menu

Levensverhalen schrijven met ouderen

Levensverhalen schrijven, het is niet alleen een mooi stukje geschiedenis dat bewaard blijft. Het is ook een prachtige manier om verschillende generaties met elkaar in contact te brengen. En dat is precies wat gebeurde bij zorginstelling Domus Magnus.

De boeiende verhalen van bewoners bij Domus Magnus waren de aanleiding om een echt levensboek te maken. “Het mooie van het levensboek is dat dit veel losmaakt in een familie. Van een van de bewoners vond ik een telegram van een eerste prijs die zij ooit heeft gewonnen: een vakantiereis in een lelijke eend aangeboden door Citroen. Het is een prachtig handvat voor de meest mooie gesprekken”, vertelt Wies, die werkzaam is als activiteitenbegeleidster.

Mensen met dementie

Onlangs werden de eerste boeken gepresenteerd. En het was direct een groot succes. Iedere nieuwe bewoner bij Domus Magnus krijgt nu zelfs een levensboek aangeboden. Een perfecte manier om de bewoners direct beter te leren kennen. Maar dat is het niet alleen. De levensverhalen maken ook wat los bij bewoners met dementie. Het kan een hulpmiddel zijn om gesprekken op gang te brengen. En het geeft voor de verzorgers een goed kijkje in iemands leven. Dit kan weer helpen bij de verzorging van iemand, omdat rekening kan worden gehouden met bepaalde, vooral herkenbare, gewoontes.

Levensverhalen schrijven met familie

Bedoeling is wel dat vooral de familie wordt betrokken bij het samenstellen en maken van de levensboeken. Op die manier worden zij beter betrokken bij de verzorging en komen zij hopelijk ook vaker langs. Dit gebeurt trouwens al in de praktijk. Kleinkinderen zien de persoon achter opa of oma. Iemand die ook naar school is gegaan, een eerste kus kreeg, liefdesverdriet heeft doorgemaakt en onzekerheden had over of ze alles wel goed deden in het leven.

Het zou toch mooi zijn als andere zorgorganisaties in Nederland dit voorbeeld volgen? Misschien ken je al een voorbeeld. Deel het dan met ons en laat hieronder een bericht achter.

Button meer berichten over dementie aangepast

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten