Nieuws

Kunst als therapie

Kunst als therapie. Het werkt. Zo blijkt ook uit het kunstproject dat blogger Alice Bunt samen met Hein Walter heeft opgezet.

Kunst als therapie

De eerste twee bijeenkomsten van ‘Full Colour’, een project dat vier weken duurt en georganiseerd is door het Cliënten Service Centrum (CSC) en Hein Walter, zijn van start gegaan. De resultaten overtreffen mijn stoutste verwachtingen.

Het CSC is een vereniging die zich inzet voor cliënten en ex-cliënten van de GGZ Almere. Onder het motto “Genezen doe je zelf, maar niet alleen” organiseren ze activiteiten die mensen op weg helpen naar zelfstandigheid en het aangaan van nieuwe contacten en vriendschappen. Vanuit stichting ‘De Zijderups’ zet Hein Walter zich in voor het ontwikkelen, organiseren en uitvoeren van sociaal-maatschappelijke kunstprojecten.

Psychiatrisch verleden

Alle deelnemers aan ’Full Colour’ zijn ontzettend enthousiast. In het begin is het allemaal nog wat onwennig. Het ontmoeten van onbekenden in een nieuwe omgeving ervaren sommige deelnemers als een hele hoge drempel. Hein en ik hebben van te voren afgesproken niet te praten over het ‘psychiatrisch verleden’ van de deelnemers, maar ons vooral te richten op het overwinnen van de angst om met pastelkrijt lijnen en vormen op papier te zetten. Doordat Hein tijdens de inleiding de nadruk legde op de tekeningen, die vanzelf zouden ontstaan op de grote vellen papier, ontstond er een ontspannen sfeer. De deelnemers begonnen voortvarend met het gezamenlijk maken van verschillende vormen in schitterende kleuren.

Samenwerken

Het was duidelijk te merken dat de deelnemers weten dat zij allemaal een psychiatrische achtergrond hebben. Maar dat dat tijdens de bijeenkomsten van ‘Full Colour’ geen enkele rol speelt, alleen maar een gevoel van veiligheid geeft. Er werd in groepjes gewerkt aan één vel papier. Grote vellen leeg tekenpapier die de deelnemers voor korte tijd aanstaarden, totdat een van de deelnemers een stukje pastelkrijt pakte en spontaan begon te tekenen. Omdat er samengewerkt moest worden, werden de vellen papier regelmatig gedraaid of de deelnemers wisselden van plaats. Hein gaf aanwijzingen die vol enthousiasme werden opgevolgd.

Kunst als therapie

Na twee uur werken aan de tekeningen werken, werd er gezamenlijk geluncht. Tijdens de tweede bijeenkomst werd er verder aan de tekeningen gewerkt en werd er gezamenlijk beslist of de tekening ‘af’ was. Sommigen gingen gedichten schrijven bij hun tekening onder persoonlijke begeleiding van Hein. Anderen verzonnen ‘poëtische titels’ bij hun kunstwerk. Wat Hein en mij is opgevallen, was de onbevangenheid en spontaniteit waarmee de deelnemers lijnen en vormen op papier zetten waardoor er een grote verscheidenheid ontstond tussen de kunstwerken onderling. De eerste helft van het project is afgelopen. Alle betrokkenen zijn enthousiast en kijken uit naar de volgende twee bijeenkomsten.

Meer weten?

Wil je meer weten over de bijzondere projecten die blogger Alice Bunt samen uitvoert met Hein Walter? Bezoek dan eens de website van De Zijde Rups of de persoonlijke website van kunstenaar Hein Walter.

Ook interessant

Scroll to top blauw