Volg ons online

Nieuws

Rechtop lopen en doorzetten!

Mevrouw Kroezen uit Bunnik is 101 jaar oud, maar is nog steeds heel actief. Haar motto in het leven? Rechtop lopen en doorzetten. Het leven is niet makkelijk vindt ze.

Gedeeld

op

Rechtop lopen en doorzetten

‘Rechtop lopen’, dat kan mevrouw Annie Kroezen-Boumans iedereen aanraden. Ze is 101 en staat opvallend recht. Ik denk even dat het een dochter is, die de deur opendoet, maar het is mevrouw Kroezen zelf.

‘Ik ben geboren in Nijmegen en een echt stadsmens. Ik heb in Den Haag, Amersfoort en in Bunnik gewoond. Ik had nog nooit van Bunnik gehoord, maar kwam hier terecht door mijn tweede man. Ik moest erg wennen aan het dorpsleven hier. Nog steeds.’

Veel verdriet

‘Ik heb veel verdriet gekend in mijn leven. Veel gehuild in bed. Mijn eerste man heeft in de oorlog een ongeval gehad. Hij werd op zijn motor aangereden door de Duitsers en die hebben hem zo achtergelaten. Het gevolg was dat hij aan één oog blind geworden was. Hij heeft echter altijd gefietst en als ambtenaar gewerkt. Ook werkte hij als vrijwilliger voor de Bond voor Oorlogsslachtoffers, waarvoor hij onderscheiden is. Hij stierf vlak voor zijn 45e verjaardag aan leukemie. Hij liet mij achter met 5 kinderen. Dat was heel erg zwaar.’

Nooit stilzitten

‘Ik ben altijd erg flink en bezig geweest. Dat heb ik van mijn ouders geleerd; je moet nooit stilzitten. Mijn ouders hadden 14 kinderen en een slagerij en werkten hard. Het was altijd erg gezellig. We waren een muzikale familie. Twee zussen speelden prachtig quatre mains. Ik heb ook altijd piano gespeeld en ben nog altijd dol op muziek. We speelden spelletjes, we haakten, breiden en zongen. Ik heb nog één zus, maar zij herkent me niet meer. Mijn oudste zus heeft me destijds geholpen met de bevallingen. Zij was verpleegkundige. Ik heb alleen de huishoudschool gedaan. Ik kon niet zo makkelijk leren.’

Overleden zoon

’Mijn oudste zoon en schoondochter doen de was. Zij nemen me aanstaande zondag mee. Dan gaan we pannenkoeken eten. Dat vind ik fijn. Met het koude weer kom ik namelijk verder niet buiten. Ik had drie zonen en twee dochters. Mijn jongste zoon is gestorven. Hij had die vreselijke ziekte; alvleesklierkanker. Kijk maar even naar zijn foto. En op de deur hangen nog meer foto’s. Van mijn kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ik kan ze niet meer uit elkaar houden en weet niet meer hoeveel het er zijn. Mijn oudste dochter heeft een fotoboekje gemaakt van de honderdplusdag van de VU. Zij heeft mij begeleid. Willeke Alberti trad op. Het was zo’n leuke dag. Ik pak het boekje even, dan kun je zien hoe gezellig het was.’

Zeg niet zo veel

‘Ik doe aan alle activiteiten in het verzorgingshuis mee, Om 10 uur drinken we samen koffie, we eten samen, er zijn filmavonden, er is op maandagmiddag een thee uurtje, ik doe mee aan bingo en gymnastiek. Ik vind het saai als er een dag niets is. Schrijft u dit nu allemaal op? Echt gezellig vind ik het koffie uurtje niet, hoor. Ik zeg niet zo veel. Ik ben meer een kijker. Bovendien kan ik niet iedereen even goed verstaan. Als ze plat Bunniks praten, dan versta ik het niet. En als ze over het boerenleven gaan praten, dan kan ik het ook niet volgen. Ik ben echt een stadsmens. Hoewel ik wel erg van natuurfilms houd.’

Dol op kinderen

Gisteren of eergisteren was er een bingo hier en daar waren ook kinderen van de school bij. Dat vond ik erg leuk, Ik ben dol op kinderen. Zij maakten thee voor ons met een cakeje erbij. Naast me zat een jongen en ik liet hem met de bingo maar alles pakken. Dat vond hij prachtig. Ik hoop dat het nog een keertje is. Hoewel de kinderen tegenwoordig erg bijdehand zijn. Wat een speelgoed krijgen ze, zeg. Voor mijn vijf kinderen had ik één bouwdoos. Ze hebben hier in dit huis ook een robot. Iets van Dora of Mora. Een zorgrobot, noemen ze haar. O, Zora? Ja, dat klopt. Iedereen vindt dat leuk. Maar de halve tijd doet ze het niet.’

Wat een ellende

‘Ik bid elke avond tot God en vraag om hulp. Ik voel me erg alleen. Maar daar loop ik niet zo mee te koop. Ik hou het voor mezelf. Je moet je eigen kruis dragen in het leven. Ik heb geen vaste vriendin. Maar ik ben wel aardig tegen iedereen en de mensen zijn ook aardig tegen mij. Ik puzzel veel en dat is een fijne afleiding als ik alleen ben. Ook lees ik tijdschriften, van die roddelbladen. Dan lees ik dat de één na de ander in scheiding ligt. Wat een ellende allemaal. Dat denk ik ook als ik de krant lees. Vroeger bleef je gewoon je man trouw. Ik heb mijn man tijdens dansles in Nijmegen leren kennen. Mijn tweede man is ook goed voor me geweest. Hij heeft me geleerd om rechtop te staan. Hij nam me veel mee op vakantie en we deden veel leuke dingen samen. Maar hij is ook overleden. Ik denk veel aan vroeger terug.’

Rechtop lopen

‘Mijn wilskracht is enorm. En ik heb een flinke dosis doorzettingsvermogen. Als je dat hebt en rechtop blijft lopen, dan word je 100. Hoe zeg ik eigenlijk dat ik 101 ben plus een paar maanden? Ik word dit jaar 102? Dat is een goede. Zo ga ik het voortaan zeggen. Ik word dit jaar 102. Zo is het.  Ik hoop dat ik rustig dood ga, zonder pijn. Nu heb ik wel genoeg verteld.  Heb ik het goed gedaan?’

Meer weten?

Wil je meer weten over de Vastenactie van dit jaar? Bezoek dan de website van de actie of de aparte website van de 40-dagen challenge.

Yvonne Witter is adviseur bij het Aedes Actiz en weet alles over woonvormen voor ouderen.

Advertentie

Nieuws

Vroeger was alles anders

Blogger Alice Bunt gaat samen met haar studiegenoot Gerard op bezoek bij hun leraar Nederlands van vroeger.

Gedeeld

op

door

Vroeger was alles anders
Foto: Alice Bunt

Ik heb een vriend, Gerard. We kennen elkaar al sinds onze studententijd. En ondanks dat we totaal verschillend zijn en onze levens verschillend zijn verlopen hebben we nog steeds contact. Soms frequent maar er zijn ook tijden geweest dat we elkaar nauwelijks zagen.

De laatste tijd hebben we weer vaker contact. Zijn moeder is onlangs overleden en juist onder die omstandigheden bellen en mailen we elkaar vaker, gaan we bij elkaar langs en elke dag sturen we elkaar wel een whatsappje om te laten weten dat we aan elkaar denken.

Studententijd

Misschien omdat Gerard zijn moeder verloren heeft en ik mijn vader lijkt het verleden een veel belangrijkere rol te zijn gaan spelen in ons leven, vooral ons gemeenschappelijk verleden. De tijd dat we student waren, die vrolijke tijd toen alles nog mogelijk was, een tijd naar het leek zonder zorgen. We spreken vaak over die tijd, over de medestudenten, over de leraren en de behoefte om letterlijk terug te gaan naar die tijd word steeds groter.

Leraar Nederlands

Er was een leraar, de leraar Nederlands, die wij in onze studententijd heel erg bewonderde. Als docent, maar ook wat hij buiten de lessen om organiseerde. Samen met hem deden we aan ‘absurd toneel’, helemaal conform de jaren zeventig. Absurd toneel is een toneelgenre waarin de onlogische en irrationele aspecten van het leven benadrukt worden, vaak om de doelloosheid van het leven aan te geven. Helemaal in ons straatje. De leraar Nederlands schreef en regisseerde de stukken.  In één van de voorstellingen huppelde ik met kartonnen konijnenoren en knalrode gympen over het toneel al roepend : “Zazazabote” en Gerard rende verward het toneel op, hield stil in het midden van het toneel en zei, verward om zich heen kijkend: “Ik sta hier in de prut, en denk aan jou Piet Lut, gisteren vroeg je me om mijn hemd, nu vraag je om mijn vest, aan vragen heb ik de pest ”. Ik denk dat wij het allemaal veel leuker vonden dan het publiek. Maar genoten hebben we.

Ziekte van Parkinson

Tijdens een van onze gesprekken over die tijd besloten we Willem, de leraar Nederlands te gaan opzoeken. We waren al eens eerder bij hem op bezoek geweest. We wisten dat Willem de ziekte van Parkinson heeft maar tijdens onze laatste ontmoetingen was daar niets van te merken. We hadden totaal geen idee wat we konden verwachten, geen idee wat de ziekte van Parkinson inhoud maar toch maakten we een afspraak en zijn naar het verzorgingshuis gegaan waar Willem woont. Op de gang kwamen we Willem en zijn vrouw tegen, hand in hand, voetje voor voetje. Ik herkende Willem gelijk, nog steeds die twinkeling in zijn ogen, die lach.

Wandeling

We hebben een wandeling gemaakt door de tuin van het verzorgingshuis. Gerard en Willem voorop, al lachend en grappenmakend over vroeger. De vrouw van Willem en ik daarachter, pratend over de impact die de diagnose Parkinson op hun leven heeft gehad, hoe zij beide daarmee omgegaan zijn: veel gereisd, datgene gedaan zolang het kon en samen met hun kinderen genieten van alles wat het leven nog te bieden heeft. Ik vertelde over mijn dochter Marieke en haar diagnose Multiple Sclerose. Onderweg naar huis keek ik met heel veel plezier terug naar deze heel bijzondere ontmoeting en ik was ontzettend blij dat we gegaan waren.

Twijfels

Maar eenmaal thuis kreeg ik toch mijn twijfels. We zijn bij Willem op bezoek gegaan zonder ons van te voren af te vragen wat het voor hem betekende: de confrontatie met twee oud-studenten die hem vroeger zo bewonderden en hem nu terug zouden zien na die afschuwelijke diagnose Parkinson. We hadden ons van te voren moeten realiseren dat dat voor hem wel eens heel moeilijk zou kunnen zijn en bij zijn vrouw moeten informeren of Willem dat eigenlijk wel zou willen, ons bezoek. En daarom ga ik contact met haar opnemen en haar eerlijk vragen wat Willem en zij vonden van ons bezoek en of Willem het voor herhaling vatbaar vindt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de gedichten en foto’s die Alice Bunt heeft gemaakt over haar overleden vader? Bekijk hier het prachtige resultaat!

Lees verder

Nieuws

Nieuw zorghotel Domstate verwelkomt eerste gasten

Het nieuwe zorghotel Domstate, van AxionContinu, is open en het is prachtig! De locatie is uniek en biedt daarom ook unieke zorg.

Gedeeld

op

door

Zorghotel Domstate

Het nieuwe zorghotel en behandelcentrum Domstate aan de Beneluxlaan 928 in Utrecht heeft onlangs de eerste gasten verwelkomd. En dat is bijzonder, want het zorghotel is niet zoals een verzorgingshuis of ziekenhuis. Maar juist een ideale plek om comfortabel en prettig te revalideren of te herstellen van een zware operatie. Ook voor Eerstelijns verblijf kan men overigens in het zorghotel terecht.

AxionContinu heeft het tweede zorghotel en behandelcentrum gerealiseerd, omdat er een groeiende behoefte is aan revalidatiemogelijkheden. Het bestaande zorghotel De Wartburg heeft te weinig capaciteit om aan de vraag te voldoen. Het nieuwe Domstate heeft maar liefst 42 kamers.

Topsport

De gasten die in Domstate verblijven, krijgen alle professionele begeleiding die zij nodig hebben voor een voorspoedig herstel. Er wordt nauw samengewerkt met de ziekenhuizen in de regio. Gast zijn in een zorghotel wil niet zeggen dat er rustig achterover geleund kan worden. Onder het motto ‘revalideren is topsport’ worden gasten uitgedaagd actief hun zelfstandigheid terug te winnen. Dat gebeurt in een omgeving die van alle gemakken is voorzien. Denk aan moderne therapiefaciliteiten, een restaurant met bar en loungeruimtes.

Hotelgevoel

Begin 2017 is het gebouw, dat oorspronkelijk een woonzorgcentrum was, geheel gestript en getransformeerd tot het moderne Domstate. Het hotelgevoel is het uitgangspunt. Domstate beschikt over moderne voorzieningen zoals comfortabele kamers, goed uitgeruste therapieruimtes, een restaurant, binnentuin en terras. Bij het interieur is veel aandacht besteed aan stijl, kleur en groen, want revalideren en herstellen gaat beter in een comfortabele, prettige omgeving.

Voorzieningen voor diagnostiek

Op de begane grond is het GezondheidsLab gevestigd. Daar kunnen wijkbewoners terecht voor vrijwel alle vormen van diagnostiek en bijvoorbeeld bloedprikken. Het GezondheidsLab is een initiatief van Saltro en de Huisartsen Uitrecht Stad (HUS) in samenwerking met het Diakonessenhuis, St. Antoniusziekenhuis en het UMCU.

Meer weten over zorghotel Domstate?

Domstate is een locatie van AxionContinu, een organisatie voor wonen, zorg en revalidatie met locaties in Utrecht, IJsselstein en Lopik. Wil je meer weten over de Domstate of de andere zorghotels van AxionContinu? Bezoek dan eens de website of volg de organisatie op Facebook.

Lees verder

Nieuws

Jeugdherinneringen die mijn dag goedmaken

Blogger Alice Bunt komt tijdens het uitlaten van haar hond Bika jeugdherinneringen tegen in het bos. Herinneringen die haar dag helemaal goedmaken.

Gedeeld

op

door

Jeugdherinneringen
Foto: Alice Bunt

Tijdens een van mijn wandelingen met Hond Bika door de vele bossen en groengebieden in en rond Almere, kwam ik een jeugdherinnering tegen. Zomaar, tussen de takken van een hazelnootstruik. Het waren kettingen van lege pinda’s, de nootjes opgegeten door de vogels. De kettingen waren waarschijnlijk opgehangen door de kinderen van de school die er vlak bij stond. Een speciale school voor speciale kinderen.

De school ligt helemaal in het groen, weggestopt, verborgen lijkt wel, ver weg van andere scholen en andere kinderen. Alleen de school voor de kinderen uit het asielzoekerscentrum ligt vlakbij. Ik denk niet dat het de bedoeling is, deze kinderen weg te stoppen, te verbergen. De school ligt mooi, veel groen, geen wegen al te dichtbij. Geen heimelijke, starende blikken van voorbijgangers, geen pesterijen van andere kinderen. Voor de kinderen ideaal. Maar het geeft mij toch een beetje een naar gevoel.

Pesten is van alle tijden

Ik ben geboren in Utrecht en heb daar de eerste jaren van mijn schoolcarrière doorgebracht op de eerste Jenaplanschool van Nederland. Een geweldige school waar ook kinderen die niet zo goed konden meekomen zeer welkom waren. Pesten is van alle tijden. Ondanks dat de school heel goed oplette dat deze kinderen niet gepest werden, waren juist deze kinderen het doelwit van pesterijen als de meesters en juffen even niet opletten. En buiten de schooltijden natuurlijk wanneer er geen controle meer was. “Debiel,” en “mongool” waren veel gehoorde scheldwoorden. Ook ik werd gepest, ook ik kon niet mee komen, ik was dyslectisch.

Kettingen van pinda’s

Ik doe Hond Bika aan de riem zodra de kinderen naar op ons af komen rennen. Bika is een hond uit Spanje en kan nogal schichtig reageren op onverwachte bewegingen. “Mogen we de hond aaien?” vragen de kinderen. Ze steken hun handen door tralies van het hek dat om de speelplaats geplaatst is. Ik leg uit dat dat niet kan, dat Hond Bika geen kinderen gewend is en dat ze kan bijten als ze schrikt. Sommige kinderen deinzen vol ontzag achteruit. Andere kinderen geloven het niet helemaal. Hond Bika lijkt net een teddybeer, haar zachte, bruine vacht nodigt uit om te aaien en met haar grappige oren kun je je haast niet voorstellen dat deze hond wel eens zou kunnen bijten. Omdat sommige kinderen blijven aandringen zeg ik gedag, loop verder en kom weer bij de kettingen van pinda’s terecht.

Jeugdherinneringen

En daar, bij de hazelnotenstruik denk ik aan mijn moeder, aan de flat in Utrecht waar we woonden en aan winterse avonden. Mijn moeder spreidde allemaal kranten uit op de tafel en strooide daarop ongepelde pinda’s. Mijn moeder gaf ons een stopnaald met een draad eraan en dan rijgen maar, de naalden zonder punt door de harde schil van de pinda’s wurmend. We drukten het uiteinde van de naald op de tafel door de schil van de pinda en probeerden daarna de naald door de schil te trekken. Ik voel nog de topjes van mijn vingers. De pinda’s die kapot gingen mochten we opeten. De kettingen werden opgehangen aan het balkon voor de vogels. Mooie, onverwachte jeugdherinneringen, ver weg gestopt in een diep kuiltje van mijn geheugen en nu weer helemaal levend aanwezig. Zomaar een cadeautje dat mijn hele dag goedmaakt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de gedichten en foto’s die Alice Bunt heeft gemaakt over haar overleden vader? Bekijk hier het prachtige resultaat!

Lees verder

Meest gelezen