menu

Het verschil tussen breien en breien

“Heeft u interesse in één van de volgende activiteiten?” lees ik voor van een vragenlijst. “Een breiclub, een zangkoor, bingo, avondeten in de soos…”. “Zo oud ben ik nou ook weer niet,” protesteren zelfs de grootste brei-enthousiastelingen; 70, 80 of 90 jaar oud. “Het staat op de lijst,” verontschuldig ik me dan. Ik ben slechts de boodschapper, omdat papier niet kan praten.  

Laten we het een breiclub noemen

Zo sprak ik laatst een vrouw, de laatst overlevende in haar vriendinnenkring. Ook zij wilde niets weten van clubjes die haar gemeente subsidieerde, ook al breide ze ieder jaar Sinterklaaszakken vol voor de (klein)kinderen. Ze wilde graag meer contact, maar niet op die manier. Toen we nog een theetje dronken nadat de lijst was dichtgeslagen, kwam ze al pratende tot een idee: wat als ze de vrouwen in haar galerij nou eens uit zou nodigen, wekelijks ofzo. Geen verplichting, je komt als je zin hebt. Zij zou zorgen voor thee en chocolaatjes. Met elkaar konden ze dan een paar uurtjes breien. Genodigden mochten ook introducees meenemen, iedereen was welkom. Handig, dan kun je materiaal uitwisselen. Misschien konden ze zelfs samen eten. Boodschappen doen kon ze niet meer, maar als anderen dat nou deden, kon zij voortreffelijk Indisch koken. Mochten de mannen de restjes hebben. Laten we het voor het gemak een breiclub noemen.

Doelwit van een psychosociale interventie?

Waarom voelde ze zich nu ineens niet oud bij de gedachte aan een breiclub? Kan het zijn dat het gegeven wie het organiseert, maakt of ouderen zich uitgenodigd voelen voor een middag waar ze vrienden kunnen ontmoeten, of dat ze zich het doelwit voelen van een psychosociale interventie? Uiteindelijk is dat van hetzelfde laken een pak. Toch voel je je bij het eerste onderdeel van een gemeenschap. Het laatste, daarentegen, geeft je het gevoel alsof je een stok aangereikt krijgt om te lopen, of een bril om te lezen. Het voelt als oud worden.

Zelf organiseren dat breien

Goede initiatieven zoals de breiclub lijden daarmee onder de stigma’s die ze afroepen over hun gebruikers. Wat als de leden van de breiclub nu eens zelf zouden werven? Of als er handgeschreven uitnodigingen verstuurd zouden worden? “We verheugen ons op uw komst.”

Reageren

Auteur

Thomas Puvill

Thomas Puvill

Psycholoog Thomas Puvill doet promotieonderzoek bij kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing. Hij onderzoekt hoe het kan dat de levenstevredenheid van 85-jarigen hoog blijft, ondanks ziekte en gebreken.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten