menu

Mantelzorgers ontlasten, help je mee?!

Mantelzorgers ontlasten, dat is het doel van de Dag van de Mantelzorg. Vorige week vertelde ik hier al over. Het is een jaarlijks terugkerend moment op 10 november, bedoeld om de miljoenen mantelzorgers in ons land een hart onder de riem te steken. Liefst letterlijk, want we bewonderen wat ze voor een ander doen.

Ook bij WeHelpen ontvangen we regelmatig verhalen hoe groot de druk kan oplopen als je naast je eigen bezigheden ook zorg draagt voor een ander. Begrijp me niet verkeerd: een mantelzorger is niet zielig! Je hoeft geen medelijden met hen te hebben. Daar wordt niemand vrolijk van. Maar meeleven, compassie tonen, dat is vaak net dat zonnestraaltje op een bewolkte dag.

Haar zoon is verongelukt

Neem nou Ageeth. Ze is een opgewekte, betrokken vrouw. Beeldend kunstenaar en ervaren met de computer: het maken van online fotoboeken vindt ze leuk. Maar daar is weinig tijd voor. Ze is vooral mantelzorger van haar echtgenoot met Parkinson. Het leven is niet altijd even vriendelijk. Een paar jaar geleden verongelukte haar zoon. Verschrikkelijk! Maar ze is een doorzetter. Om af en toe tijd voor zichzelf te hebben, plaatste ze een oproep op WeHelpen. En dat hielp!

Direct goed contact

Een lieve, aardige jonge man reageerde op haar hulpvraag. Hij wilde graag iets betekenen voor iemand, ook om zijn eigen leven zinvol te maken. Het was vanaf dag één een goed contact. Wederzijds werd aangegeven open en duidelijk te zijn. Ageeth vroeg hem zich een beetje te verdiepen in Parkinson, om te kunnen onderscheiden wat een karaktertrek is of een symptoom van Parkinson. En voor mensen met Parkinson is een structuur van tijd en activiteit essentieel. Ook dat was met hem te regelen.

Het helpt haar tot rust komen

Samen hebben zij nu een weg gevonden: er is een vriendschap ontstaan door de passie voor muziek en schaken. Ze gaan zelfs samen af en toe naar een Jazz-concert. Ageeth vertelde dat ze al meer dan 10 jaar mantelzorger is. Dat het soms echt heel zwaar is. Ze heeft nog veel verdriet over het verlies van hun zoon. Maar door de hulp via WeHelpen kan ze nu ook regelmatig aan zichzelf denken. Die kostbare vrije uurtjes geven rust en zorgen ervoor dat ze de harmonie in een goed huwelijk kunnen behouden. Geweldig toch!

WeHelpen artikelbanner

Mantelzorgers ontlasten 10 november

Kijk, en precies daarom roepen we iedereen op om op 10 november a.s. een mantelzorger te helpen met een klein klusje waar ze niet aan toekomen. Bladeren vegen, auto wassen, de kinderen of hond een leuke dag bezorgen. Op wehelpen.nl vind je steeds meer vragen bij jou in de buurt. En wie weet heb jij zelf als mantelzorger ook wel een klusje waar iemand anders jou enorm mee helpt door het op te pakken. Doe je mee?

En ik ben zoals altijd heel benieuwd naar jullie ervaringen. Deel ze hieronder met ons en laat weten wat jij 10 november gaat doen.

Reageren

Auteur

Coen van de Steeg

Coen van de Steeg

Coen van de Steeg is één van de oprichters van het platform Wehelpen.nl dat mensen met een hulpvraag en met de wil om te helpen bij elkaar brengt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten