menu

Je post ophalen bij eenzame ouderen

Eenzame ouderen, er zijn er veel. Ze komen hun appartement niet meer uit, hun kamer niet meer af, ze hebben geen vrienden of familie die op bezoek komen. Vooral tijdens de feestdagen is dit extra moeilijk voor hen.

Maar bij zorgcentrum De Luwte in Amstelveen hebben ze daar iets nieuws op gevonden. In plaats van dat je je pakketje of post ophaalt bij een supermarkt, doe je dat nu bij één van de bewoners!

Sociaal Afhaalpunt

Van alle 75 tot 85 jarigen in Nederland geeft ruim de helft aan dat ze zich regelmatig eenzaam voelen. Dat was voor reclamebureau Etcetera en zorgcentrum De Luwte aanleiding om het Sociaal Afhaalpunt te starten. Wat namelijk als je het praktische met het aangename kunt combineren, zonder dat dit veel extra moeite kost? Buurtbewoners kunnen hun post en pakketjes af laten leveren bij bewoners van het zorgcentrum om het vervolgens daar op te komen halen. Ze maken gelijk een praatje met de bewoners en leren zo elkaar beter kennen. Het leuke, het heeft alleen maar voordelen…voor iedereen!

Eenzame ouderen weer aanspraak

“Veel ouderen voelen zich eenzaam. Het wegvallen van vrienden en familie zorgt ervoor dat ze steeds minder contact hebben met andere mensen”, vertelt Wouter Voges, creatief directeur bij Etcetera en bedenker van het Sociaal Afhaalpunt. “Door middel van het Sociaal Afhaalpunt krijgen de bewoners de aanspraak waar ze zo’n behoefte aan hebben. Voor de omwonenden is het ook handig, want die hoeven niet thuis te wachten op hun pakketje.” Het doel van Etcetera is om Sociaal Afhaalpunten door het hele land te openen. “Het zou fantastisch zijn wanneer er straks in iedere stad en in ieder dorp een afhaalpunt is.”

Oudste promoteam van Nederland

Om buurtbewoners op te roepen gebruik te maken van het Sociaal Afhaalpunt gingen de bewoners van het zorgcentrum zelf ook de straat op. Onder de noemer ‘het oudste promoteam van Nederland’ deelden ze flyers uit in het stadshart van Amstelveen. Ze zeggen uit te kijken naar hun toekomstige bezoek: “Het lijkt me heerlijk om nieuwe mensen te leren kennen en een kopje koffie met hen te mogen drinken.”

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten