Nieuws

Ik mis mijn moeder, ze pleegde zelfmoord

Dit is een foto van mijn moeder die zelfmoord pleegde op jonge leeftijd. Ik mis mijn moeder nog iedere dag.

Ik mis mijn moeder iedere dag

Ik ben in mijn fotoarchief opzoek naar een foto en opeens zie ik een jeugdfoto van mijn moeder. Ik schrik, ik dacht dat ik de foto kwijt was, weg, verdwenen. En helemaal onverwacht is ze daar, mijn moeder.

Haar ogen kijken me aan: groot, een jong meisje nog, een beetje onzeker, een lieve glimlach. Als kind keek ik vaak naar deze foto, stiekem pakte ik dan het fotoboek van mijn moeder alleen maar om naar deze foto te kijken, omdat ik het zo’n mooie foto vond, mijn moeder zo’n mooi meisje, zo lief.

Zelfmoord gepleegd

Mijn moeder leeft niet meer, ze heeft zelfmoord gepleegd. Ik was vijfentwintig jaar en opeens moest ik het zonder haar stellen. Na haar zelfmoord had ik het gevoel alsof ik ook dood was, net als mijn moeder. Met het verschil dat ik nog leefde, ademde, bewoog, de wereld om me heen nog kon zien, de mensen. En ik dacht dat de mensen mij zo zagen zoals ik mezelf zag: als slecht, schuldig. “Daar gaat ze, haar moeder heeft zelfmoord gepleegd; haar moeder hield niet van haar; het is haar schuld dat haar moeder een einde maakte aan haar leven.”

blog gaat door onder de foto

Moeder van Alice Bunt

Ik mis mijn moeder

Ik kijk naar de foto van mijn moeder en realiseer me hoeveel van haar ik me niet meer kan herinneren, hoe ze keek, hoe haar stem klonk, haar lach. Hoe ze voelde, haar hand in de mijne, haar lippen op mijn wang als ze me een avondkus gaf.  Hoe ze keek als ze verdrietig was om hele kleine dingen, hoe ze huilde, heel zacht.

En nu? Veertig jaar later? Verdriet slijt nooit, ik mis mijn moeder als oma van mijn kinderen, als raadgeefster, als iemand die onvoorwaardelijk van mij houdt omdat ik haar dochter ben en waarvan ik onvoorwaardelijk kan houden omdat ze mijn moeder is. Zelfs nu nog, na al die jaren mis ik mijn moeder als moeder. Ik kijk nog steeds naar de foto, naar dat meisje dat nog een heel leven voor zich heeft en langzaam vult mijn geheugen zich weer, zie ik haar weer, weet ik weer hoe ze voelde, keek, klonk, voel ik haar aanwezigheid weer, haar liefde en ik mis haar nog meer.

Ook interessant

Scroll to top blauw