menu

Voldoening met YOLO en YODO

De term YOLO staat voor ‘You Only Live Once’. Er wordt mee bedoeld dat je soms niet te lang na moet denken en gewoon moet doen waar je eigenlijk over twijfelt. Want je leeft maar een keer.

Volgens filosoof Lammert Kamphuis hoort daar ook de term YODO bij: ‘You Only Die Once’. Volgens Kamphuis zijn deze twee uitdrukkingen de hedendaagse variant van ‘Carpe Diem’ en ‘Memento Mori’, oftewel ‘Pluk de Dag’ en ‘Gedenk te Sterven’.

Dood gaan we allemaal

Juist het samengaan van deze twee levensinstellingen kan tot meer voldoening leiden. Er zijn heel wat filosofen die zich bezig hebben gehouden hiermee. Van Seneca tot Heidegger, allemaal dachten ze na over hoe te leven met de dood in het vooruitzicht. Want dat we dood gaan dat is zeker. Maar die wetenschap kan je ook gebruiken om het maximale uit je talenten en mogelijkheden te halen.

Baard en pijp

Studenten vroeger deden er van alles aan om oud te lijken; driedelig pak, baard, bril en pijp. Ze konden niet wachten om oud(er) te zijn. Maar daar is nu niets meer van over. Het is omgedraaid. Ouderen willen niets liever dan jonger ingeschat worden. Kamphuis: “Het gekke is dat we nu in een Anti-Aging tijd leven. We doen er alles aan om maar niet ouder te lijken. We letten op onze voeding (als het goed is…), we kopen allerlei cosmetica producten, we gaan onder het plastisch chirurgische mes en we ‘Photoshoppen’ ons uiterlijk”. We willen wel oud  worden, maar niet oud zijn!

Iedere dag de laatste

Om er achter te komen wat de term YOLO doet met je, heeft Kamphuis (ook docent aan de School of Life) de afgelopen maand geleefd alsof iedere dag zijn laatste was. Hij leerde nog meer te relativeren. Zaken als carrière, geld en status doen er minder toe als je weet dat het je laatste dag is. En hij werd milder en kreeg meer begrip voor situaties en standpunten. De komende maand draait hij het om en doet hij alsof iedere dag de eerste is. Kamphuis: “Ik ga proberen om iedere dag door de ogen van een kind te kijken. Zoals je keek als je na een vakantie weer terug kwam in je straat. Het was nog steeds dezelfde straat maar als kind zie je dan toch weer andere dingen”.

Voldoening met het leven vóór de dood

Op de vraag “Geloof je in leven na de dood”, zeggen sommigen: “Nee, wel in leven vóór de dood.” Dat je dood gaat is dus net zo zeker als het feit dat je lééft. Doe daar je voordeel mee. En maak er geen drama van als je weer een rimpeltje ziet of die 5 kilometer niet meer sneller kunt lopen. Hou je vast aan deze Engelstalige tegeltjeswijsheid: “You can’t change the past, you can’t predict the future, but you will have the present every day!”

Probeer dat cadeau dus iedere dag opnieuw te openen.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten