menu

Pensioen is goed voor een mens

Ouderen pikken het niet meer. Her en der worden acties voorbereid om te protesteren tegen het stelselmatig korten op pensioenen, de versobering van de zorg en het kleineren van ouderen door ze weg te zetten als ‘oudjes’, ‘de grijze golf’ of ‘de rollator-brigade’. Kortom: de senioren zijn boos en rollen de spandoeken uit, om in Den Haag te gaan demonstreren.

Maar dan is er opeens als een zonnestraaltje bij dreigende hemel het bericht, dat pensionering goed is voor de gezondheid. Dat is andere koek. Want wat blijkt uit onderzoek van socioloog Levi van den Bogaard onder een paar duizend Nederlandse gepensioneerden? Dat hun gezondheid beter wordt, na het afscheid van hun baan. Nu eens geen geklaag over het zwarte gat, slapeloze nachten en het gevoel overbodig te zijn.

Pensioen is goed voor iedereen

Van den Bogaard die dezer dagen aan de VU promoveert op zijn onderzoek naar de effecten van het pensioen, vertelde in de Volkskrant dat gepensioneerden enorm opknappen van het wegvallen van werkstress. Waarbij het type werk, dat verricht werd, niet uitmaakt. Een stratenmaker kan evenveel stress ervaren als een directeur van een groot bedrijf. Het gaat er vooral om hoe stressvol de persoon in kwestie zelf zijn werk vindt. Het is niet zo dat vooral fysiek zwaar werk de mensen opbreekt, psychologische stress lijkt zwaarder te wegen dan fysieke belasting.

Speciale aandacht

Heel bijzonder vond ik de ontdekking van Van den Bogaard dat afscheidscadeau’s en vooral de ceremonie bij het vertrek heel belangrijk blijken te zijn voor pensionado’s. Niet dat men grote, dure cadeau’s wenst, maar het feit, dat er speciale aandacht is besteed aan het afscheid en er naar een passend cadeau is gezocht, geeft de afzwaaiers een goed gevoel. Hoe hoger mensen hun afscheid waarderen, hoe tevredener zij zijn, zelfs jaren later, over hun pensioen.

Netflix en HBO

Dat klopt in mijn geval helemaal. Eigenlijk zou ik wel een nieuwe televisie willen aanschaffen, tegelijk met een abonnement op Netflix en HBO, maar het feit dat mijn oude toestel mijn afscheidscadeau was, houdt me tegen. Gelukkig kan de monteur van xs4all met wat ingrepen het bestaande apparaat aanpassen. Afscheidscadeau gespaard, maar wèl toegang tot House of Cards seizoen 4 en Better Call Saul seizoen 2. En eindelijk kan ik ook de topper How to Get Away with Murder zien. Helemaal bijdetijds met mijn afscheidscadeau van zeven jaar geleden.

Drukker dan ooit artikelbanner

meer columns van Cisca Dresselhuys

Reageren

Auteur

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys (72) is journalist en was van 1981 tot 2008 de eerste hoofdredactrice van het maandblad Opzij. Sinds haar vertrek bij Opzij schrijft zij als freelance journaliste voor onder andere Trouw, Zin, Nouveau en online publicaties zoals FAB magazine.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten