menu

Op zoek naar leuke man (80)

Op vakantie lees je nog eens een andere krant dan normaal. Zo las ik onlangs een week Duitse kranten. Dit land heeft nog maar liefst 333 dagbladen, die ook nog goed in de advertenties zitten, van huizen, auto’s, levensmiddelen, supermarkten en contactzoekers.

Hele pagina’s van mannen en vrouwen, die een vriend, een vriendin of zelfs een nieuwe huwelijkspartner zoeken, heb ik de afgelopen week gelezen. Het is duidelijk dat internet-dating in Duitsland niet bepaald geliefd is, althans niet onder de oudere bevolking. Mannen en vrouwen vanaf een jaar of vijftig zoeken hun heil hier nog gewoon in de ouderwetse krantenadvertentie, zowel hetero’s als homo’s.

Heel opvallend vond ik verder het feit, dat oudere Duitsers klaarblijkelijk optimistisch zijn over hun kansen op een nieuwe levenspartner. Ik weet niet hoe dat in Nederland is, maar bij onze oosterburen is het heel normaal om op je 75-ste of 80-ste nog op zoek te gaan naar een nieuwe man of vrouw. Zoals een weduwe van 75 , die van zichzelf zegt dat ze een normaal figuur en veel liefde voor de natuur heeft, wat zich o.a. uit in het bezit van een hond. Zij zoekt een man, tot 80 jaar, die ook van de natuur houdt, met wie ze kan fietsen, zwemmen en een goed gesprek voeren. Dierenliefde is trouwens sowieso een zeer gewenste eigenschap bij een toekomstige partner, net zoals het feit, dat hij of zij niet moet roken.

Een groot deel van de advertenties is afkomstig van vrouwen van 70 jaar of ouder, meestal weduwes. Zij zoeken mannen van hun eigen leeftijd of een paar jaar ouder. Bij mannen ligt dat nog altijd anders, zelfs als ze de jaren des onderscheids al lang en breed bereikt hebben, zoeken ze toch nog altijd een jongere vrouw. Zoals een gepensioneerde weduwnaar van 67, die een vrouw van hoogstens 50 zoekt.  Maar er zijn ook mannen, die het realistischer bekijken, zoals een 61-jarige weduwnaar, die een vrouw van ‘passende leeftijd’ zoekt. Nog realistischer is de  man, die van zichzelf zegt dat hij ‘een oude pot op zoek naar een nieuwe deksel’ is.

Al die zoekende Duitse mannen en vrouwen maakten me vrolijk. Een mens is klaarblijkelijk nooit te oud voor een nieuwe liefde. Hopelijk is dat in Nederland niet anders.

advertentie

Koop Cisca’s boek bij Bol.com

Reageren

Auteur

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys (72) is journalist en was van 1981 tot 2008 de eerste hoofdredactrice van het maandblad Opzij. Sinds haar vertrek bij Opzij schrijft zij als freelance journaliste voor onder andere Trouw, Zin, Nouveau en online publicaties zoals FAB magazine.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten