Volg ons online

Nieuws

Kwetsbare of niet kwetsbare ouderen? Dat is de vraag…

De samenleving bestempelt ouderen al snel als kwetsbare ouderen, maar klopt dit beeld wel en werkt dit niet juist averechts?

Gedeeld

op

Kwetsbare ouderen

Als je op Google de zoekterm ‘kwetsbare ouderen’ invult, leidt dit tot 426.000 zoekresultaten. Zelfs wanneer je zoekt op ‘sterke ouderen’ gaan de eerste zoekresultaten over kwetsbare ouderen. Wat is er aan de hand? Is de term oudere een synoniem van kwetsbaar geworden?

Inzetten voor kwetsbare ouderen

Er zijn verschillende organisaties in Nederland, groot en klein, die zich inzetten voor ouderen. Deze organisaties willen een zo groot mogelijk positief effect hebben op het welbevinden van ouderen. Hierdoor richten ze zich op ouderen die (soms) moeite hebben om mee te doen in de samenleving. Je kan je namelijk afvragen wat de noodzaak is om voor een oudere met een rijk sociaal leven, die blij is met een dagje rust zo eens in de maand, een aanpak/activiteit te organiseren.

Dansend door het leven

De organisaties doen dus belangrijk werk. Ze hebben echter wel geld nodig om hun werk mogelijk te maken en daar gaat het vaak mis. Om geld binnen te halen kiezen veel organisaties ervoor om in te zetten of in te zoemen op kwetsbare ouderen om zo de noodzaak van hun werk te laten zien. Iedereen kent de voorbeelden, een foto van een oudere mevrouw die de tijd van haar leven heeft op de dansvloer met als ondertitel: “Doneer nu zodat we nog meer kunnen doen voor deze kwetsbare ouderen!” De nadruk ligt dan in een keer op de veronderstelde kwetsbaarheid van deze mevrouw op leeftijd en niet op het feit dat ze lekker aan het zingen en dansen is.

Meer kans op geld

Op de ‘Parade Vitaliteit ontmoet Kwetsbaarheid’ werd aan alle bezoekers de volgende vragen gesteld: “Bent u vitaal? Voelt u zich wel eens kwetsbaar?” De uitkomsten waren duidelijk: bijna iedereen die zich omschrijft als een vitaal mens, voelt zich ook wel eens kwetsbaar. Hier bestond ‘De Kwetsbare’ niet. Waarom ligt de nadruk vaak op kwetsbaar? Als organisatie heb je meer kans om geld binnen te halen wanneer de noodzaak van je werk duidelijk is. En hoe schrijnender de situatie hoe meer geld. Dit geldt voor het werven van donateurs maar in sommige gevallen ook voor fondsenwerving bij Goede Doelen en het bedrijfsleven. Het is echter de vraag of we dit moeten doen door in te zoemen op kwetsbaarheid. Want schieten de organisaties zichzelf niet in de voet en werkt deze aanpak geen stigmatisering in de hand?

Ik ben niet kwetsbaar

Stel je eens voor, je bent begin 80 en woont zelfstandig in een appartementencomplex naast een woonzorgcentrum. Je doet zelf je boodschappen en gaat er nog regelmatig op uit. Hartstikke zelfstandig. Je hoort dat er in het woonzorgcentrum een bandje komt spelen en gaat er samen met je buurvrouw naar toe. Je geniet volop en hebt zelf nog even een dansje gedaan. Een paar weken later laat een van je kleinkinderen je een foto zien op Facebook met als onderschrift: “Doneer nu zodat we nog meer kunnen doen voor kwetsbare ouderen!”. Volgens mij krab je jezelf dan nog wel een keer goed achter de oren voordat je nog eens mee gaat doen aan een activiteit. Niemand wil geassocieerd worden met de ‘Kwetsbare ouderen’.

Totaal ander beeld van ouderen

Naast het effect op de ouderen zelf is er ook nog een effect op de samenleving en met name hoe er naar ouderen wordt gekeken. Door de constante combinatie van kwetsbaar en oudere ontstaat er langzaam een koppeling. Dit heeft grote gevolgen voor het beeld dat mensen van ouderen hebben. In onze projecten merken we dat er voor bijna alle vrijwilligers, die met ons meewerken, een wereld voor ze opengaat wanneer ze in gesprek gaan met ouderen. Veelal waren ze verbaasd over wat ouderen nog kunnen en hoeveel ze nog willen en weten. Dit beeld staat haaks op het beeld dat ze hadden voordat ze in gesprek gingen met ouderen. Het beeld van het ouderwetse bejaardentehuis waar veel ‘kwetsbare ouderen’ wonen waar je eigenlijk niet zoveel mee kan. Dit beeld is ontstaan door wat men ziet op televisie en leest in de krant en op internet.

De kracht van ouderen!

Natuurlijk, ouderdom komt met gebreken en er is bovengemiddeld veel eenzaamheid onder ouderen. Het is belangrijk dat we hier aandacht voor hebben en waar nodig zorgen voor een steun in de rug of een fijne ontspanning. Onderdeel blijven van de samenleving is belangrijk en vergt voor sommige ouderen een extra inspanning vanuit deze zelfde samenleving. Deze inspanning zou gericht moeten zijn op wat ouderen nog wel willen en kunnen en dus op de kracht van de ouderen. Enkel op deze manier kan er namelijk een verbinding worden gemaakt. Deze mensen zijn tenslotte oud geworden en hebben veel meegemaakt en overwonnen. Wat een (veer)kracht!

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Nieuws

Vroeger was alles anders

Blogger Alice Bunt gaat samen met haar studiegenoot Gerard op bezoek bij hun leraar Nederlands van vroeger.

Gedeeld

op

door

Vroeger was alles anders
Foto: Alice Bunt

Ik heb een vriend, Gerard. We kennen elkaar al sinds onze studententijd. En ondanks dat we totaal verschillend zijn en onze levens verschillend zijn verlopen hebben we nog steeds contact. Soms frequent maar er zijn ook tijden geweest dat we elkaar nauwelijks zagen.

De laatste tijd hebben we weer vaker contact. Zijn moeder is onlangs overleden en juist onder die omstandigheden bellen en mailen we elkaar vaker, gaan we bij elkaar langs en elke dag sturen we elkaar wel een whatsappje om te laten weten dat we aan elkaar denken.

Studententijd

Misschien omdat Gerard zijn moeder verloren heeft en ik mijn vader lijkt het verleden een veel belangrijkere rol te zijn gaan spelen in ons leven, vooral ons gemeenschappelijk verleden. De tijd dat we student waren, die vrolijke tijd toen alles nog mogelijk was, een tijd naar het leek zonder zorgen. We spreken vaak over die tijd, over de medestudenten, over de leraren en de behoefte om letterlijk terug te gaan naar die tijd word steeds groter.

Leraar Nederlands

Er was een leraar, de leraar Nederlands, die wij in onze studententijd heel erg bewonderde. Als docent, maar ook wat hij buiten de lessen om organiseerde. Samen met hem deden we aan ‘absurd toneel’, helemaal conform de jaren zeventig. Absurd toneel is een toneelgenre waarin de onlogische en irrationele aspecten van het leven benadrukt worden, vaak om de doelloosheid van het leven aan te geven. Helemaal in ons straatje. De leraar Nederlands schreef en regisseerde de stukken.  In één van de voorstellingen huppelde ik met kartonnen konijnenoren en knalrode gympen over het toneel al roepend : “Zazazabote” en Gerard rende verward het toneel op, hield stil in het midden van het toneel en zei, verward om zich heen kijkend: “Ik sta hier in de prut, en denk aan jou Piet Lut, gisteren vroeg je me om mijn hemd, nu vraag je om mijn vest, aan vragen heb ik de pest ”. Ik denk dat wij het allemaal veel leuker vonden dan het publiek. Maar genoten hebben we.

Ziekte van Parkinson

Tijdens een van onze gesprekken over die tijd besloten we Willem, de leraar Nederlands te gaan opzoeken. We waren al eens eerder bij hem op bezoek geweest. We wisten dat Willem de ziekte van Parkinson heeft maar tijdens onze laatste ontmoetingen was daar niets van te merken. We hadden totaal geen idee wat we konden verwachten, geen idee wat de ziekte van Parkinson inhoud maar toch maakten we een afspraak en zijn naar het verzorgingshuis gegaan waar Willem woont. Op de gang kwamen we Willem en zijn vrouw tegen, hand in hand, voetje voor voetje. Ik herkende Willem gelijk, nog steeds die twinkeling in zijn ogen, die lach.

Wandeling

We hebben een wandeling gemaakt door de tuin van het verzorgingshuis. Gerard en Willem voorop, al lachend en grappenmakend over vroeger. De vrouw van Willem en ik daarachter, pratend over de impact die de diagnose Parkinson op hun leven heeft gehad, hoe zij beide daarmee omgegaan zijn: veel gereisd, datgene gedaan zolang het kon en samen met hun kinderen genieten van alles wat het leven nog te bieden heeft. Ik vertelde over mijn dochter Marieke en haar diagnose Multiple Sclerose. Onderweg naar huis keek ik met heel veel plezier terug naar deze heel bijzondere ontmoeting en ik was ontzettend blij dat we gegaan waren.

Twijfels

Maar eenmaal thuis kreeg ik toch mijn twijfels. We zijn bij Willem op bezoek gegaan zonder ons van te voren af te vragen wat het voor hem betekende: de confrontatie met twee oud-studenten die hem vroeger zo bewonderden en hem nu terug zouden zien na die afschuwelijke diagnose Parkinson. We hadden ons van te voren moeten realiseren dat dat voor hem wel eens heel moeilijk zou kunnen zijn en bij zijn vrouw moeten informeren of Willem dat eigenlijk wel zou willen, ons bezoek. En daarom ga ik contact met haar opnemen en haar eerlijk vragen wat Willem en zij vonden van ons bezoek en of Willem het voor herhaling vatbaar vindt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de gedichten en foto’s die Alice Bunt heeft gemaakt over haar overleden vader? Bekijk hier het prachtige resultaat!

Lees verder

Nieuws

Nieuw zorghotel Domstate verwelkomt eerste gasten

Het nieuwe zorghotel Domstate, van AxionContinu, is open en het is prachtig! De locatie is uniek en biedt daarom ook unieke zorg.

Gedeeld

op

door

Zorghotel Domstate

Het nieuwe zorghotel en behandelcentrum Domstate aan de Beneluxlaan 928 in Utrecht heeft onlangs de eerste gasten verwelkomd. En dat is bijzonder, want het zorghotel is niet zoals een verzorgingshuis of ziekenhuis. Maar juist een ideale plek om comfortabel en prettig te revalideren of te herstellen van een zware operatie. Ook voor Eerstelijns verblijf kan men overigens in het zorghotel terecht.

AxionContinu heeft het tweede zorghotel en behandelcentrum gerealiseerd, omdat er een groeiende behoefte is aan revalidatiemogelijkheden. Het bestaande zorghotel De Wartburg heeft te weinig capaciteit om aan de vraag te voldoen. Het nieuwe Domstate heeft maar liefst 42 kamers.

Topsport

De gasten die in Domstate verblijven, krijgen alle professionele begeleiding die zij nodig hebben voor een voorspoedig herstel. Er wordt nauw samengewerkt met de ziekenhuizen in de regio. Gast zijn in een zorghotel wil niet zeggen dat er rustig achterover geleund kan worden. Onder het motto ‘revalideren is topsport’ worden gasten uitgedaagd actief hun zelfstandigheid terug te winnen. Dat gebeurt in een omgeving die van alle gemakken is voorzien. Denk aan moderne therapiefaciliteiten, een restaurant met bar en loungeruimtes.

Hotelgevoel

Begin 2017 is het gebouw, dat oorspronkelijk een woonzorgcentrum was, geheel gestript en getransformeerd tot het moderne Domstate. Het hotelgevoel is het uitgangspunt. Domstate beschikt over moderne voorzieningen zoals comfortabele kamers, goed uitgeruste therapieruimtes, een restaurant, binnentuin en terras. Bij het interieur is veel aandacht besteed aan stijl, kleur en groen, want revalideren en herstellen gaat beter in een comfortabele, prettige omgeving.

Voorzieningen voor diagnostiek

Op de begane grond is het GezondheidsLab gevestigd. Daar kunnen wijkbewoners terecht voor vrijwel alle vormen van diagnostiek en bijvoorbeeld bloedprikken. Het GezondheidsLab is een initiatief van Saltro en de Huisartsen Uitrecht Stad (HUS) in samenwerking met het Diakonessenhuis, St. Antoniusziekenhuis en het UMCU.

Meer weten over zorghotel Domstate?

Domstate is een locatie van AxionContinu, een organisatie voor wonen, zorg en revalidatie met locaties in Utrecht, IJsselstein en Lopik. Wil je meer weten over de Domstate of de andere zorghotels van AxionContinu? Bezoek dan eens de website of volg de organisatie op Facebook.

Lees verder

Nieuws

Jeugdherinneringen die mijn dag goedmaken

Blogger Alice Bunt komt tijdens het uitlaten van haar hond Bika jeugdherinneringen tegen in het bos. Herinneringen die haar dag helemaal goedmaken.

Gedeeld

op

door

Jeugdherinneringen
Foto: Alice Bunt

Tijdens een van mijn wandelingen met Hond Bika door de vele bossen en groengebieden in en rond Almere, kwam ik een jeugdherinnering tegen. Zomaar, tussen de takken van een hazelnootstruik. Het waren kettingen van lege pinda’s, de nootjes opgegeten door de vogels. De kettingen waren waarschijnlijk opgehangen door de kinderen van de school die er vlak bij stond. Een speciale school voor speciale kinderen.

De school ligt helemaal in het groen, weggestopt, verborgen lijkt wel, ver weg van andere scholen en andere kinderen. Alleen de school voor de kinderen uit het asielzoekerscentrum ligt vlakbij. Ik denk niet dat het de bedoeling is, deze kinderen weg te stoppen, te verbergen. De school ligt mooi, veel groen, geen wegen al te dichtbij. Geen heimelijke, starende blikken van voorbijgangers, geen pesterijen van andere kinderen. Voor de kinderen ideaal. Maar het geeft mij toch een beetje een naar gevoel.

Pesten is van alle tijden

Ik ben geboren in Utrecht en heb daar de eerste jaren van mijn schoolcarrière doorgebracht op de eerste Jenaplanschool van Nederland. Een geweldige school waar ook kinderen die niet zo goed konden meekomen zeer welkom waren. Pesten is van alle tijden. Ondanks dat de school heel goed oplette dat deze kinderen niet gepest werden, waren juist deze kinderen het doelwit van pesterijen als de meesters en juffen even niet opletten. En buiten de schooltijden natuurlijk wanneer er geen controle meer was. “Debiel,” en “mongool” waren veel gehoorde scheldwoorden. Ook ik werd gepest, ook ik kon niet mee komen, ik was dyslectisch.

Kettingen van pinda’s

Ik doe Hond Bika aan de riem zodra de kinderen naar op ons af komen rennen. Bika is een hond uit Spanje en kan nogal schichtig reageren op onverwachte bewegingen. “Mogen we de hond aaien?” vragen de kinderen. Ze steken hun handen door tralies van het hek dat om de speelplaats geplaatst is. Ik leg uit dat dat niet kan, dat Hond Bika geen kinderen gewend is en dat ze kan bijten als ze schrikt. Sommige kinderen deinzen vol ontzag achteruit. Andere kinderen geloven het niet helemaal. Hond Bika lijkt net een teddybeer, haar zachte, bruine vacht nodigt uit om te aaien en met haar grappige oren kun je je haast niet voorstellen dat deze hond wel eens zou kunnen bijten. Omdat sommige kinderen blijven aandringen zeg ik gedag, loop verder en kom weer bij de kettingen van pinda’s terecht.

Jeugdherinneringen

En daar, bij de hazelnotenstruik denk ik aan mijn moeder, aan de flat in Utrecht waar we woonden en aan winterse avonden. Mijn moeder spreidde allemaal kranten uit op de tafel en strooide daarop ongepelde pinda’s. Mijn moeder gaf ons een stopnaald met een draad eraan en dan rijgen maar, de naalden zonder punt door de harde schil van de pinda’s wurmend. We drukten het uiteinde van de naald op de tafel door de schil van de pinda en probeerden daarna de naald door de schil te trekken. Ik voel nog de topjes van mijn vingers. De pinda’s die kapot gingen mochten we opeten. De kettingen werden opgehangen aan het balkon voor de vogels. Mooie, onverwachte jeugdherinneringen, ver weg gestopt in een diep kuiltje van mijn geheugen en nu weer helemaal levend aanwezig. Zomaar een cadeautje dat mijn hele dag goedmaakt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de gedichten en foto’s die Alice Bunt heeft gemaakt over haar overleden vader? Bekijk hier het prachtige resultaat!

Lees verder

Meest gelezen