menu

Vallen bij ouderen steeds vaker fataal

Vallen bij ouderen komt steeds vaker voor. En volgens nieuwe cijfers van het CBS overlijden steeds meer Nederlanders hierdoor. Vorig jaar waren dit zelfs 3.300 mensen. Een stijging van 16% ten opzichte van 2016.

Vallen hoort inmiddels thuis in de top 10 van belangrijkste doodsoorzaken in ons land. Dementie, longkanker, suikerziekte en hartfalen eisen nog steeds meer levens, maar vallen stijgt hard.

Langer thuis wonen

Ouderen blijven steeds vaker zelfstandig thuis wonen én we worden ouder. Logisch dus dat een stijging te zien is in deze cijfers. Maar volgens Christian Oudshoorn, internist ouderengeneeskunde in het Erasmus MC, is het overgrote deel van de sterfgevallen, als gevolg van een valpartij, te voorkomen. “Ouderen blijven tot op steeds hogere leeftijd in hun eigen woning, maar daar horen ook maatregelen bij. En die vergeten we”, aldus Christian.

Risico’s verminderen

Aanpassingen kunnen het risico van vallen bij ouderen verminderen. Verlichting, drempels, een traplift. Christian: “Als je een keer valt, is dat een teken aan de wand. Dan moet je met de huisarts in gesprek over wat je aan je woning kunt doen om een volgende val te voorkomen. Veel mensen zeggen: ‘Ik word oud, vallen hoort erbij.’ Maar het leidt jaarlijks tot duizenden sterfgevallen en een veelvoud aan ongelukken. Bovendien kost het ook nog eens veel ziekenhuiscapaciteit en geld.”

Slaapmiddelen

Naast de aanpassingen in huis wijst ouderenorganisatie ANBO ook op het gevaar van slaapmiddelen. Deze worden door veel ouderen gebruikt. “Die werken vaak de volgende dag nog door en dat leidt tot veel ongelukken”, aldus Atie Schipaanboord van de ANBO. “Die slaapmiddelen worden veel te makkelijk voorgeschreven aan ouderen, het is lang niet altijd nodig. En ouderen moeten beseffen dat ze een dag na inname nog duizelig kunnen zijn.”

Vallen bij ouderen

Christian Oudshoorn zegt ook dat een toename van valpartijen ook wordt veroorzaakt door steeds actiever wordende ouderen. “Ze tennissen, zitten op de e-bike, zijn veel op reis. Dat is allemaal mooi, maar die activiteit tot op hoge leeftijd brengt ook risico’s met zich mee.” Activiteit brengt risico’s met zich mee, maar tegelijkertijd is actief blijven ook een belangrijk onderdeel van het voorkomen van ernstige valpartijen. Iemand die namelijk een betere conditie heeft, is ook beter bestand tegen de gevolgen van een ongeluk.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten