menu

Hoe belangrijk is zelfredzaamheid?

Zelfredzaamheid is misschien wel het belangrijkste thema waar GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie voor GGD’s in Nederland, zich mee bezighoudt. Tijd dus om een gesprek te hebben met directeur Hugo Backx over waarom dit thema zo belangrijk is voor hun en wat dit voor hemzelf betekent.

Hugo Backx was voorheen directeur GGD Hart voor Brabant en oud wethouder van Tilburg. Een echte Brabander dus. Wie is hij en hoe staat hij er zelf in?

Drive komt tot z’n recht in gezamenlijkheid

Vertel eens, wat is dan jouw drive? “Heel gemakkelijk, omdat ik graag dingen in beweging zet, dingen wil veranderen en ik heel bevoorrecht ben om dat vanuit deze positie te mogen doen. Daar komt bij dat ik dingen graag samen met anderen beslis en samen met hen mijn doelen kan bereiken. Dat is de ene keer iets groots en de andere dag weer iets heel kleins. Het mooiste vind ik om dat in gesprekken te doen. Ik ben een man van persoonlijk contact en wil mijn visie graag delen met anderen. Een mengelmoes van persoonlijk en maatschappelijk.”

Wat is de achterkant van het gesprek?

Hoe ziet zo’n dag eruit als directeur van een landelijke koepel? “Mijn baan is vergaderen. Heel erg leuk!” Wij fronsen onze wenkbrauwen maar Hugo gaat door. “Gelukkig maar. De hele dag word ik aan het denken gezet en krijg ik enorm veel invalshoeken. Elke minuut brengt je namelijk verder. Het lijkt misschien of vergaderingen niets opleveren maar niets is minder waar. Soms zie je alleen maar de grote lijnen en ineens is daar dan toch een doorbraak. Kijk, dat vind ik mooi. Iets wat beweegt heeft mijn interesse. Een vaststaande structuur en teveel een patroon, vind ik minder interessant.”

Bereidheid om nieuwe dingen toe te laten

Laten we er niet omheen draaien, jouw agenda zit toch behoorlijk vast? “Momenten in de vastigheid zijn toch afwisselend want in die gesprekken zelf zit flexibiliteit. Als je vindt dat je alleen flexibel bent als er ruimte is in je agenda, dan is dat een beperkte gedachte. Je hoofd zit vol met ruimte en lucht. Denken en beïnvloeden. Het verschil zit in wat anderen zien en wat ikzelf voel. Meer ruimte geeft wel meer inspiratie, dat geef ik toe. En ik train mijzelf om mijn gedachten autonoom te laten gaan. Dingen zitten in je hoofd. Leerpunt voor mij is dus om ruimte te geven voor inspiratie.”

Investeren in lange termijn vriendschappen

Je woont in Brabant en werkt in Utrecht en bent geregeld te vinden in Amsterdam. Je moet wel fit zijn! “Nou daar vergissen jullie je in. Ik ga zoveel mogelijk met de trein en loop van station naar huis, maar de vele avondafspraken maken dat ik vaak in de auto zit. En eenmaal thuis gaat de computer regelmatig aan. Voordeel is dat als ik vrij ben ik gemakkelijk de knop kan omzetten. Dan ga ik koken, de krant lezen, anderen bellen om even wat heel anders te horen. Want goede vrienden en een fijne relatie helpen je om op het goede spoor te blijven. Het werk kost mij veel tijd maar levert mij ook veel op. En ik investeer bewust in lange termijn vriendschappen. Dan ga ik een paar dagen weg met vrienden. Door de week is dat lastiger maar in nood ben ik er.”

Terug naar het begin

Dat klinkt als een concessie? “Jazeker, want werk is wel heel belangrijk. En als je mij zou vragen wat de ideale situatie zou zijn dan kies ik voor meer spontaniteit in privétijd. Ik lees te weinig en nieuwe boeken liggen nu ongelezen in de kast. Dat mis ik toch wel. Veel dingen die ik wil, maar er niet van komen. En dan maak ik telkens de afweging: Is het dit waard? En dan kom terug bij het begin. Wat is mijn drive om ’s morgens uit bed te stappen en de dag als directeur van GGD GHOR Nederland te beginnen? In de wetenschap dat mijn partner mij steunt en mij begrijpt, kies ik voor deze baan. Ik kies voor deze baan om de drukte, maar wel om de regie te houden. Zonder de druk functioneer ik minder. Inspiratie krijg ik van spanning en als het spannend wordt dan ontstaat er een boost aan creativiteit. Begint alles te draaien. Raak dan juist niet in paniek maar gestimuleerd. Geruststellende gedachte toch?”

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten