menu

Leef je uit in de beleeftuin

Bewegen, vooral in de buitenlucht, is voor iedereen belangrijk. Om beweging bij ouderen te stimuleren hebben een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen inmiddels een beweeg- en beleeftuin aangelegd.  Dit zijn tuinen rondom zorgcentra waar bewoners kunnen genieten én bewegen in de buitenlucht. We hebben op de redactie van NED7 de mooiste voorbeelden voor je uitgezocht.

Vriezenhof opent de beleeftuin

Onlangs is bij Woonzorgcentrum Vriezenhof in Vriezenveen een beweeg- en beleeftuin geopend. Bij de ontwikkeling van de tuin waren verschillende groepen mensen betrokken, zoals een kinderdagverblijf, diverse basisscholen, een groep ouderen en mensen met een beperking. Het is de bedoeling dat oud en jong elkaar hier ontmoeten en dat de integratie van verschillende groepen op gang komt. Iedereen kan een bezoekje brengen aan de tuin van Vriezenhof. De tuin is dagelijks geopend en onder begeleiding van vrijwilligers kun je kennis maken met de apparaten. Daarna kan je vooral zelfstandig aan de slag gaan, want daar is de tuin voor bedoeld.

De beleeftuin van Vriezenhof

aan het werk in de beleeftuin van Vriezenhof

Zeemanskoor in de beleeftuin de Heerlyckheid

Willy Schuurman is activiteitenbegeleidster bij Het Parkhuis in Dordrecht én coördinator van de beleeftuin De Heerlyckheid. Op het moment dat wij haar op de redactie van NED7 bellen zit Willy met een zestal bewoners in de beleeftuin te genieten van een lekkere lunch. Dat mag ook wel want er is hard gewerkt vanochtend. Bewoners hebben aardbeien geplukt, onkruid verwijderd, dode bloemetjes uit het water gehaald en in de moestuin gewerkt. Willy mag zichzelf ervaringsdeskundige noemen als het op beleeftuinen aankomt, want De Heerlyckheid opende al op 5 september 2013 haar deuren. Of beter gezegd: hekken. Naast werken en genieten in de tuin zijn er iedere maand muziekconcerten te beluisteren. De populaire concerten variëren van klassiek tot een zeemanskoor en worden niet alleen door bewoners en bezoekers, maar ook door het personeel bijgewoond.

De beleeftuin Heerlyckheid

de beleeftuin Heerlyckheid

Verder worden er seizoensfeesten in de tuin georganiseerd. Voor de lente en zomerfeesten is dit geen probleem, maar Willy hoopt dat er voor de herfst- en winterfeesten ooit een orangerie of verwarmd buitenterras komt zodat er nog meer activiteiten buiten kunnen plaatsvinden. In 2013 won Willy de publieksprijs van de Mooi Mens verkiezing 2013. Dit heeft heel veel publiciteit opgeleverd en dat is waar het om gaat volgens haar zodat er nog veel meer mensen kunnen komen genieten van de beweeg- en beleeftuin.

De beleeftuin heeft ook een Facebook pagina waar inmiddels ruim 1.000 mensen actief mee zijn verbonden.

Wat is er allemaal te vinden?

In beweeg- en beleeftuinen gaat het om het beleven van geuren, kleuren en smaken. Alle zintuigen komen in actie en roepen herkenning en herinneringen op. De heerlijke geuren van kruiden, pas gemaaid gras en de kleurrijke beplanting laten bewoners hun pijntjes en beperkingen even vergeten. De toestellen zijn laagdrempelig en een leuke manier om te sporten. De beweeg- en beleeftuinen brengen mensen op natuurlijke en laagdrempelige wijze in beweging.

Nog een paar voorbeelden

Ook bij Proteion, met diverse locaties in Limburg, zijn twee beleeftuinen ingericht voor bewoners en bezoekers. De beleeftuin heeft onder meer een looppad, een armfiets, een waterpomp en een gezellig terras om even uit te puffen of andere actieve deelnemers aan te moedigen. Familieleden van bewoners zijn heel enthousiast en kunnen kunnen samen weer iets ondernemen.

Beleeftuin Hornerheide

de beleeftuin Hornerheide

Natuurlijk samen in Gelderland

De tuin van ZZG Zorggroep in Sint Jozef, is het stralende middelpunt van het huis! Ouderen gaan spontaan naar buiten en er worden meer activiteiten buiten georganiseerd. Voorheen werd de tuin, die toen nog bestond uit enkel een grasveld, niet of nauwelijks gebruikt. Maar inmiddels is dat anders. De tuin is speciaal ontworpen voor mensen met dementie. Verder heeft ZZG Zorggroep verzorgenden, vrijwilligers én familieleden getraind in het gebruik van de tuin. Maar ook de buurt is sinds de opening van de tuin steeds meer betrokken geraakt bij het verzorgingshuis.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten