menu

Onderzoek: de zorg voor later

Hou jij nu al rekening met de zorg voor later? Iedere maand peilt NED7 de mening van mensen op straat. En vanaf deze maand doen wij dat samen met onderzoeksbureau Motivaction. Motivaction staat bekend als onafhankelijk onderzoeksbureau dat onderzoek doet naar verschillende sectoren.

In januari heeft NED7, samen met Motivaction, de mening gepeild over de toekomst van onze zorg. Wij zijn namelijk heel erg benieuwd of jij nu al rekening houdt met de zorg die je later nodig hebt. En ondanks dat zorg in veel gevallen bovenaan de agenda staat, zullen de uitkomsten van deze peiling je misschien toch heel erg verbazen.

[socialpoll id=”2323722″]

Onderzoeksresultaten over de zorg voor later

Motivaction heeft voor het onderzoek 1.035 mensen ondervraagd in de leeftijdscategorie 15 t/m 70. Achter de categorie zie je het aantal ondervraagden binnen die groep bv. Mannen (n = 514). De verdeling mannen en vrouwen was ongeveer gelijk. Wat was hun antwoord op de vraag: ‘Hou jij nu al rekening met de zorg die je in de toekomst nodig hebt?’

Uitkomsten op basis van geslacht

Als je kijkt naar de uitkomsten op basis van geslacht, dan zijn die heel erg gelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen.

Conclusie: bij zowel de mannen als de vrouwen zijn er meer mensen die nu nog niet nadenken over de zorg die ze later nodig hebben

Uitkomsten op basis van leeftijd

Interessant is het natuurlijk om te kijken naar de leeftijd van de respondenten. Iemand die nu 70 is maakt als het goed is al gebruik van de zorg, terwijl iemand van 18 jaar daar (hopelijk) nog lang niet aan toe is. Als je kijkt naar de uitkomsten op basis van leeftijd, dan zie je het volgende.

Conclusie: duidelijk is dat hoe jonger mensen zijn hoe minder ze nadenken over de zorg voor later. Hoe ouder ze worden hoe meer ze daar wel over na gaan denken. Er is echter iets opvallends aan de hand. Het grootste deel van de mensen blijft tot op hoge leeftijd meer niet dan wel nadenken over de zorg voor later. Dit percentage blijft bij elke leeftijdsgroep ongeveer gelijk.

Uitkomsten op basis van opleiding

Ten slotte kijken we ook naar de uitkomsten op basis van het opleidingsniveau. Is er een verschil te zien tussen mensen met een laag of hoog opleidingsniveau? Het antwoord is: zeker! Maar ook hier zal de uitkomst waarschijnlijk anders zijn dan je in eerste instantie zou verwachten.

De mensen die zeggen dat ze helemaal niet nadenken over de zorg later is nog redelijk gelijk verdeeld. Maar bij de vraag hoeveel mensen meer niet dan wel nadenken over de toekomstige zorg wordt het al interessanter. Hier blijkt namelijk het vooral de hoger opgeleide mensen zijn die meer niet dan wel nadenken over hun toekomstige zorg. En dat verschil is groot. Uiteindelijk is de groep die wel nadenkt over de zorgen voor later weer heel klein, net als bij alle andere categorieën.

Belangrijkste conclusie is dus eigenlijk dat veel Nederlanders op dit moment niet of nauwelijks rekening houden met de zorg die zie later nodig hebben. Hoe ouder de persoon hoe hoger het percentage dat hier wel rekening mee houdt, maar dan zijn ze mogelijk te laat en dat is een patroon dat sterk lijkt op hoe veel Nederlanders omgaan met hun pensioen onder het motto: “Wie dan leeft wie dan zorgt.”

Mijnlaterezorg artikelbanner

Reageren

Auteur

Marcel Voorn

Marcel Voorn

Marcel Voorn is Senior Researchmanager bij onderzoeksbureau Motivaction in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in kwalitatieve onderzoeksprojecten in de zorgsector.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten