Nieuws

Mijn beste vriend, hond Bika

Mijn beste vriend Hond Bika is een maatje waar ik heel dankbaar voor ben. Ik hou van honden, vooral deze is heel bijzonder!

Mijn beste vriend

Almere is een mooie stad, het centrum is met heel veel aandacht voor architectuur net even anders dan andere moderne steden. En in de binnenstad is duidelijk de geschiedenis te zien van moderne architectuur vanaf de jaren 60 tot nu.

Ook is er veel groen in Almere en zijn er zelfs verschillende strandjes aangelegd waar de buurtbewoners kunnen zonnen en de kinderen kunnen spelen en zwemmen. Er is een groot strand in Almere, het strand aan het Markermeer, tegenover Muiden. Aan beide kanten van het spoor en de A6 liggen stranden, zelfs een strand waar honden kunnen zwemmen, rennen en graven.

De zomer is voorbij

Vanwege de schitterende zomer ben ik sinds een lange tijd niet meer met Hond Bika naar het strand geweest. Het leek me geen goed idee om op een druk strand met de hond te gaan wandelen. Maar op een grijze maandagochtend ben ik weer gaan kijken. Met bulldozers werd het strand schoongemaakt en een groep mensen ruimden het vuil op dat nog achtergebleven was. Er was waarschijnlijk een activiteit geweest het weekend ervoor, een festival ver weg van de bewoonde wereld waar naar harte lust naar harde muziek geluisterd kon worden zonder dat het anderen stoort.

Mijn beste vriend

Hond Bika was helemaal blij weer op het strand te zijn. Ze ging er gelijk vandoor, dook de bosjes in op zoek naar konijnen en vossen en verdween onder de strandtentjes die overal langs het strand staan. Er was een tijd dat er beweerd werd dat honden geen emoties hebben, dat ze geen verdriet of blijdschap kunnen voelen; dat ze niet kunnen genieten, zich niet kunnen vervelen. Er is zelfs een tijd geweest dat er beweerd werd dat honden geen pijn kunnen voelen. Gelukkig zijn we van daar van afgestapt. De ouderdom komt met gebreken wordt wel eens gezegd. Maar voor mij komt de ouderdom ook met inzicht. Ik ben nu 67 jaar, heb vanaf mijn negende een hond gehad en ik ben er nu van overtuigd dat honden één brok emotie zijn,  volop kunnen genieten, lief kunnen hebben, zelfs rouwen.

Dieren hebben ook emoties

Het maatje van Hond Bika werd plotseling heel ziek. Na een bezoek aan de dierenarts heb ik hem weer mee naar huis genomen maar het was al heel snel duidelijk: het einde voor Yanoz was aangekomen. Na een tweede bezoek aan de dierenarts kwam ik zonder hem thuis. Hond Bika begon gelijk om me heen te springen, keek in de auto, rende het huis in en uit. Tijdens de wandelingen bleef ze kijken, zoeken. Niet op de manier zoals ze wilde dieren zoekt, maar oplettend, dicht bij me lopend, stilstaand op die plaatsen waar Yanoz zijn poot had opgetild. Langzaam werd het zoeken minder, werd ze minder passief, sleepte ze haar knuffel waar ze voor de tijd geen belangstelling voor had, niet meer overal mee naar toe.

En nu? Bika is nu mijn enige hond, wij zijn nu elkaars beste vriend. Al Hond Bika’s emoties richten zich nu op mij en daar ik ben er ontzettend blij mee en dankbaar voor.

Ook interessant

Scroll to top blauw