menu

Vernieuwing in de zorg hard nodig

Tijden veranderen en ook ons zorgstelsel verandert mee. Vooral de bezuinigingen van de laatste tijd hebben ervoor gezorgd dat zorgorganisaties niet alleen anders zijn gaan kijken naar hoe de werkzaamheden moet worden ingedeeld, zij hebben ook veel nieuwe initiatieven ontwikkeld die de zorg beter moet maken. Maar hoe belangrijk is vernieuwing in de zorg? En is die vernieuwing in de zorg wel altijd goed?

Een game over dementie

Dat vernieuwingen in de zorg een positieve bijdrage kunnen leveren bewijst de ontwikkeling van de ‘Dementiegame’ bij zorgorganisatie Sevagram. In eerste instantie klinkt het misschien raar. Hoe kan een game gaan over het onderwerp dementie? Daar is toch niets leuks aan? Maar de Dementiegame van Sevagram is niet zomaar een game. De game is bedoeld voor mantelzorgers die mensen met dementie verzorgen of die er op een andere manier mee te maken krijgen. Veel mensen kunnen namelijk wel wat hulp gebruiken bij deze taak, maar zij vragen zelf juist vaak te laat om hulp. De game wil deze mensen helpen door ze, aan de hand van een spel, meer informatie te geven over de ziektebeelden en over de juiste oplossingen hiervoor.

Grote doelgroep

Dat de game geschikt is voor een grote groep mensen blijkt ook uit de cijfers. In Nederland zijn er zo’n 300.000 mantelzorgers die gedurende een periode van 5 jaar een deel van de zorg voor mensen met dementie op zich nemen. Deze mantelzorgers moeten dus ondersteund worden, maar dat gebeurt op dit moment nog te weinig. Sevagram hoopt daar verandering in te brengen met deze vernieuwende aanpak. En dat dit idee juist bij deze Limburgse zorgorganisatie is ontstaan is niet helemaal vreemd. Volgens Alzheimer Nederland is het de provincie Limburg die te maken krijgt met de grootste stijging van het aantal mensen met dementie. In 2040 is de verwachting dat deze stijging zelfs 295% is!

Limburg ondersteunt vernieuwing in de zorg

Ook vanwege deze, toch wel, schokkende cijfers is de provincie actief betrokken bij de ontwikkeling van de dementiegame. Sevagram kreeg daarom, voor de ontwikkeling van deze game, ondersteuning vanuit de provincie. Vanaf 2016 is de game beschikbaar voor iedereen.

Is vernieuwing in de zorg altijd goed?

Iedere maand gaat Sabine Uitslag de straat op met een vraag. Deze maand gaat die vraag natuurlijk over vernieuwing in de zorg. Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Is vernieuwing altijd goed? Of is vernieuwing juist iets waar we voor moeten oppassen?

Geef ook jouw mening en stem mee in onze NED7 poll!

[socialpoll id=”2302358″].

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten