menu

Mantelzorger, laat je helpen!

Steeds meer mensen bieden hun hulp aan rondom de Dag van de Mantelzorg op 10 november. Zo mooi, ik word daar stil van. Een paar jaar geleden zat mijn vrouw in die situatie, toen ik ernstig ziek in bed lag. Ik weet via haar hoe moeilijk het is om hulp te vragen.

Niet zozeer voor de zorg rondom mijn persoon: dat deed ze het liefst zelf. Maar de kinderen van school ophalen, de hond een keer meenemen voor een lange wandeling of de auto wassen; daarmee was ze enorm geholpen. Wie vraag je dat? Wanneer en hoe maak je duidelijk dat er natuurlijk ook begrip is voor “Nee, sorry, het komt nu echt even niet uit!”?

Al jaren chronisch ziek

Laatst hoorde ik het verhaal van Lies, die haar moeder Els helpt. Els heeft het niet gemakkelijk. Ze is al jaren chronisch ziek en minder valide, maar redde het met een beetje hulp nog net. Tot 2011. Vanaf dat moment was ze nog niet hersteld van de ene tegenvaller of de volgende diende zich aan. Ze kon er niet omheen: ze had zorg nodig.

Verwarmde toiletbril

Lies is enig kind en houdt veel van haar moeder. Ze gaan ontspannen met elkaar om. Zware discussies worden met een kwinkslag gerelativeerd. Daar waar de aangepaste woning hier en daar ‘hulp nodig heeft’, zoals een scheefzakkend terrasje in de achtertuin, wordt en passant vermeld dat de verwarmde toiletbril wel een pluspunt is. En daar hebben ze dan samen plezier om.

Overbelaste mantelzorgers

“Die verzorging, dat is het punt nog niet eens”, vertelde Lies. “Het is vooral de wirwar van niet met elkaar samenwerkende organisaties die het leven van een mantelzorger complex maken. En dan beschouw ik mezelf eigenlijk niet eens als ‘mantelzorger’. Ik ben gewoon een dochter en ik help mijn moeder waar nodig.”

WeHelpen artikelbanner

Overbelast raken

Els viel haar bij: “Je komt in een molen terecht. Het systeem beoordeelt ‘jouw geval’. En gaf mij een indicatie die echt niet paste bij de situatie. Pas toen Lies zich er intensief en onophoudelijk mee bemoeide, kreeg ik de persoonlijke en huishoudelijke zorg die ik nodig had. Waarmee ik wil aangeven dat het dus niet zo vreemd is dat zoveel mantelzorgers overbelast raken!”

Wat doe jij op de Dag van de Mantelzorger?

Vorige week vroeg ik iedereen om op 10 november a.s. een mantelzorger te helpen met een klein klusje waar ze niet aan toekomen. Er zijn al veel reacties: van bladeren ruimen tot keukenkastjes soppen en hulp met administratie en regelgeving, zoals Lies hierboven regelt voor haar moeder. Ben je mantelzorger? Zet dan jouw klusje op wehelpen.nl. Ze helpen je graag.

En ik ben zoals altijd heel benieuwd naar jullie ervaringen. Deel ze hieronder met ons en laat weten wat jij 10 november gaat doen of vragen!

Reageren

Auteur

Coen van de Steeg

Coen van de Steeg

Coen van de Steeg is één van de oprichters van het platform Wehelpen.nl dat mensen met een hulpvraag en met de wil om te helpen bij elkaar brengt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten