menu

Muziek voor ouderen

Stichting De Tijdmachine brengt ouderen in haar projecten ‘De Tijdmachine’ en ‘Gouwe Ouwe’ terug naar de jaren ’60. Dit was de periode dat veel ouderen in de bloei van hun leven waren. Maar daar stoppen ze niet, gelukkig brengen ze de ouderen en hun wensen ook weer terug naar het heden…

De resultaten zijn over duidelijk. Want waar ze ook komen…zodra de muziek uit hun vroege jaren begint te spelen of men een oude krant openslaat gebeurt er iets met de ouderen. En iedere keer is het weer een klein wonder!

De Tijdmachine draait om muziek voor ouderen

Initiatiefnemers Anne Elschot (31) en Tim Trooster (29) hebben in 2013 de stichting opgericht omdat ze ervan overtuigd zijn dat de ouderenzorg (nog) meer uit kan gaan van wat ouderen nog kunnen en willen. Iedereen heeft gedurende zijn leven verschillende interesses, van voetbal tot sterrenkijken en van ballet tot sleutelen aan de auto. Het activiteitenprogramma in woon-zorgcentra is vaak alleen niet zo divers. Daarom kwam Stichting De Tijdmachine met het idee om de wensen van ouderen beter in beeld te brengen en die te vertalen naar concrete activiteiten en projecten. En het mooie is, dit doen ze niet alleen. Inmiddels zijn er verschillende bedrijven, organisaties, fondsen en een prachtige groep vrijwilligers aangesloten bij de stichting.

Wat is De Tijdmachine eigenlijk?

De Tijdmachine is een mobiele kamer, helemaal ingericht in de stijl van de jaren 60. In de kamer is een keuken, een filmzaal en een dansvloer met platenspeler. En zodra het decor staat in een verpleeg- of verzorgingshuis reist de bewoner aan de hand van muziek, foto’s en film mee terug in de tijd naar de jaren ’60. De periode waarin zij in de bloei van hun leven waren.

In 2014 startte dit project in Amsterdam met interviews met bewoners. Ruim 800 ouderen konden vertellen over hun leven in de jaren ’60, met maar één doel: erachter komen hoe hun leven eruit zag. Wat vonden ze het leukst om te doen en wat zouden ze nu nog graag willen doen? De uitkomsten van deze interviews worden vervolgens teruggekoppeld aan het verzorgingshuis die haar activiteiten hierop kan aanpassen. En als de uitkomsten niet in het activiteitenprogramma passen, gaat de stichting met buurtbewoners aan de slag om het toch mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door de inzet van zogenaamde “maatjes”. De Tijdmachine is er voor alle ouderen, van zelfstandig wonend tot wonend bij een zorgorganisatie.

Wat is Gouwe Ouwe?

Het belangrijkste thema uit alle interviews van De Tijdmachine in Amsterdam was toch echt wel muziek. En dan vooral activiteiten met live muziek, een hapje en een drankje en met veel interactie. Om deze wensen in vervulling te laten gaan is Stichting De Tijdmachine het project ‘Gouwe Ouwe’ gestart.

Gouwe Ouwe is dé muziekactiviteit voor ouderen. Tijdens een ouderwets gezellige middag of avond gaan ze helemaal terug naar de jaren ’60. Voor het project is een speciale huisband samengesteld, de Tijdmachinisten. Zij spelen de grootste hits uit de jaren ’60; van The Beatles tot Johnny Jordaan. En het leuke is, iedere middag is uniek omdat er geen vast programma is. De band speelt in op wat er in de zaal gebeurt. En als de bewoners op het podium mee willen doen, dan zijn ze van harte welkom!

De activiteiten van Stichting de Tijdmachine worden ondersteund door o.a. de ASN Bank, Fonds Sluyterman van Loo, Hofjes Codde van Beresteyn en Bavo Stichting Heemstede.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten