menu

Kanniewaarzijn, magniewaarzijn

Acteur Martin van Waardenberg is woedend op de VARA. Of op de NPO. In ieder geval op de omroepbazen, die verantwoordelijk zijn voor zijn ontslag. Al tien seizoenen doet hij mee aan het succesvolle VARA-consumentenprogramma met een cabareteske toets ‘Kanniewaarzijn’ van Astrid Joosten.

Naar dit televisieprogramma kijken zo’n 1.4 miljoen mensen per keer, vooral 65-plussers. En dat zint de omroepbazen niet. Er moet verjongd worden en dus is Martin van Waardenberg met zijn 60 jaren te oud en dus is hij ontslagen. Natuurlijk is zijn leeftijd niet als reden genoemd, want dan zit Van Waardenberg zo (en met succes) bij het College voor de Rechten van de Mens (voorheen het anti-discriminatie comité) wegens leeftijdsdiscriminatie. En die zaak wint hij dan glansrijk.

Waarom je in vredesnaam een acteur van 60 ontslaat, terwijl naar het bewuste programma allemaal 65-plussers kijken, ontgaat mij volstrekt. Jongeren kijken sowieso nauwelijks meer tv en als ze al ergens naar kijken is het zeker niet naar zo’n oubollig programma als Kanniewaarzijn. Laat de VARA z´n handjes dichtknijpen vanwege die trouwe schare oudere kijkers.

Belangrijkste reden dat omroepen, net als kranten en tijdschriften, altijd zo druk bezig zijn met het zoeken naar jongere lezers en kijkers, is vooral het feit dat de reclame, waarvan de media voor een deel bestaan, gericht is op jongeren. Want dat zijn, volgens de reclame-mensen, de kopers van hun artikelen. Maar dan moeten ze natuurlijk dat spotje of die advertentie wél zien. En daarvoor moeten ze naar de tv kijken of een krant lezen.

Nu we het toch over leeftijds-kwesties hebben: waarom vult omroep MAX de zomerstop van Pauw niet op met een dagelijkse talkshow, afwisselend geleid door Philip Freriks, Charles Groenhuijsen, Clairy Polak en Hanneke Groenteman. Geheid een succes!

Om dit soort zaken af te dwingen is het nodig dat ouderen een vuist maken. Gewoon met z’n allen weer de straat op. Want, zoals professor Bert Klandermans (71) emeritus hoogleraar toegepaste sociale psychologie dit weekeinde in de Volkskrant schreef, “honderdduizend demonstranten op het Museumplein maken meer indruk dan een half miljoen handtekeningen op internet”. Helemaal waar professor.

Reageren

Auteur

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys (72) is journalist en was van 1981 tot 2008 de eerste hoofdredactrice van het maandblad Opzij. Sinds haar vertrek bij Opzij schrijft zij als freelance journaliste voor onder andere Trouw, Zin, Nouveau en online publicaties zoals FAB magazine.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten