Nieuws

Nooit opgeven als het tegenzit

Nooit opgeven, blogger Alice Bunt legt uit hoe moeilijk dit kan zijn voor mensen met een psychiatrische achtergrond.

Psychiatrische aandoening

Mensen met een psychiatrische achtergrond staan kwetsbaar in het leven en daar ben ik zeker geen uitzondering op. Klappen die iedereen krijgt tijdens zijn of haar leven lijken harder aan te komen en het kost meer tijd zo’n klap een plaatsje te geven. Zowel voor mij als voor zoveel van mijn lotgenoten is daarom het aangaan van nieuwe uitdagingen extra moeilijk.

Hein Walter en ik hebben het initiatief genomen om twee projecten uit te gaan voeren in samenwerking met het Cliënten Service Centrum (CSC). Dit is een groep enthousiaste vrijwilligers met een psychiatrische achtergrond die zich inzet om mensen in groepsverband nieuwe talenten te laten ontdekken en met deze nieuw ontdekte talenten hun plaats terug te laten vinden in de maatschappij.

Enthousiaste reacties

Ons eerste project heet ‘Poëtische Gedichten’. Hein Walter maakt naar aanleiding van een gesprek met een deelnemer een portret in de vorm van een gedicht. Ik maak naar aanleiding daarvan een fotografisch portret. Het tweede project is het maken van ansichtkaarten. Een keer in de week komt een groep deelnemers bij elkaar om een kaart te maken voor iemand op de gesloten afdeling van ‘De Meregaard’, de locatie van de GGZ-Midden in Almere. Om dit initiatief te promoten bij het bestuur waren we uitgenodigd om tijdens een bestuursvergadering van het CSC uitleg te komen geven over de projecten. We kregen alle ruimte om te vertellen wat de projecten precies inhouden. Iedereen was erg enthousiast.

Nooit opgeven

Volgende stap: het ruchtbaarheid geven aan onze plannen binnen ‘De Meregaard’ om deelnemers te werven. Afgelopen maandag hadden we een afspraak met een aantal hulpverleners. Maar helaas, de afspraak werd afgezegd en twee maanden uitgesteld, voor iedereen een enorme teleurstelling want twee maanden is lang, te lang om na de zomervakantie de projecten op te starten. Maar ik weigerde bij de pakken neer te gaan zitten. Het motto is: ‘Geloven in eigen kracht’. Dus heb ik het bestuur een mail gestuurd om te kijken wat we zelf kunnen doen, welke projecten we zelf, zonder hulp van de GGZ  kunnen gaan uitvoeren, hoe we zelf deelnemers kunnen vinden aan onze projecten. Tot nu toe geen reactie, weer een teleurstelling.

Mensen met een psychiatrische achtergrond zijn kwetsbaar, vatbaar voor teleurstellingen, bang het gevoel te hebben afgewezen te worden, het is moeilijk voor hen te blijven geloven in eigen kunnen. Dit zijn van die situaties. Maar ik vind de projecten van Hein Walter en mij twee schitterende projecten. Dus voor nu: uithuilen, diep ademhalen en weer doorgaan!

Ook interessant

Scroll to top blauw