menu

Je buurt veiliger maken met Whatsapp

Je buurt veiliger maken met je smartphone? Inderdaad! Een WhatsApp groep kennen de meesten wel en we maken er ook regelmatig gebruik. Maar je buurt veiliger maken met een zogenaamde buurt WhatsApp groep, dat is nieuw.

WhatsApp heeft in het leven van velen al een prominente plaats ingenomen. Daarom is het logisch dat deze manier van communicatie nu ook gebruikt wordt om verdachte situaties in de buurt te signaleren en door te geven. Het is een digitale buurtwacht. Zo helpen we de politie om sneller en alerter te reageren als dat nodig is.

Daling inbraken

Stel je ziet iets verdachts. Bijvoorbeeld een rond een huis sluipend figuur. Met de buurt WhatsApp hou je elkaar dan op de hoogte terwijl de politie wordt gewaarschuwd. Er zijn al zo’n 800 buurt WhatsApp groepen in Nederland actief. En de resultaten zijn goed. Het heeft in de betreffende buurten al tot een daling van het aantal inbraken geleid en aanhoudingen van criminelen. Heeft jouw wijk of buurt nog géén buurt WhatsApp? Dan is het serieus het overwegen waard!

Tips en spelregels voor de buurt Whatsapp

Een buurt WhatsApp groep kan de veiligheid in je buurt verbeteren, maar het moet wel gecoördineerd gebeuren. Daarom hier wat tips en spelregels op een rijtje:

1. Minimumleeftijd

Het is een serieus onderwerp dus de deelname kan vanaf achttien jaar.

2. Omtrek

Stel de reikwijdte (omtrek) van het te controleren gebied vast en maak de groep niet te groot. In een buurt WhatsApp groep kunnen maximaal 100 deelnemers.

Tip: Maak gebruik van een buurt WhatsApp beheerder uit een andere buurt. Daar leer je van en vergroot meteen het bereik.

3. Wijkagent

Als er een wijkagent is, vraag dan of hij of zij meedoet. Dan kan de politie ook sneller ingeschakeld worden.

4. Verdachte situaties

Wees heel voorzichtig bij een verdachte situatie of persoon. Neem het recht nooit in eigen hand! Je weet van te voren niet of er sprake is van crimineel gedrag. Laat 1 persoon de politie via 112 waarschuwen.

5. Delen van foto’s

Wees ook terughoudend met het maken van foto’s. Soms voldoet een signalement ook. Delen van foto’s mag want het gaat om een besloten groep. Maar wees ook hiermee voorzichtig.

6. Geen overbodige berichten

Gebruik de buurt WhatsApp groep ook echt als buurtwacht. Anders mis je de belangrijke berichten. Als het om gezelligheid gaat maak je gewoon een andere groep aan.

7. Gebruik buurt WhatsApp volgens de SAAR afkorting

SAAR is in Ede bedacht door politie en burger en betekent het volgende:

  • S = Signaleer
  • A = Alarmeer 112
  • A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen (alleen actuele meldingen)
  • R = Reageer, maar alleen door te roepen

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten