menu

Van buurtsuper tot reparatie café

Steeds vaker worden verpleeg- en verzorgingshuizen een centrale ontmoetingsplek in de buurt. En waarom niet? Waarom zouden deze plekken altijd gesloten moeten blijven? Onaantrekkelijk voor veel buurtbewoners, terwijl de bewoners geen contact meer hebben met de buitenwereld?

Met het open karakter van veel verpleeg- en verzorgingshuizen sla je twee vliegen in één klap. Voor bewoners komt het huis weer tot leven en voor de buurt ontstaat er meer onderling contact. Eigenlijk is er nog een derde vlieg, want voor de zorgorganisatie ontstaan interessante contacten met bedrijven waar zij mee kunnen samenwerken.

De buurtsuper van Jumbo

Een goed voorbeeld van een zorgorganisatie waar dit al gebeurt is Pieter van Foreest in Delft. Hier is 9 februari een eerste kleine buurtsuper geopend die door supermarktketen Jumbo daar is ontwikkeld. En het mooie is, de winkel bedient niet alleen bewoners van de locatie, je wordt er deels ook geholpen door bewoners. “Als supermarkt vinden wij het belangrijk om iets bij te dragen aan de maatschappij en daarmee wat terug te doen voor onze klanten”, legt Jeroen de Bruin van Jumbo uit. Er staan daarom niet alleen vrijwilligers in de winkel, maar juist ook bewoners.

Mijnlaterezorg artikelbanner

Repareren is zo 2016!

Bij Pieter van Foreest ondernemen ze veel meer initiatieven waarbij bewoners actief kunnen deelnemen aan activiteiten. Zo ontstond ook het idee om een heus reparatie café te ontwikkelen. Vroeger was het heel gewoon dat we voor een reparatie terug gingen naar een winkel, terwijl we tegenwoordig veel sneller een apparaat weggooien en een nieuwe kopen. Zonde! Want, zo was het idee, wat als je deskundige vrijwilligers inzet die het leuk vinden om flink te klussen terwijl je iedereen de kans geeft iets te brengen dat gerepareerd moet worden? Dan krijg je iedere eerste zaterdag van de maand enorm veel leven in de brouwerij met het Reparatie Café! Zo komt ook met dit evenement de buurt naar binnen bij het verzorgingshuis en heeft iedereen, inclusief bewoners, de kans om in contact te komen met elkaar!

Bij NED7 zijn wij opzoek naar meer van dit soort slimme, maar vooral ook praktische projecten bij jou in de buurt. Gebeurt er al iets dat je met ons wil delen of heb je een idee dat je graag zou willen opzetten? Laat hieronder het artikel een berichtje achter of praat mee op onze Facebook pagina!

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten