Nieuws

Voor en door mensen met een psychiatrische aandoening

Mensen met een psychiatrische aandoening kunnen veel. Daarom heeft blogger Alice Bunt twee bijzondere nieuwe projecten opgezet.

Psychiatrische aandoening

Morgen is een spannende dag voor me. Hein Walter, zorgkunstenaar en ik gaan samen proberen twee plannen te realiseren in samenwerking met Ongekend Sterk Almere (OSA). OSA is een organisatie die zich inzet voor mensen met een psychiatrische aandoening.

Het doel van de organisatie is het vormen van een autonoom project van en voor cliënten, dat geheel door cliënten zelf wordt vormgegeven. De opzet is dat cliënten samen werken met anderen en zo, met gebruikmaking van eigen talenten weer deel gaan uitmaken aan de maatschappij. Morgen ga ik twee projecten presenteren aan het bestuur van OSA.

Portretten

Foto: Alice Bunt

Poëtische Portretten

Hein Walter heeft veel ervaring met het maken van Poëtische Portretten van mensen met o.a. een psychiatrische aandoening. En, hij is er goed in. Tijdens een open en onbevangen gesprek dat zo’n 2 tot 3 uur duurt praat hij met de cliënt. Het gesprek heeft niet de vorm van een therapeutisch gesprek of een interview maar er wordt op gelijkwaardigheid met elkaar gesproken. Geen vragenlijstjes. De onderwerpen dienen zich vanzelf aan en komen voort uit wie iemand is. Tijdens het gesprek vallen scheidslijnen weg, gesprekspartners vertellen elkaar persoonlijke ervaringen, zodat er een gevoel van veiligheid en gelijkwaardigheid ontstaat. Na het gesprek maakt Hein een gedicht in de ik-vorm. Hein kruipt als het ware in de huid van zijn gesprekspartner en geeft een interpretatie aan, een persoonlijke invulling van wie de geportretteerde is. Naar aanleiding van het gedicht maak ik foto’s van de geportretteerde. Zo ontstaat er één geheel van tekst en beeld.

Kaartenpost

Foto: Alice Bunt

Kaartenproject

Op een vaste ochtend in de week komen cliënten bij elkaar om samen kaarten te maken. “Gasten” zijn welkom: familieleden, vrienden, partners, buurtbewoners. Onder begeleiding van Hein of van mij worden kaarten gemaakt. De deelnemers mogen tekenen, dichten of een combinatie daarvan, wat zij willen. De bedoeling is dat de kaarten gestuurd worden naar mensen die verblijven op de gesloten afdeling van De Meregaard, de locatie van de GGZ Centraal in Almere. Deze mensen krijgen eens per week een cadeau in de vorm van een zelfgemaakte kaart. En de kaartenmaker veranderen van positie: van hulpvrager worden zij hulpgever. Mensen rekenen op hen en weten dat er aan hen gedacht wordt. Zo ontstaat er een band tussen mensen in zeer moeilijke omstandigheden en mensen die zich heel goed kunnen inleven in deze omstandigheden.

Of het allemaal gaat lukken? Ik hoop het. Ik houd je op de hoogte.

Ook interessant

Scroll to top blauw