menu

Kinderen bakken pannenkoeken voor ouderen

Het is vandaag alweer voor de 11e keer Nationale Pannenkoekdag. Een dag waarop kinderen bakken voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland. Waarom? Omdat opa en oma ook wel eens in het zonnetje gezet mogen worden!

In 2007 begon dit bijzondere initiatief van Koopmans en Tefal met 60 basisscholen. Dit jaar doen er inmiddels maar liefst 1.110 basisscholen mee! Dat zijn 55.000 kinderen die vandaag met de koksmuts op aan de slag gaan voor ouderen. En als we dan toch bezig zijn met cijfers. Wist dat deze 55.000 kinderen bakken voor 61.000 ouderen? Gezamenlijk maken ze dit jaar 110.000 pannenkoeken!!! Een absoluut record.

Opa en oma uitlenen

Het is de bedoeling om jong en oud middels het bakken van pannenkoeken met elkaar in contact te brengen. Er zijn in Nederland tal van eenzame ouderen die het geweldig vinden om op te trekken met jonge kinderen. Zo is het idee bij Tefal en Koopmans ook ooit ontstaan. Het verbinden van generaties. Dit jaar is een extra bijzonder jaar, want de 1.000ste deelnemer aan de Nationale Pannenkoekdag is basisschool Valkenheuvel in Driebergen. Zij hebben vandaag aangegrepen om twee vliegen in één klap te slaan. Voor één dag koppelen zij vluchtelingenkinderen aan Nederlandse opa’s en oma’s, omdat deze kinderen hun eigen grootouders vaak niet meer hebben. “De Nederlandse kinderen ‘lenen’ hiervoor hun opa of oma een dagje uit. Zo hebben ook deze leerlingen uit onder meer Somalië, Syrië, Soedan en Eritrea een gezellige pannenkoekdag”, aldus Marike Verstegen, leerkracht van de basisschool.

Kinderen bakken pannenkoeken

De deelnemende scholen hebben allemaal een startpakket gekregen van Tefal en Koopmans. Maar uiteindelijk is het aan de kinderen om hun creativiteit in de strijd te gooien. Want iedere pannenkoek is natuurlijk uniek. En dat maakt het ook zo leuk. Of het nu een havermout pannenkoek wordt met banaan, of één met ham en pesto. Vandaag zijn kinderen de baas! Een ding is in ieder geval zeker. Wat het ook wordt, het belangrijkste ingrediënt dat vandaag wordt toegevoegd is: liefde. En dat smaakt altijd naar meer!

Appelpannenkoeken met honing en amandelen

Wat is jouw favoriete pannenkoek recept? Wij kiezen vandaag een ‘traditionele’ pannenkoek met een twist. Appel, honing en amandelen. Een hemelse combi!

Ingrediënten

 • 1 pak Koopmans Pannenkoeken Volkoren
 • 1 liter melk
 • 4 eieren
 • 1 zakje vanillesuiker (Dr. Oetker)
 • 3 el honing
 • 2 tl gemalen kaneel
 • 3 geschilde appels, klokhuis verwijderd en in dunne plakjes gesneden
 • 1 zakje amandelschaafsel (Dr. Oetker)
 • 250 ml slagroom
 • verse muntblaadjes
 • mixer of garde
 • beslagkom
 • Tefal pannenkoekpan
 • een klontje boter of een scheutje olie

 

Bereidingswijze

 1. Klop de slagroom met de vanillesuiker en 3 eetlepels honing stijf
 2. Doe de mix en 2 theelepels gemalen kaneel in een beslagkom en voeg de helft (500 ml) van de melk en 2 eieren toe
 3. Roer het geheel met een garde of mixer tot een glad beslag
 4. Voeg al roerend de rest (500 ml) van de melk en nog eens 2 eieren toe
 5. Laat de koekenpan goed heet worden en verhit een klontje boter of een scheutje olie in de pan
 6. Giet wat beslag in de pan, laat het uitlopen over de bodem, druk 6 plakjes appel in het natte beslag en strooi wat amandelschaafsel over de pannenkoek. Bak de pannenkoek aan beide zijden bruin.
 7. Serveer de pannenkoek met de plakjes appel naar boven
 8. Versier de pannenkoek met de opgeklopte slagroom en een blaadje munt

Zelf pannenkoeken bakken!

Zin gekregen in pannenkoeken? Wij hebben geen excuus nodig om vanavond pannenkoeken te bakken. Maar wil je eens lekker variëren met smaken? Hier vind je nog meer recepten die je kunnen inspireren!

Gerelateerde berichten

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten