menu

Het is allemaal de schuld van oude mannen

Een bekend gegeven: bij ellende door mensen veroorzaakt, zoekt men een zondebok. En dat is natuurlijk altijd een ander. Vaak krijgen de media de schuld van veel onheil, maar ook ouderen moeten het regelmatig ontgelden.

Van pensioenleed tot de opwarming van de aarde: allemaal de schuld van  ouderen, die niet zuinig genoeg zijn omgesprongen met geld of de natuur. Ook van het gestegen aantal verkeersdoden in ons land zijn zij de oorzaak. In 2015 kwamen er in Nederland 621 mensen om in het verkeer tegen 570 in 2014. Een opmerkelijke stijging want in de jaren ervoor nam dit aantal juist sterk af, van 3.264 verkeersdoden in 1972 tot 621 in 2015. De stijging zou met name veroorzaakt worden door oudere mannelijke automobilisten en door mannen op scootmobielen. Vooral mannen boven de tachtig lijken het aantal verkeersdoden op te stuwen, van de 621 doden vorig jaar waren er 119 van tachtig jaar of ouder.

Dan kun je er dus vergif op innemen dat er mensen zijn die eisen dat er strenger opgetreden moet worden tegen oude weggebruikers. Die zouden jaarlijks hun rijbewijs moeten vernieuwen of in ieder geval regelmatig een opfriscursus moeten volgen. Niks mis met opfriscursussen: heel goed, voor iedereen, op elk maatschappelijk gebied dat er toe doet.

Maar waarom er speciaal gefocust zou moeten worden op ouderen? Zitten die bellend, sms-end of app-end achter het stuur? Rijden die Pokémon-jagend op fiets of scooter rond? Niks ervan. Dat doen vooral jongeren. Ik ben erg benieuwd naar het aantal Pokémon-verkeersdoden volgend jaar en hun leeftijden. Dat zijn vast geen tachtigers.

Trouwens: als er per se zondebokken moeten worden aangewezen, die het verkeer onveilig maken, laten we het beestje dan écht bij de naam noemen en gewoon zeggen dat het om mannen gaat. Van de dodelijke verkeersslachtoffers waren er namelijk 458 man en 163 vrouw. Van de verongelukte scootmobiel-rijders waren 36 man en 5 vrouw. Het échte gevaar op de weg komt dus van mannen. Oud of jong!

Opfriscursusje voor mannen dan maar?

Koop Cisca’s boek bij Bol.com

Reageren

Auteur

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys (72) is journalist en was van 1981 tot 2008 de eerste hoofdredactrice van het maandblad Opzij. Sinds haar vertrek bij Opzij schrijft zij als freelance journaliste voor onder andere Trouw, Zin, Nouveau en online publicaties zoals FAB magazine.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten