Nieuws

Landschapskunst Flevoland, onbeschrijfelijk mooi

Landschapskunst Flevoland, het is unieke kunst midden in het landschap van de provincie. Blogger Alice Bunt blijft zich verbazen.

Landschapskunst Flevoland

Flevoland is mooi. Niet alleen om doorheen te rijden, langs de rechte wegen omzoomd met bomenrijen, maar ook in de steden is van alles te zien en van te genieten. Natuurlijk de architectuur, iedere Flevolandse stad is een geschiedenisles in architectuur na 1945, te beginnen met Emmeloord.

Maar behalve moderne architectuur is er in iedere stad in Flevoland moderne kunst te bewonderen. Zomaar, in de openbare ruimte. En nog steeds straalt voor mij Flevoland, met zijn rechte lijnen en de harmonie van het ontwerp het optimisme uit waarmee het is opgezet. Mochten buitenaardse wezens besluiten de aarde aan te vallen dan sparen zij Flevoland omdat ze denken dat Flevoland een kunstwerk is.

Elektriciteitsmasten Flevoland

Foto: Alice Bunt

Opmerkelijk kunstwerk

Nergens ter wereld zijn er op zo’n relatief klein gebied zoveel landschapskunstwerken te bezoeken. Een van het meest opmerkelijke en al van verre zichtbaar landschapskunstwerk is ‘Exposure’ van Antony Gormly. Gormly is beroemd om zijn ‘Angel of the North’ in de buurt van Newcastle in het noorden van Engeland. Dit kunstwerk is een enorm beeld van een mensfiguur met uitgestrekte vleugels dat uitkijkt over het landschap. ‘Exposure’ is ook een gigantisch kunstwerk. 26 meter hoog, van verzinkt staal, een gehurkt mensfiguur dat uitkijkt over het Markermeer. Gormly heeft zich, tijdens een bezoek aan Flevoland, laten inspireren door de maakbaarheid van een landschap zonder historie en door de hoogspanningsmasten die als levensaderen door het landschap heenlopen.

Mensfiguur in Flevoland

Foto: Alice Bunt

Bron van inspiratie

‘Exposure’, op een strekdam voor Lelystad, is al van grote afstand te zien. In eerste instantie vroeg ik me af of ‘Exposure’ wel een landschapskunstwerk is en niet een kunstwerk in de openbare ruimte. In landschapskunst is immers de natuur en zijn natuurlijke materialen de inspiratiebron. Toevoegingen en ingrepen in het bestaande landschap, samen met een duidelijke inbreng van de kunstenaar vormen het landschapskunstwerk. En in die traditie zijn ook de andere landschapskunstwerken in Flevoland gerealiseerd. ‘Exposure’ valt hier duidelijk buiten. Maar na verschillende bezoeken ben ik tot de conclusie gekomen dat ‘Exposure’, geheel op eigen wijze, een landschapskunstwerk is.

Landschapskunst Flevoland

Omhoogkijkend tussen de gigantische voeten krijg ik het gevoel deel uit te maken van het kunstwerk. Ben ik gevangen in een lijnenspel van stalen kabels. Achteruitlopend, steeds verder weg, verandert het kunstwerk langzaam van een abstract lijnenspel dat het uitzicht over het water wegneemt via een gigantisch mensfiguur dat zijn omgeving domineert in een beeld dat iets toevoegt aan zijn omgeving en er betekenis aan geeft. Flevoland is bijzonder en met zijn vele kunstwerken een bezoek zeker waard!

Bezoek ook eens…

Ook interessant

Scroll to top blauw