Nieuws

Verliefdheid is geen illusie

Verliefdheid, het kan zo mooi zijn. Maar kun je ook verliefd zijn op twee mensen tegelijkertijd? Blogger Alice Bunt vraagt het zich af.

Verliefdheid

Kun je van twee mensen tegelijk houden? Dat vroeg ik me af toen een vriendin van me vertelde over een verliefdheid die zij voelde voorde partner van haar beste vriendin. En haar gevoelens werden beantwoord. Maar het was ook een onmogelijke liefde, zij had een relatie en hij was getrouwd.

Beiden hielden ze zielsveel van hun eigen partner. Maar deze nieuwe verliefdheid was zo diep, zo mooi, voor beiden zo uniek. Toch konden en wilden ze niet over een grens heen gaan, de grens van een lichamelijk samenzijn.  Dat deel van hun liefde hebben ze nooit onderzocht.

 

De ontmoeting

Ik heb ook een keer een dergelijke verliefdheid, liefde gevoeld. Tijdens een reünie kwam ik een vroegere docent tegen. Onze eerste ontmoeting was op de eerste dag van het nieuwe studiejaar. Ik was net aangekomen, ging op het internaat een kamer zoeken en keek door het raam naar buiten. En daar stond hij, een onbekende man, lachend, pratend. Opeens keek hij naar boven en ik was op slag verliefd, hoteldebotel, helemaal van de kaart. Ik was nog nooit eerder zo verliefd geweest. Het was een verliefdheid die blij maakte, gelukkig. Een verliefdheid die, nu ik erop terug kijk, jong was, puur,oprecht. En het meest wonderlijke was dat toen ik hem zag op de reünie weer precies hetzelfde voelde, weer dat onbezonnene, dat overweldigende. We maakte een praatje, hij vertelde over zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen. Over het leven dat hij met hen had gehad. Ik ging naar huis met een blij gevoel,nagenietend van de ontmoeting.

 

Verliefdheid opbiechten

Een tijd later kreeg ik via Schoolbank.nl een berichtje van hem, dat hij zo blij was met onze ontmoeting, altijd een zwak voor me was blijven houden, door al die jaren heen en me graag nog eens zou willen ontmoeten. En dat hebben we gedaan. In de duinen van Zandvoort hebben we gewandeld, gefotografeerd, gepraat, genoten van elkaar en van de stiltes die vielen. In een cafeetje onder het genot van een biertje en een Duveltje hebben we gepraat over mijn studententijd en heb ik mijn verliefdheid opgebiecht, die verliefdheid die maar dieper en dieper werd en altijd bij me is gebleven. Hij vertelde dat hij indertijd ook warme gevoelens voor mij had en hoe anders het leven had kunnen lopen als een van ons indertijd initiatieven genomen had.

 

Mislukte relaties

Maar hoe mooi de liefde, deze liefde ook was, hoe fijn ik me ook voelde als ik bij hem was, me weer voelde voordat mijn leven overschaduwd werd door mislukte relaties, verdriet om verlies en vooral de angst voor de toekomst, angst voor pijn en angst om opnieuw van het leven te genieten, ik wist dat er een grens was, een grens die ik nooit over zou gaan. Hij had zijn gezin, zijn eigen wereld, zijn eigen leven en ik had mijn wereld, mijn leven. Ik had mijn zorg om Marieke, mijn dochter met MS, mijn fotografie, mijn vrienden en vriendinnen hier in Almere.

 

Liefde is een raar ding

Liefde is een raar ding. Je kunt van twee mensen tegelijk houden, op een totaal verschillende wijze. Ik zal altijd van ‘hem’ blijven houden. Ergens, diep in me blijft hij altijd dicht bij me en alleen de herinnering al zal altijd dat heerlijke, warme gevoel bij me opwekken.

Ook interessant

Scroll to top blauw