Nieuws

Kunst maken met bewoners van de Archipel

Samen met bewoners van zorgcentrum Archipel is kunst maken één van de activiteiten die kunstenaars maandelijks ondernemen.

Kunst maken met bewoners van de Archipel

Postmoderne Post is een kunstproject van Stichting De Zijderups. Tien kunstenaars worden gekoppeld aan tien bewoners van Zorgcentrum Archipel  in Almere. De kunstenaars maken wekelijks een ansichtkaart en sturen die naar de bewoner aan wie hij/zij gekoppeld is. Ik doe mee aan het project als een van de kunstenaars.

Als kinderen bij hun vader of moeder in het zorgcentrum op bezoek komen, dan vragen ze of een van hun ouders nog wat heeft meegemaakt. “Nee,” is dan vaak het antwoord, “ik maak niet zoveel meer mee.” De kaarten geven een gespreksonderwerp. Elke week kunnen ze nu een van de ansichtkaarten tevoorschijn halen om die laten zien en erover te praten. En ook op de afdeling kunnen de ouderen de ansichtkaart laten zien. Een keer per vier weken ga ik bij ‘mijn dame’ op bezoek. We gaan dan naar haar kamer en in deze vertrouwde omgeving vertelt ze me over haar leven, over de dingen die ze heeft meegemaakt, over het verlies van een van haar kinderen.

Handen

Foto: Alice Bunt

Een bloemetje voor mij

Eens per drie maanden komen bewoners en kunstenaars bij elkaar voor een lunch in Archipel. We praten met elkaar over het project, hoe de bewoners het vinden en hoe de kunstenaars het ervaren hebben. De bewoners vertellen enthousiast over ‘hun’ kaarten en de kunstenaars wisselen tips uit. Afgelopen zaterdag was de tweede lunch. Toen ik binnen kwam begon Annie, ‘mijn dame’, te stralen, “Ik heb een bloemetje voor je.” riep ze zodra ze me zag. Ze was helemaal zelf met haar rollator naar de supermarkt gelopen om een bosje bloemen voor me te kopen, met een roze hartje erin waarop ze zelf mijn naam had geschreven.

Ring

Foto: Alice Bunt

Kunst maken bewoners

Aan het einde van de lunch hield Hein Walter, coördinator en bedenker van het project, een afsluitend praatje, hoe blij hij was dat het project het effect heeft waarop hij gehoopt had. De laatste vraag was of iemand, kunstenaar of bewoner wilde wisselen. Niemand wilde dat. Annie zei onzeker: “Ik wil graag dat jij de kaarten blijft maken, maar jij moet het ook willen hoor.” “Natuurlijk!” zei ik en gaf haar een dikke zoen.

Ook interessant

Scroll to top blauw