menu

Is de PVV te vergelijken met de NSB?

“Kijk uit voor de PVV, ze is gevaarlijker dan de NSB”, een uitspraak van de VVD senator Schaap, die nogal wat beroering wekt in de VVD gelederen.

Nu komt het wel goed uit dat ik een heel moeilijk boek aan het lezen ben met de titel ‘Wat is politiek?’. De auteur Claude Lefort, volgens kenners een onderschatte Franse  socioloog, waarschuwt voor de achilleshiel van de democratie: zichzelf de nek omdraaien. Nu bleek mij al snel dat deze man lange tijd behoorde tot de pure marxisten, intellectuelen, voor wie liberaal een scheldwoord was en de  democratische rechtstaat een horreur.

De heersende klasse beschermen

Recht is een systeem dat de heersende klasse beschermt en klassentegenstellingen verdoezelt. In landen als Frankrijk en Italië en in mindere mate in Nederland, behield dit politiek activisme haar aantrekkingskracht. Dit activisme bestond uit het streven naar de klasseloze maatschappij en het verzet tegen de elite, die hun politiek macht uitsluitend benutte om hun eigen belang te beschermen. Als jong rechtenstudentje vond ik dat radicale idee best spannend. Wij kregen het recht voorgeschoteld als neutraal en objectief en niet als handig instrument om gevestigde belangen te beschermen.

partner content

Gezond oud worden

Het kennisinstituut Leyden Academy is opgericht in 2008 en zet zich in voor een ‘leeftijdsvriendelijke samenleving’, waarbij jong en oud veel meer samen doen én waarbij ouderen tot op hoge leeftijd meedoen in onze maatschappij.

Op het verkeerde spoor

Al snel na het neerslaan van de Hongaarse opstand door de Russen verscheen het boek: ‘The God that failed’. Een boek vol getuigenissen van intellectuele activisten, die moesten toegeven dat zij met het marxisme op het verkeerde spoor zaten. Het gekke is dat in die tijd mensenrechten nog geen rol van betekenis speelden. Er was één advocaat die daar wel eens een beroep op deed, maar daar werd wat lacherig over gedaan.

Mensenrechten belangrijk

Lefort is erg geporteerd van de mensenrechten en besteedt – naar mijn idee – heel veel woorden om zijn vroegere politiek vrienden te overtuigen dat mensenrechten voor een humane samenleving van doorslaggevend belang zijn. Hij stelt zelfs: “Ik zie in het Engeland van Thatcher, noch in het Amerika van Reagan, dat dit principe wordt afgeschaft.” (p. 276).

Lees ook: Geen haatpreek

De PVV vergelijken met de NSB?

Wel is het gevaar van  een democratie dat het kan veranderen in een totalitair regime. Voorbeelden genoeg  van landen die onder het mom van democratische verkiezingen een dictator aan de macht helpen. We hoeven niet eens terug te grijpen op het Nationaal Socialisme, waardoor Hitler aan de macht kwam.

Alleen nu krijgt deze senator de wind van voren omdat het niet politiek correct is om die vergelijking te trekken. Ik raad hem aan Lefort te citeren, die op dit gevaar wijst en op een deftige manier zegt: “Kijk uit voor populisten als Trump, Le Pen en Wilders.”

advertentie

Lees ook dit boek van Jacquelien

Reageren

Auteur

Jacquelien de Savornin Lohman

Jacquelien de Savornin Lohman

Sinds 2005 staat Prof. dr. Jacquelien de Savornin Lohman (1933) als cabaretier op de planken van het theater. Maar dat is niet de enige carrière die zij heeft gehad. Zij was succesvol advocaat, hoogleraar jeugdhulpverlening en pedagogie, wetenschappelijk ambtenaar én van 1991 tot 1995 lid van de Eerste Kamer voor D'66.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten