menu

Relatie met je schoonmoeder

Als je aan de relatie tussen schoonmoeder en schoondochter denkt is het eerste dat in je opkomt het stereotype beeld van een moeizame en soms zelfs competitieve relatie, waarbij de vrouwen elkaar om het minste of geringste in de haren vliegen. Volgens stress-management expert en schrijver Debbie Mandel, is dit heel logisch. Het gaat hier om 2 vrouwen die van dezelfde man houden, ook al is hun liefde voor de man totaal verschillend.

De relatie met je schoonmoeder kan anders

Volgens Debbie Mandel kan de relatie tussen schoonmoeder en schoondochter ook juist heel erg goed zijn, alhoewel dit vaak tijd, heel veel geduld en wederzijds respect nodig heeft. Daarom waren wij, op de redactie bij NED7, benieuwd naar jullie eigen ervaringen. Wat zouden schoondochters willen zeggen tegen hun schoonmoeders als zij de kans kregen dit eerlijk te vertellen? Wij hebben 3 reacties voor jullie verzameld en onze NED7 deskundige gevraagd hoe hiermee om te gaan.

1. Mijn eigen kinderen opvoeden

Heel veel reacties die wij op de redactie binnen kregen gingen over de opvoeding van de kinderen. Het is een emotioneel onderwerp want terwijl de schoondochter instinctief weet wat zij moet doen met haar kinderen, voelen schoonmoeders zich verantwoordelijk om hun kennis en ervaringen te delen, omdat zij het al eens hebben meegemaakt. Toch leidt dit snel tot misverstanden en ergernis. De schoondochter voelt zich bekritiseerd en op de vingers gekeken. De schoonmoeder heeft snel het gevoel dat de schoondochter niet luistert om haar dwars te zitten. Probeer niet er tegenin te gaan, maar probeer neutraal te reageren. Een schoonmoeder daarentegen moet ook haar plek als schoonmoeder weten en het uitsluitend bij advies laten als daarom gevraagd wordt (met nadruk op als!).

2. Kom niet onaangekondigd aanbellen

Het is een veel voorkomende ergernis in de relatie tussen schoonmoeder en schoondochter. Onaangekondigd aanbellen terwijl de schoondochter heel andere plannen had of even alleen wilde zijn met haar man. Volgens onze deskundige is het essentieel bij dit onderwerp dat de zoon en echtgenoot in deze het voortouw neemt. Als de schoondochter hier iets van zegt is zij snel de kattige vrouw die zich agressief en onaangenaam gedraagt tegenover haar schoonmoeder. “Mannen, bescherm je vrouw en vertel jullie moeders dat het beter is als ze voortaan even bellen om te checken of het wel uitkomt!” aldus onze deskundige. Hierbij kan je als excuus gebruiken dat de zaterdag ochtend bijvoorbeeld spitsuur is of juist het enige moment dat je even alleen kunt zijn met je vrouw.

3. Behandel je zoon niet als een kind!

Herkenbaar? Volgens velen van jullie hebben schoonmoeders de neiging hun zoon nog steeds te behandelen als die kleine jongen die zij ooit op hun schoot hadden zitten. Maar die kleine jongen is inmiddels volwassen! Van hun favoriete recepten tot in hun wangen knijpen. We kennen het allemaal wel. Toch zal het je verbazen wat onze deskundige hierover te zeggen heeft. “Schoondochters, accepteer het! Ondanks dat hun zonen groot zijn, kinderen hebben én een vrouw, blijven het de oogappels van hun moeder. En terecht. Dit is de vrouw die hun heeft grootgebracht én die hun de man heeft gemaakt waar je als een blok voor bent gevallen. Dus ook al is het verschrikkelijk moeilijk om aan te zien, ontzeg je schoonmoeder niet de mogelijkheid om nog steeds die liefdevolle moeder te zijn. En nog iets anders…je echtgenoot is perfect in staat voor zichzelf op te komen. Dus als je man het vervelend vindt, zal hij dit zeker duidelijk maken aan zijn eigen moeder!”

 

meer informatie:

 

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten