Nieuws

Tweede Kamerverkiezingen 2017, waar blijven de ouderen?

De Tweede Kamerverkiezingen 2017 zijn weer voorbij. blogger Alice Bunt heeft nog nooit zolang gedaan over haar keuze.

Tweede Kamerverkiezingen 2017

De Tweede Kamerverkiezingen 2017 zijn voorbij. De winnaars en verliezers zijn bekend. Nog nooit ben ik zo lang een zwevende kiezer geweest. De campagne sprak me totaal niet aan.

Volgens mij ging de verkiezingsstrijd, zeker in het begin, voornamelijk over de peilingen. Zelfingenomen commentatoren gaven hun mening op de peilingen. In praatprogramma’s op radio en TV gaven dezelfde commentatoren hun visie op de reacties van de verschillende lijsttrekkers op deze peilingen.

Blog gaat verder onder de foto

Gedrag in het stemhokje

Foto: Alice Bunt

Welke ‘oudere’ ben ik?

Heel af en toe kwamen de partijprogramma’s ter sprake met daarin natuurlijk de ouderen. Iedereen heeft een mening over de ‘ouderen’, zijn eigen beeld van de ‘ouderen’, wie dat zijn, hoe ze leven, wie erbij horen. Ik hoor ook bij die ‘ouderen’. Tijdens de verkiezingscampagne kreeg ik soms het gevoel een van die babyboomers te zijn die profiteren van al dat belastinggeld opgebracht door de werkende jongeren. Soms had ik het gevoel een achtergestelde groep te zijn waarop jaren achtereen zwaar bezuinigd is. Soms kreeg ik het gevoel een zielige bewoner in een verzorgingscentrum te zijn, zonder enige overgebleven waardigheid. En soms kreeg ik het gevoel dat ik absoluut niet moest zeuren want wij ‘ouderen’ hebben het nog nooit zo goed gehad. Allemaal verschillende ‘ouderen’, voor het gemak op een hoop gegooid en becommentarieerd door niet ouderen.

Blog gaat verder onder de foto

Reclamebord Tweede Kamerverkiezingen 2017

Foto: Alice Bunt

Niet aangesproken voelen

En zal ik je eens wat vertellen? Ik voel me absoluut niet aangesproken als ‘men’, ‘politici’ ‘commentatoren’, ‘uitleggers van onderzoeken’ of wie dan ook het heeft over ‘ouderen’. Ik ben vijfenzestig, ik hoor bij die groep, maar ik voel me absoluut geen vijfenzestig. Voor mijn gevoel ben ik nog steeds een jonge vrouw met veel ervaring, een jonge vrouw die van alles heeft meegemaakt. Deze ervaringen hebben rijker, vrijer, blijer, gelukkiger, gemaakt, maar absoluut niet ‘ouder’.

Tweede Kamerverkiezingen 2017 voorbij

De verkiezingen zijn afgelopen, straks rollen al die witte, jongere, mannelijke partijleiders ruziënd over het binnenhof om een nieuw kabinet te formeren en komen er al dan niet uit. Een van de onderwerpen in de kabinetsformatie zal ongetwijfeld weer de ‘ouderen’ zijn. Ik ben benieuwd of ik me in het nieuwe kabinetsbeleid wat dat onderwerp betreft zal herkennen.

Gerelateerde berichten

Ook interessant

Scroll to top blauw