Nieuws

Stilte aub, het leven met een bipolaire aandoening

Blogger Alice Bunt wil soms even zeggen: stilte aub. Openhartig vertelt ze hoe het is om te leven met een bipolaire aandoening.

Stilte aub

Er zijn periodes dat ik het gevoel heb dat de hele wereld tegen me is. En ik ben tegen de hele wereld. Ik voel me onbegrepen en buitengesloten van het alledaagse leven van mensen waarvan ik houd. Ik voel me eenzaam, heb het gevoel dat niemand om me geeft en het liefs verdwijn ik gewoon. Naar mijn tweede thuisland bijvoorbeeld, naar Ghana, waar het leven nog simpel is.

Ik weet dat het allemaal onzin is. Een aantal weken geleden hebben mijn broer, schoonzus, nichtje en ik een heel fijn gesprek gehad. Ik moest huilen terwijl ik probeerde te vertellen hoe moeilijk ik het soms heb. Hoe zwaar het is om bij tijd en wijle periodes door te maken van overdreven vrolijk zijn als aankondiging van een zware, zwarte periode.

Bipolaire aandoening

Ik merk tijdens dergelijke gesprekken hoe belangrijk het is om anderen te vertellen wat het inhoud: een bipolaire aandoening, zodat ook zij er mee om kunnen gaan. Tijdens die zwarte periodes wou ik dat er iemand was met wie ik, ver weg, samen in het gras kon gaan liggen, hand in hand, zonder iets te zeggen. Om te voelen hoe moeder aarde om haar as draait, zien hoe de wolken haar proberen in te halen en te kijken naar de patronen die vliegtuigen trekken in de lucht.

Stille lucht

Foto: Alice Bunt

Stilte aub

Het is niet zo dat ik dergelijke mensen niet ken, mensen die van me houden en van wie ik houd. Maar ik durf het niet te vragen, uit te leggen dat ik alleen behoefte aan de stilte, aan samen zijn, samen voelen, troost vinden. Dus blijf ik somber de dagelijkse routineklusjes uitvoeren. Wandel uren met de hond omdat ik het gevoel heb in beweging te moeten blijven om zo alle negativiteit van me af te kunnen schudden.

De duinen en het strand

Foto: Alice Bunt

Genieten van de wereld

En dan is daar die mail van een lieve vriend die me uitnodigt samen door de duinen en langs de zee te wandelen, een duinpan op te zoeken en daar te gaan liggen, samen, genietend van de geur van de zee, het geluid van de wind, de vogels te horen zingen en de aarde te voelen terwijl ze om haar as draait.

Ook interessant

Scroll to top blauw