Volg ons online

Nieuws

Op zoek naar de verborgen schatten van het leven

Blogger Marga Mus is geboren met een aangeboren afwijking en daarom altijd opzoek naar de verborgen schatten van het leven.

Gedeeld

op

Verborgen schatten van het leven

Ik ben, zo kun je wel zeggen, ervaringsdeskundige. Een aangeboren afwijking zorgt voor veel slijtage in vele mobiele delen van mijn lichaam. En met allerlei operaties, waaronder twee knieprotheses waarvan er één verkeerd geplaatst is, kun je zeggen dat ik het nodige te verduren heb.

Mijn orthopeed vatte de stand van zaken kort maar krachtig samen toen hij me op mijn 50ste vertelde, dat ik er aan de buitenkant nog niet uitzag als 50 en dat ik aan de binnenkant een vrouw van 80 was. Toch heeft dit er me niet van weerhouden om hoe dan ook zinvol in het leven te staan. Sterker nog alle ellende heeft me ook geleerd om “Om” te denken, dus denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

Zingeving

Het allerbelangrijkste in mijn leven is dan ook zingeving. Natuurlijk kan ik niet zonder zorg, maar zonder zingeving zou mijn leven alleen zijn gevuld met behandelingen en pijn. Mét zingeving is mijn leven gevuld met Passie, enthousiasme, ongelooflijk leuke mensen, waarmee ik samenwerkt. En vooral met een droom die See-Me heet. En die ik stap voor stap waar laat worden. En zo deel ik mijn ervaringen en levenswijsheid met anderen. Zodat we vol van passie en aanstekelijk enthousiasme samen kunnen werken iedereen die de visie van See-Me deelt, die gaat over Zien en Gezien worden.

Depressieve vrouw

En het is van daaruit dat ik heel graag anderen stimuleer om vanuit het nu ook vooruit te durven kijken én doen. Zoals via de inspirerende verhalen over mijn eigen moeder en vader: Het allermooiste voorbeeld, dat zingeving het allerbelangrijkste is in ons leven, is dat van mijn moeder. Zoals ik haar heb gekend was zij een zwaar depressieve vrouw, totdat mijn zus Henny haar voor haar 65e verjaardag tekenspullen en een cursus tekenen/schilderen in het wijkgebouw heeft gegeven. Ik hoor mezelf nog denken: “Wat moet onze ma met een schilder/tekencursus, ze houdt helemaal niet van tekenen!?”

12 fantastische jaren

Mijn zus heeft doorgezet. En onze ma heeft tot haar 77ste levensjaar, het jaar dat zij is overleden nog 12 fantastische jaren beleefd, waarin wij haar niet meer herkenden als de depressieve vrouw die ze zolang is geweest. Zij werd weer als een jong meisje dat eindelijk haar bestemming had gevonden, kreeg een vriendin Suus en samen met haar volgde ze schilderles. En reisden ze één keer per jaar naar Ootmarsum, het kunstenaarsdorp, om daar samen les te krijgen van een heuse kunstschilder. Ze heeft, gelukkig, nog super mooie jaren beleefd en hele mooie schilderijen gemaakt.

Tot bloei komen

Dat heeft mij nóg meer doen inzien dat een doel hebben in je leven, zingeving, ongelooflijk belangrijk is. En dat mensen die zelf niet weten wat ze willen/kunnen, samen met anderen kunnen onderzoeken waar hun kracht en hun schat(ten) liggen. Ergens verborgen in henzelf. Hoe mooi is dat om daarnaar op zoek te kunnen gaan met elkaar. Om zodoende al dat onbenutte potentieel van mensen tot bloei te laten komen.

Ik leer nog elke dag

Tranen in mijn ogen had ik als ik mijn moeder met Suus naar het treinstation bracht en haar bijna zag vliegen in plaats van het zware lopen dat ik van haar gewend was. En dat alleen omdat zij nu iets deed dat haar hart volop liet kloppen. Dat haar vuurtje, dat bijna geblust was, weer heeft doen oplaaien. Ze heeft haar schat aangeboord en is zodoende weer werkelijk gaan leven in plaats van overleven. Dat gun ik een ieder, dat je jezelf weer ziet en daardoor ook weer gezien gaat worden. Als kind al heb ik veel geleerd over dat een doel/zingeving, het meest belangrijk is in een mensenleven onafhankelijk van leeftijd, afkomst en of je beperkingen hebt. Mooie lessen waren dat én ik leer nog elke dag.

Schilderles in Ootmarsum

Mijn depressieve moeder Ma en haar vriendin Suus op schilderles in Ootmarsum. Mijn vader die een ongelooflijk passievol mens was en op zijn 81ste nog zijn beroep als etaleur uitoefende. Hij stierf op zijn 82e.  Als hij een opdracht had, vergat hij alles om zich heen. En dat in een tijd dat de mobiele telefoons nog niet overal voorhanden waren.., als hij bijvoorbeeld in Amsterdam een klus had om een winkel in te richten en te etaleren en er niet aan dacht te bellen als hij nog wel even bezig was. Mijn moeder die mij vervolgens ongerust opbelde dat mijn vader nog niet thuis was. En dat hij dan doodleuk om 22:00 uur met de trein naar zijn thuis in Rotterdam reisde. Hij belde mij dan, op dringend verzoek van mijn moeder, op en dan deed of het de gewoonste zaak van de wereld was dat hij zó op was gegaan in zijn werk, zijn passie, dat hij aan niets of niemand meer dacht. Hoor het hem nog zeggen: “Het is me helemaal ontschoten kind, ik was zo druk bezig, sorry hoor Marreg, niet aan gedacht enne geen bericht goed bericht!”

Mijn ma en ik waren dan boos op hem, omdat wij ons vergeten voelden en ongerust waren. Maar nu, jaren later, bewonder ik onze pa nog meer. Om het ongelooflijk prachtig is om op de leeftijd van 81 nog zo bevlogen met je passie bezig te kunnen zijn. Gelukkig heb ik veel van zijn genen geërfd!

Opzoek naar verborgen schatten

Al deze levenservaring en -wijsheid zet ik in om meer mensen te verleiden op zoek te gaan naar hun verborgen schat(ten). Om zo dat waakvlammetje weer op te porren. Het mooi en zichtbaar te laten branden. Onze passie volgen, dát is mijn passie… Hoe we dat doen, is een proces dat volop in ontwikkeling is. Dus blijf ons volgen op www.see-me.nl, Twitter en Facebook. Met elkaar laten we de wereld weer een beetje stralen, via al die mooie vlammetjes. Zodat we onszelf laten zien én elkaar kunnen zien met al onze (on) mogelijkheden. Daar doen we het voor.

Meer informatie

Bron: See me

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Nieuws

Zet je rechterbeen voor het andere been

‘Zet je rechterbeen voor het andere been, dan kom je een heel eind!’ aldus de heer Logtenberg (103). Nooit getrouwd, nooit gerookt en nooit gedronken. Is dat zijn geheim?

Gedeeld

op

Het rechterbeen
Foto: Claudia Kamergorodski

‘Waar ik geboren ben? In de bedstee! In ieder geval niet op straat’, zegt de heer Jacob Logtenberg lachend. Hij is 103 jaar geleden geboren in Oene, in de gemeente Epe. ‘In de goeie ouwe tijd’, zegt hij. ‘Ik heb veel ontwikkelingen gezien. Toen de eerste auto er was, vroeg ik me af waar het paard toch was. Want hoe kan een auto nu vooruit komen zonder een paard ervoor? Dat heb ik allemaal meegemaakt!

‘Ook dat er voor het eerst stroom kwam. In Oene kwam relatief snel stroom. De klompenmakerij in het dorp had stroom nodig dus toen dat er kwam, kregen wij als dorpelingen het ook.’ Ook denkt hij nog wel eens terug aan de tijd dat hij hielp met het schillen van appels. ‘Die werden in een grote teil gedaan. Daarna werden ze gedroogd zodat je gedroogde appeltjes had.’

Dat klinkt deftiger

Net als zijn vader, grootvader en overgrootvader is hij zijn hele leven boer geweest. ‘Ik noem het landbouwer, dat klinkt deftiger.’ Zijn broer woonde naast de boerderij waar de heer Logtenberg en zijn vader hebben gewoond. Zijn moeder is relatief jong overleden aan een longontsteking en toen is er een huishoudster in huis gekomen. ‘We hadden koeien, varkens en kippen. Ook hanen anders hadden de kippen geen schik’, lacht de heer Logtenberg. ‘Het leukste aan het boer zijn was om  achter de koeien aan te rennen. Het minst leuke was het vroege opstaan en het moeten melken.’

De Duitsers hadden niets door

Tijdens de oorlog kwamen de Duitsers ook op de boerderij langs. ‘We hadden de fietsen op zolder verstopt. Met een dikke laag hooi erop zodat de Duitsers het niet zouden zien. De Duitsers sliepen zelfs boven op het hooi maar wisten niet dat de fietsen daar lagen. Later hebben we de fietsen nog in de sloot verstopt.’

Nooit getrouwd

De heer Logtenberg ziet en hoort slecht. ‘Hardlopen doe ik ook niet meer.’ Lange tijd woonde hij naast het huis van zijn nicht en haar echtgenoot. Maar acht jaar geldeden is hij verhuisd woonzorgcentrum Rehoboth van zorgorganisatie WZU Veluwe. Hij woont er naar volle tevredenheid en doet mee aan de koffieochtenden, geheugentrainingen en bewegingsactiviteiten. Zijn nicht en haar echtgenoot komen iedere dag langs. Zij komen iedere dag trouw om voor te lezen uit de bijbel. ‘Het is zo fijn dat ze dat voor me doen.’ Hij is nooit getrouwd en heeft geen kinderen. Toen hij  honderd jaar werd kreeg hij een brief van de koning en koningin met felicitaties. ‘Ja, de koningin is gek met mij. Zij wilde zelfs met me trouwen maar daar begin ik niet meer aan’, grapt de heer Logtenberg.

Glaasje advocaat

Na zijn pensionering heeft hij jarenlang vrijwilligerswerk gedaan voor het groene kruis. Dan bracht hij kwitanties rond. ‘Op de fiets. Want ik heb veel gefietst.’ Misschien heeft hij daardoor wel zo’n hoge leeftijd bereikt. ‘Ik heb nooit gerookt want roken is voor domme mensen. Mijn vader rookte wel. Zelfs op zijn sterfbed nog maar toen smaakte het niet meer.’ Hij heeft ook nooit alcohol gedronken naar neemt wel iedere dag een glaasje advocaat.

Voor geen goud in het vliegtuig

De heer Logtenberg is nog nooit naar het buitenland geweest. ‘Mij krijgen ze niet het vliegtuig in.’ Aan computers of mobiele telefoons heeft hij geen behoefte. ‘Ik ben een oude knapperd. Ik ben best tevreden. Of ik het leven over wil doen? Nou, nee, de vraag is of het dan beter is.’ Hij heeft nog een tip voor de volgende generatie: ‘Zet je rechterbeen voor het andere been. Dan kom je een heel eind. Maar, niet te hard lopen, anders kun je geen hazen vangen.’

Meer weten?

Wil je meer weten over de Vastenactie van dit jaar? Bezoek dan de website van de actie of de aparte website van de 40-dagen challenge.

Lees verder

Nieuws

Geen zorgen voor morgen

Ida Salomé is bijna 100 jaar maar ze maakt zich geen zorgen voor morgen. Ze heeft een bewogen leven achter de rug, maar is nog lang niet uitgepraat.

Gedeeld

op

Geen zorgen voor morgen

‘Je moet duidelijk praten, anders houd ik mijn mond. Waar ik mijn man heb leren kennen? Dat gaat je niks aan. Maar als je het echt wil weten: op dansles. Hier is zijn foto. Daar is hij aan het bridgen. Ik heb altijd een goed huwelijk gehad. Daar kan ik erg fijn op terugkijken. Het is maar net wat je er zelf van maakt, hè?

‘Hij is alleen te vroeg overleden. Hij was ambtenaar bij de gemeente. Ik heb zelf nooit gewerkt. Luxe, he? Wat ik eigenlijk wilde worden? Nou, niks. Mijn kleindochter is rechter in Amerika. Dat lijkt mij een vervelend beroep.  Mijn vader was zeeman en mijn zoon ook. Dat zit toch in de familie. Mijn vader was genaturaliseerde Nederlander en mijn moeder een Friezin. Mijn vader is 100 jaar geworden.’

Arrogant volkje hoor

‘Ik ben ik Den Haag geboren. Door het werk van mijn man ben ik hier in Drenthe terecht gekomen. U komt uit Amsterdam? Arrogant volkje, hoor. ‘Amsterdam, de grote stad die is gebouwd op palen.’ Het is een smerige stad. Ik heb hier in dit wooncomplex een mooie kamer en woon erg prettig. De medewerkers zijn geweldig. Ik heb ook een vaste hulp die ik vanaf het begin al heb. Maar ik zou hier graag een bridgeclub willen. Ik kan wel zeggen dat ik goed bridgen kan. Ook hou ik van lezen en zingen. Met kerst wil ik best een concert geven.’

Oude bok

‘Je bent op dezelfde dag als ik jarig? Je bent 45 nu? Dan ben je een oude bok. Nee, ik neem geen blad voor mijn mond, hoor. Nooit gedaan ook. Ik word in mei 100. Op mijn verjaardag komt de burgemeester. Maar ik ken hem helemaal niet. Ik denk dat ze wel een feest organiseren. Af en toe hoor ik geroezemoes en dan weet ik dat ze plannen hebben. Ik bemoei me er maar niet mee. Veel beloofd en weinig geven doet een gek in vreugde leven, zeg ik altijd maar.’

Last van m’n longen

‘Ik heb gerookt als een schoorsteen. Jarenlang. Op een gegeven moment ben ik gestopt. Van de ene op de andere dag. Dat is niet moeilijk hoor. Afgelopen is afgelopen. Het is maar net wat je wil. Als je geen wilskracht hebt, dan is het je eigen schuld. Maar ik ben gestopt omdat ik ging hoesten en last kreeg van mijn longen.’

Geen zorgen over de dood

‘Er is een hoop dat ik vergeten wil. En ja, dat lukt. Het moet wel. Waarom zou je oude koeien uit de sloot halen? Mijn leven is niet altijd over rozen gelopen. Ik heb in een Duits en Engels kamp gezeten Sommige Duitsers waren menselijk. Ik heb de hongerwinter meegemaakt en heb in een ziekenhuis gelegen in Boxmeer maar weet niet meer precies waarom. Ik heb zoveel meegemaakt. Ik vind daarom niets meer moeilijk. Doodgaan ook niet. Ik ben er niet bang voor maar hoop wel dat het in één keer gebeurt.’

Mijn vriend

‘Dat is het beroerde aan zo oud worden: je overleeft iedereen. Toch voel ik me niet alleen. Ik heb kinderen en kleinkinderen. Zij wonen jammer genoeg niet in de buurt. In Amerika, Duitsland. Het klinkt gek, maar ik heb een vriend. Uit Nieuwkoop. Gewoon voor de gezelligheid. Hij is wat jonger dan ik ben. Of ik een motto heb in het leven? Wat dacht je hiervan: Geen zorgen voor morgen. Geen smart. Zo is ons zigeunerhart.’

Meer weten?

Wil je meer weten over de Vastenactie van dit jaar? Bezoek dan de website van de actie of de aparte website van de 40-dagen challenge.

Lees verder

Nieuws

Bijzondere bezoekjes in het verpleeghuis

Blogger Alice Bunt vertelt over het bijzondere kunstproject ‘Postmoderne Post’ waar ze de afgelopen periode hard aan heeft gewerkt. Kunstenaars brachten bijzondere bezoekjes aan ouderen in het verpleeghuis.

Gedeeld

op

Bijzondere bezoekjes
Foto: Alice Bunt

Het project Postmoderne Post, een project van Hein Walter in samenwerking met Stichting De Zijderups in Almere is afgelopen. Afgelopen vrijdag was de afsluitende verkooptentoonstelling bij De Muren van Archipel. Tien Almeerse kunstenaars waren gekoppeld aan tien bewoners van Zorgcentrum Archipel.

Elke week stuurden de kunstenaars een jaar lang een zelfgemaakte kaart naar ‘hun’ bewoner. En met maken werd ook letterlijk ‘maken’ bedoeld, alles mocht:  tekeningen, etsen, linoleumsneden, foto’s, collages, schilderwerkjes, gedichten, noem maar op, alles was toegestaan. Het resultaat was een bonte verzameling kaarten op A5 formaat. Afgelopen vrijdag waren ze te zien en te koop voor 25 euro per stuk, unieke kleine kunstwerkjes met achterop iedere kaart een persoonlijke boodschap voor de ontvanger. Een aantal kaarten is nog steeds te koop.

450 kaarten

Ik heb ook meegedaan aan het project. Vrijdagochtend hebben vier kunstenaars die mee hebben gedaan uren lang touwtjes gespannen en de ruim 450 kaarten opgehangen. En het resultaat mocht er zijn. Met de kaarten als fleurige verjaardag vlaggetjes leek de gang van Archipel één groot feest aan te kondigen. De gang straalde het succes van het project uit: mensen met elkaar in contact brengen en samen een relatie opbouwen die zonder de kaarten nooit was ontstaan. Door de persoonlijke teksten achterop de kaarten werd een keer per week het gevoel van eenzaamheid doorbroken en een relatie opgebouwd tussen twee mensen die elkaar anders nooit ontmoet zouden hebben.

Jong en oud

Tijdens het ophangen van de kaarten vertelde een van de jonge kunstenaars een voorval dat haar nog steeds dwars zat. Elke week bracht zij haar kaart naar ‘haar’ bewoner van het zorgcentrum. Ze bleef even bij hem en samen praatten ze over de kaart. Van ‘meneer Jansen’ werd het ‘Kees’ en ze konden het steeds beter met elkaar vinden. Totdat, geheel onverwachts, Kees probeerde de kunstenaar te kussen. Kees, een oudere man van 84 jaar, bekende dat hij verliefd op haar geworden was en dat zijn gevoelens oprecht waren. De jonge kunstenaar voelde zich ongemakkelijk bij deze bekentenis en de verhouding tussen die twee is nooit meer geworden wat het was.

Postmoderne Post

Toch kan ik me heel goed voorstellen dat een bewoner van een zorginstelling verliefd wordt, juist in de context van het project. Het project Postmoderne Post was bedoeld om eenzaamheid te doorbreken. Het gevoel van sleur en geïsoleerd zijn met alleen aandacht van professionele hulpverleners en vrijwilligers, hoe lief en goed bedoelt dan ook, neemt het gemis aan liefde en verliefdheid niet weg. En dat had Kees duidelijk gemist: de verrassing, de spanning en de vrolijkheid die een verliefdheid met zich meebrengt, het gevoel van weer even jong te zijn, uitkijkend naar het moment dat ‘zij’ weer komt. Want laten we eerlijk zijn, verliefdheid is niet een privilege van alleen jonge mensen, het kan ons allemaal, op de meest onverwachte momenten, overkomen.

Bijzondere bezoekjes

Het project is afgelopen, Kees is niet meer verliefd en de jonge kunstenaar komt niet meer op bezoek. Want als er één nadeel is aan het project dan is het dat wel: zodra het project afgelopen is gaan we weer terug naar de orde van de dag, geen mooie kaarten meer, geen onverwachte bezoekjes meer en geen spannende verliefdheden meer.

Meer weten?

Wil je meer weten over het project? Kijk dan eens op de website van De Zijde Rups.

Lees verder

Meest gelezen