menu

Taarten bakken eenzame ouderen

In Nederland zijn naar schatting 200.000 eenzame ouderen. Reden voor taartenbakster Jolisa Dragatis uit Brabant, om haar beroep in te zetten tegen deze eenzaamheid bij ouderen. Zij organiseert namelijk speciale taartenbakmiddagen om ouderen uit hun isolement te halen.

“Mijn hart breekt in duizend stukjes als ik al die vreselijk verhalen over eenzaamheid hoor”, aldus Jolisa. Zij kwam op het idee nadat ze een bejaarde vrouw op de radio huilend hoorde vertellen dat zij zich heel erg eenzaam voelde. “Ze vertelde dat haar kinderen het te druk hadden. Ze wilde hen niet onnodig belasten met haar gevoelens. Dat is toch te gek voor woorden?”

Intens verdrietig

Het verhaal van de vrouw maakte Jolisa ‘intens verdrietig’. “Ik wist meteen dat ik iets moest doen voor deze mensen.” En wat is er beter dan ouderen meenemen naar dat bekende gevoel van vroeger: appeltaarten bakken! Dus dat is wat Jolisa met de ouderen doet tijdens de taartenbakmiddag. Gewoon een lekkere ouderwetse appeltaart bakken en die naderhand natuurlijk ook samen opeten met een goede kop koffie.

Taarten bakken met ouwe taarten

Overigens heet haar eigen bakkerszaak heel toepasselijk ‘De Ouwe Taart’. “Of bejaarden de term ‘ouwe taart’ kwetsend vinden? Welnee! Ik ken veel ouderen die daar juist wel de humor van in zien. Dat is ook de insteek van dit initiatief. We moeten elkaar die middag aan het lachen maken. Mensen die zich alleen voelen, kunnen wel een portie humor gebruiken.”

De eerste ouwe taarten middag is inmiddels geweest en met succes. Maar Jolisa is op zoek naar meer ‘ouwe taarten’ die met haar willen bakken!

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten