menu

Puberen toen en nu

Wat is het toch lastig om voor ogen te krijgen hoe je zelf in het leven stond toen je moeder was van kleine kinderen. En hoe het leven zich afspeelde in de jaren zestig en zeventig terwijl je de positie van jonge moeders nu probeert te begrijpen.  

Eén van mijn kleinkinderen, een gezellig joch van zestien, is aan het puberen. Tot voor kort was hij heel meegaand en deed zo een beetje wat er van hem verwacht werd. Maar nu gooit hij zijn kont tegen de krib; spijbelt van zijn opleiding, hangt op de bank, maakt mot met zijn ouders.

Geen flikker uitvoeren

Mijn eigen ervaring met mijn zoons, toen die zo oud waren, blijkt nutteloos. Het was een totaal andere tijd. Toen mijn jongste zoon geen flikker uitvoerde op school bleek dat vrienden van ons hetzelfde probleem hadden met hun studerende zoon. We hebben ze samen op een kamertje gezet. Dat bleek prima te werken. Ze stimuleerden elkaar en kwamen weer op de opleidingsrails terecht.

Jacquelien-op-maat artikelbanner

Puberen in deze tijd

Nu sta ik met lege handen. Hoe kijkt een puber nu tegen de wereld aan? Als hij wakker wordt: welke prikkels raken hem en hoe verhoudt hij zich tot die wereld? Ik weet het niet en de adviseurs die mij indertijd hebben geholpen zijn er niet meer. Ze zijn overleden of aan het dementeren.

Handig die Brexit

Ik had het volgende idee: ga met die jongen een weekend naar London. Dankzij de Brexit is het pond goedkoper. Alleen, ik ben onzeker en raak verloren in een soort ouderen-puber-stadium. Want hoe deed mijn moeder dat een halve eeuw geleden? Die bemoeide zich nergens mee en dat vond ik prima. Dus dan maar niets doen? Noem het loslaten, dan ben je ook nog trendy.

Reageren

Auteur

Jacquelien de Savornin Lohman

Jacquelien de Savornin Lohman

Sinds 2005 staat Prof. dr. Jacquelien de Savornin Lohman (1933) als cabaretier op de planken van het theater. Maar dat is niet de enige carrière die zij heeft gehad. Zij was succesvol advocaat, hoogleraar jeugdhulpverlening en pedagogie, wetenschappelijk ambtenaar én van 1991 tot 1995 lid van de Eerste Kamer voor D'66.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten