Nieuws

Oordelen over anderen is niet mijn ding!

Oordelen over anderen is lastig voor blogger Alice Bunt. En terecht, hoe vertel je iemand dat zijn kunstwerk niet voldoet aan de eisen?

Oordelen over anderen

In 2019 bestaat de Kunstenaars Vereniging Flevoland (KVF) 30 jaar en dat wordt groots gevierd met 30 activiteiten verspreid over het hele jaar. De aftrap van het jubileum jaar is een fototentoonstelling die op 17 januari 2019 geopend wordt en in ‘De muren van Archipel’ in Almere komt te hangen. Als fotograaf kon ik het niet verantwoorden om  dan niet de organisatie op me te nemen. En ik vind het dood en doodeng.

De tentoonstelling heeft als thema: hoe ziet een kunstenaar eruit in deze moderne tijd? Hoe is de beeldvorming? Is dat een figuur met verf op zijn broek, achter een ezel, de rommelaar of iemand achter een computer. Is het een loser of juist een succesvol type? De leden van de KVF geven via een foto een beeld van hoe zij een kunstenaar, het kunstenaarschap zien. Niet bedoeld als portretten van kunstenaars, maar het beeld van de kunstenaar. Mens, ruimte, gereedschap, alles mag. En daar zit nu net de moeilijkheid. Want als je zegt: alles mag, dan kun je dus niet zeggen: alles mag maar dit juist niet.

Oordelen over anderen

Ik vind het heel moeilijk mensen af te wijzen, een oordeel te hebben over datgene wat mensen gecreëerd hebben. En toch moet dat soms blijkt nu. Vaak omdat de opdracht niet duidelijk is geweest, omdat ik het niet goed omschreven heb. Want het is de bedoeling dat de kunstenaars zelf een foto maken met als onderwerp hoe zíj een kunstenaar zien, een algemeen beeld. Ik vind het ontzettend moeilijk om dan voor mijn gevoel te zeggen: niet goed, doe maar over, om over iemands werk te moeten zeggen dat het niet goed genoeg is. Want wie ben ik om dat te beoordelen? Ik zou me dat ontzettend aangetrokken hebben als dat tegen mij gezegd zou worden. Gelukkig reageren de kunstenaars van de KVF heel positief, ze vonden het een mooi idee om helemaal buiten hun eigen vertrouwde discipline een foto te kunnen maken die wat verder ging dan een snapshot of een selfie.

Bijzondere tekening

Een kunstenaar, Ko van Velsen, had een heel mooie tekening opgestuurd. Hij heeft een heel eigen stijl van tekenen, met een paar lijnen geeft hij heel goed weer wat hij wil zeggen, wil uitdrukken. Maar helaas, een foto van eigen werk met het gevraagde thema voldoet niet aan de ‘eisen’. Ondanks het fijt dat ik het een schitterende tekening vond en de tekst die hij erbij geschreven had heel mooi omschreef wat het kunstenaarschap voor hem inhoud, moest ik hem toch mailen dat het niet kon.

Eind goed, al goed

Ik kreeg een lief gedichtje en een tekeningetje van hem terug waarmee ik ontzettend blij ben. En hij heeft een foto ingestuurd waarin de tekening een prominente plaats inneemt. Zo zie je maar weer, alles waar ik tegenop zie, dingen die ik moet doen en mensen zouden kunnen kwetsen, kunnen ontzettend mooi en positief uitpakken.

Ook interessant

Scroll to top blauw