menu

Op vakantie met ouderen

Volgens onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds gaan we te weinig op vakantie met ouderen. Onze opa’s en oma’s zijn handig bij het oppassen op de kleinkinderen, maar op vakantie gaan samen zit er een stuk minder in.

Eenzaamheid bij alleenstaande ouderen

Opvallend is dat het voornamelijk alleenstaande ouderen zijn die thuisblijven. Juist de ouderen met partner gaan vaker mee op vakantie met de kinderen en kleinkinderen. Van de alleenstaanden ligt het percentage dat wel meegaat rond de 37%, terwijl van de ouderen mét partner zo’n 46% samen op vakantie gaat. 30% van de ouderen zegt zo nu en dan weg te gaan met de kinderen en voor zo’n 14% is dat een week of langer.

Ga op vakantie met ouderen!

Al met al zijn het dus juist de alleenstaande ouderen die “vergeten” worden. En dat draagt volgens het Ouderenfonds bij aan eenzaamheid die voorkomen kan worden. “Zo’n 1 op de 3 ouderen, die niet met hun kinderen op vakantie gaan, zou dit wel graag willen”, aldus Sabine Lorsheijd van het Nationaal Ouderenfonds. Dus op vakantie met ouderen! En geloof ons, het kan hartstikke gezellig zijn!

Regio verschillen

Overigens heeft het Nationaal Ouderenfonds ook onderzocht wat de verschillende per regio zijn. Zo gaan in de provincie Utrecht de meeste families op vakantie met ouderen. En hoe vaak zien ouderen überhaupt nog hun kleinkinderen? Ook hier zie je verschillen per regio. In het zuiden van ons land zien de ouderen hun kleinkinderen het meest. 52% van de ouderen in Zeeland bijvoorbeeld zien hun kleinkinderen 1 of meer keren per week. In Friesland daarentegen ziet 62% van de ouderen hun kleinkinderen slecht 1 keer per maand! “In het zuiden zijn mensen toch meer op hun familie gericht en in het Noorden trekken jongeren vaak weg vanwege het gebrek aan werkgelegenheid”, vertelt Sabine Lorsheijd.

Vrienden belangrijker dan familie

Dat de eenzaamheid onder ouderen niet volledig te wijten is aan de jongere generaties, dat bewijst het feit dat ouderen aangeven liever wat met vrienden te doen dan met familie. 83% van de ondervraagden gaven aan nog regelmatig wat te doen. Etentjes, winkelen, musea bezoeken, het zijn slechts een paar activiteiten. De reden waarom ouderen hier de voorkeur aan geven? Het niet tot last willen zijn, afstand of verslechterd contact.

meer informatie

 

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten