menu

Ruim 1 miljoen Nederlanders lijden aan een depressie

Met geestesziektes is er iets vreemd aan de hand. De krant van 28 januari 2016 meldt: “Meer dan 1 miljoen Nederlanders had depressie.”

Wie over langere tijd naar het fenomeen geestesziekte kijkt zal ontdekken dat iedere tijd zijn eigen gekte kent. De historicus Foucault laat in zijn boek ‘De geschiedenis van de waanzin in de 17de en 18de eeuw’ zien hoe ‘krankzinnig’ er in het verleden met ‘idioten’ is omgegaan.

Slikken van ijzervijlsel

Na de Verlichting won de rede het van bijgeloof. Het was een periode waarin de ratio – de kennis van het lichaam – er voor zorgde dat de ideeën van heksen, goddelijke verdoeming naar de achtergrond verdwenen, maar wat er voor in de plaats kwam was ook niet je dat. Zo kwam de medicijn man met langdurige behandelingen, die ‘de zenuwkoorts’ moesten bedwingen. Wat zou helpen was bijvoorbeeld toedienen van ‘weerzinwekkende geuren’, of het slikken van ijzervijlsel. Afwisselend koude en warme baden: ook een goed idee.

Hysterische dames

In de jaren tachtig moest de psychoanalyse van Freud – met zijn hysterische dames en zijn Oedipus complex – het ontgelden. De inzichten van Thomas Szasz ‘Ideologie en waanzin’ en van de psychiater Jan Foudraine ‘Wie is van hout’ bepaalden toen het beeld. Geestelijk gestoord: het is een mythe, een truc om rebellie tegen de gevestigde orde te onderdrukken. Pillendraaiers en psychiaters verdienen er een dikke boterham aan.

Last van een depressie?

Nu zijn wij in de 21ste eeuw en er is weer een heel ander klimaat. In deze tijd is het aan te bevelen om ‘kwetsbaar’ te zijn. Je gevoelens tonen, dat doet het goed in de media. Huilen, verdriet, als moeder of vader of desnoods als werknemer; gewoon openlijk depressief zijn. Het mag allemaal. Nee, het is zelf een plus punt. Je kan er mee scoren. En nu mag je ook nog zelf bepalen of je aan een geestesziekte lijdt!

Dus in de gezondheidsenquête van het CBS de vraag: “Hebt u de laatste 12 maanden last gehad van een depressie?” lekker JA aankruisen. En de markt van welzijn en geluk doet de rest.

Jacquelien de Savornin Lohman artikelbanner

Reageren

Auteur

Jacquelien de Savornin Lohman

Jacquelien de Savornin Lohman

Sinds 2005 staat Prof. dr. Jacquelien de Savornin Lohman (1933) als cabaretier op de planken van het theater. Maar dat is niet de enige carrière die zij heeft gehad. Zij was succesvol advocaat, hoogleraar jeugdhulpverlening en pedagogie, wetenschappelijk ambtenaar én van 1991 tot 1995 lid van de Eerste Kamer voor D'66.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten