Volg ons online

Nieuws

Het enorme gemis van mijn overleden vader

Blogger Alice Bunt mist haar overleden vader nog iedere dag. Soms hoort ze zelfs zijn stem als ze de was staat te doen.

Gedeeld

op

Een bloem voor mijn overleden vader facebook

Nadat mijn vader gediagnosticeerd was met de ziekte van Alzheimer, kwam hij eens per maand een midweek bij me logeren. Hij vond het heerlijk de dagelijkse routine mee te maken, alleen maar een vader te zijn die bij zijn dochter logeerde. Nadat thuis wonen niet meer ging is hij opgenomen op de gesloten afdeling van een verpleeghuis waar hij anderhalf jaar later is overleden. Met zijn opname kwam ook aan de maandelijkse logeerpartijtjes een einde.

Een druppel aan de boom

Foto: Alice Bunt

Plotseling hoor ik zijn stem

Plotseling, als ik buiten de was ophang hoor ik een stem achter me: “Goed uitslaan om de kreukels eruit te halen.” Ik schrik, het is de stem van mijn afgelopen december overleden vader. In eerste instantie was ik opgelucht na de dood van mijn vader. Zijn doodstrijd: het afscheid nemen van zijn leven, van al die mensen van wie hij hield was hem zwaar gevallen en met zijn dood was daar een einde aan gekomen. Hem zo te zien, zich tot het einde vastklampend aan het leven was ook voor mij moeilijk geweest om mee te maken. Dat aan zijn lijdensweg een einde was gekomen verzachtte zijn dood. Maar nu ik zo onverwachts zijn stem weer hoor komt gemis en verdriet naar boven.

Het verdriet is heel persoonlijk

Voor mij is verdriet heel persoonlijk. Verdriet maakt me eenzaam. Terwijl iedereen door gaat met leven staat voor mij het leven zonder mijn vader stil. Op de meest onverwachte momenten steekt de pijn van het gemis zijn kop op, het besef dat ik hem nooit meer zal zien, nooit meer met hem zal praten, dat we elkaar nooit meer zullen kunnen vasthouden. Nog kan ik zijn uitgeteerde lichaam voelen wanneer ik hem voorzichtig omarmde; nog voel ik onze tranen zich vermengen wanneer we beide huilden toen we alle twee beseften dat onze tijd samen erop zat.

Een veertje aan de boom

Foto: Alice Bunt

Mijn overleden vader

Maar juist vanwege de pijn, het verdriet en de eenzaamheid voel ik me rijk. Zij herinneren me aan mijn vader,  wat we voor elkaar betekend hebben, hoeveel ik van hem hield. Ik weet dat de pijn zal verdwijnen en dat er eens, in de toekomst, alleen maar mooie herinneringen overblijven aan mijn geweldige, fantastische, lieve vader.

Alice Bunt is documentair fotografe die inzoomt op specifieke onderdelen van het leven. Alice bekijkt alles met een bijzondere blik.

Advertentie

Nieuws

Geen zorgen voor morgen

Ida Salomé is bijna 100 jaar maar ze maakt zich geen zorgen voor morgen. Ze heeft een bewogen leven achter de rug, maar is nog lang niet uitgepraat.

Gedeeld

op

Geen zorgen voor morgen

‘Je moet duidelijk praten, anders houd ik mijn mond. Waar ik mijn man heb leren kennen? Dat gaat je niks aan. Maar als je het echt wil weten: op dansles. Hier is zijn foto. Daar is hij aan het bridgen. Ik heb altijd een goed huwelijk gehad. Daar kan ik erg fijn op terugkijken. Het is maar net wat je er zelf van maakt, hè?

‘Hij is alleen te vroeg overleden. Hij was ambtenaar bij de gemeente. Ik heb zelf nooit gewerkt. Luxe, he? Wat ik eigenlijk wilde worden? Nou, niks. Mijn kleindochter is rechter in Amerika. Dat lijkt mij een vervelend beroep.  Mijn vader was zeeman en mijn zoon ook. Dat zit toch in de familie. Mijn vader was genaturaliseerde Nederlander en mijn moeder een Friezin. Mijn vader is 100 jaar geworden.’

Arrogant volkje hoor

‘Ik ben ik Den Haag geboren. Door het werk van mijn man ben ik hier in Drenthe terecht gekomen. U komt uit Amsterdam? Arrogant volkje, hoor. ‘Amsterdam, de grote stad die is gebouwd op palen.’ Het is een smerige stad. Ik heb hier in dit wooncomplex een mooie kamer en woon erg prettig. De medewerkers zijn geweldig. Ik heb ook een vaste hulp die ik vanaf het begin al heb. Maar ik zou hier graag een bridgeclub willen. Ik kan wel zeggen dat ik goed bridgen kan. Ook hou ik van lezen en zingen. Met kerst wil ik best een concert geven.’

Oude bok

‘Je bent op dezelfde dag als ik jarig? Je bent 45 nu? Dan ben je een oude bok. Nee, ik neem geen blad voor mijn mond, hoor. Nooit gedaan ook. Ik word in mei 100. Op mijn verjaardag komt de burgemeester. Maar ik ken hem helemaal niet. Ik denk dat ze wel een feest organiseren. Af en toe hoor ik geroezemoes en dan weet ik dat ze plannen hebben. Ik bemoei me er maar niet mee. Veel beloofd en weinig geven doet een gek in vreugde leven, zeg ik altijd maar.’

Last van m’n longen

‘Ik heb gerookt als een schoorsteen. Jarenlang. Op een gegeven moment ben ik gestopt. Van de ene op de andere dag. Dat is niet moeilijk hoor. Afgelopen is afgelopen. Het is maar net wat je wil. Als je geen wilskracht hebt, dan is het je eigen schuld. Maar ik ben gestopt omdat ik ging hoesten en last kreeg van mijn longen.’

Geen zorgen over de dood

‘Er is een hoop dat ik vergeten wil. En ja, dat lukt. Het moet wel. Waarom zou je oude koeien uit de sloot halen? Mijn leven is niet altijd over rozen gelopen. Ik heb in een Duits en Engels kamp gezeten Sommige Duitsers waren menselijk. Ik heb de hongerwinter meegemaakt en heb in een ziekenhuis gelegen in Boxmeer maar weet niet meer precies waarom. Ik heb zoveel meegemaakt. Ik vind daarom niets meer moeilijk. Doodgaan ook niet. Ik ben er niet bang voor maar hoop wel dat het in één keer gebeurt.’

Mijn vriend

‘Dat is het beroerde aan zo oud worden: je overleeft iedereen. Toch voel ik me niet alleen. Ik heb kinderen en kleinkinderen. Zij wonen jammer genoeg niet in de buurt. In Amerika, Duitsland. Het klinkt gek, maar ik heb een vriend. Uit Nieuwkoop. Gewoon voor de gezelligheid. Hij is wat jonger dan ik ben. Of ik een motto heb in het leven? Wat dacht je hiervan: Geen zorgen voor morgen. Geen smart. Zo is ons zigeunerhart.’

Meer weten?

Wil je meer weten over de Vastenactie van dit jaar? Bezoek dan de website van de actie of de aparte website van de 40-dagen challenge.

Lees verder

Nieuws

Bijzondere bezoekjes in het verpleeghuis

Blogger Alice Bunt vertelt over het bijzondere kunstproject ‘Postmoderne Post’ waar ze de afgelopen periode hard aan heeft gewerkt. Kunstenaars brachten bijzondere bezoekjes aan ouderen in het verpleeghuis.

Gedeeld

op

Bijzondere bezoekjes
Foto: Alice Bunt

Het project Postmoderne Post, een project van Hein Walter in samenwerking met Stichting De Zijderups in Almere is afgelopen. Afgelopen vrijdag was de afsluitende verkooptentoonstelling bij De Muren van Archipel. Tien Almeerse kunstenaars waren gekoppeld aan tien bewoners van Zorgcentrum Archipel.

Elke week stuurden de kunstenaars een jaar lang een zelfgemaakte kaart naar ‘hun’ bewoner. En met maken werd ook letterlijk ‘maken’ bedoeld, alles mocht:  tekeningen, etsen, linoleumsneden, foto’s, collages, schilderwerkjes, gedichten, noem maar op, alles was toegestaan. Het resultaat was een bonte verzameling kaarten op A5 formaat. Afgelopen vrijdag waren ze te zien en te koop voor 25 euro per stuk, unieke kleine kunstwerkjes met achterop iedere kaart een persoonlijke boodschap voor de ontvanger. Een aantal kaarten is nog steeds te koop.

450 kaarten

Ik heb ook meegedaan aan het project. Vrijdagochtend hebben vier kunstenaars die mee hebben gedaan uren lang touwtjes gespannen en de ruim 450 kaarten opgehangen. En het resultaat mocht er zijn. Met de kaarten als fleurige verjaardag vlaggetjes leek de gang van Archipel één groot feest aan te kondigen. De gang straalde het succes van het project uit: mensen met elkaar in contact brengen en samen een relatie opbouwen die zonder de kaarten nooit was ontstaan. Door de persoonlijke teksten achterop de kaarten werd een keer per week het gevoel van eenzaamheid doorbroken en een relatie opgebouwd tussen twee mensen die elkaar anders nooit ontmoet zouden hebben.

Jong en oud

Tijdens het ophangen van de kaarten vertelde een van de jonge kunstenaars een voorval dat haar nog steeds dwars zat. Elke week bracht zij haar kaart naar ‘haar’ bewoner van het zorgcentrum. Ze bleef even bij hem en samen praatten ze over de kaart. Van ‘meneer Jansen’ werd het ‘Kees’ en ze konden het steeds beter met elkaar vinden. Totdat, geheel onverwachts, Kees probeerde de kunstenaar te kussen. Kees, een oudere man van 84 jaar, bekende dat hij verliefd op haar geworden was en dat zijn gevoelens oprecht waren. De jonge kunstenaar voelde zich ongemakkelijk bij deze bekentenis en de verhouding tussen die twee is nooit meer geworden wat het was.

Postmoderne Post

Toch kan ik me heel goed voorstellen dat een bewoner van een zorginstelling verliefd wordt, juist in de context van het project. Het project Postmoderne Post was bedoeld om eenzaamheid te doorbreken. Het gevoel van sleur en geïsoleerd zijn met alleen aandacht van professionele hulpverleners en vrijwilligers, hoe lief en goed bedoelt dan ook, neemt het gemis aan liefde en verliefdheid niet weg. En dat had Kees duidelijk gemist: de verrassing, de spanning en de vrolijkheid die een verliefdheid met zich meebrengt, het gevoel van weer even jong te zijn, uitkijkend naar het moment dat ‘zij’ weer komt. Want laten we eerlijk zijn, verliefdheid is niet een privilege van alleen jonge mensen, het kan ons allemaal, op de meest onverwachte momenten, overkomen.

Bijzondere bezoekjes

Het project is afgelopen, Kees is niet meer verliefd en de jonge kunstenaar komt niet meer op bezoek. Want als er één nadeel is aan het project dan is het dat wel: zodra het project afgelopen is gaan we weer terug naar de orde van de dag, geen mooie kaarten meer, geen onverwachte bezoekjes meer en geen spannende verliefdheden meer.

Meer weten?

Wil je meer weten over het project? Kijk dan eens op de website van De Zijde Rups.

Lees verder

Nieuws

Een mooi verhaal begon in Bloemendaal

De heer Van Der Knaap uit Bunnik is nu 104. Hij is heel blij dat hij dichtbij zijn kinderen woont. Maar zijn vrouw mist hij nog iedere dag. Zijn leven is een mooi verhaal, daar is geen twijfel over mogelijk.

Gedeeld

op

Een mooi verhaal

‘Een mooi verhaal begon in Bloemendaal. Op het station van Bloemendaal heb ik namelijk mijn vrouw ontmoet. Ik kende haar al want zij kwam ook uit Schiedam, net als ik. We hebben vroeger met elkaar gespeeld als ik mijn opoe kwam opzoeken. Haar grootmoeder woonde namelijk in de buurt.

‘We hadden elkaar al in geen jaren meer gezien toen ik haar tegenkwam op station Bloemendaal. We gingen allebei naar een kennismakingsbijeenkomst van de Nederlandse Reisvereniging. Ze was een geschenk uit de hemel! We zijn in 1952 getrouwd en 50 jaar heel gelukkig getrouwd geweest. We zijn in Capelle aan de IJssel gaan wonen. Het was in die tijd niet makkelijk om een woning te vinden maar via een tip van een collega van het werk hebben we het huis gevonden. Een leuk, klein huis waar we heerlijke jaren hebben gehad.’

Seniorenwoningen

‘We kregen een dochter en een zoon. We zijn nog naar een ander huis verhuisd en hebben tot 2003 in Capelle gewoond. Het was dan ook niet makkelijk om naar Bunnik te verhuizen. Maar dat hebben we gedaan om dichter bij de kinderen te wonen. Dat bleek een heel goede beslissing. We hebben lang gezocht en in Bunnik zagen we een mooi, centraal gelegen complex met seniorenwoningen. We hebben wel even op de woning moeten wachten want het duurde een jaar voordat er eentje vrijkwam. We hebben er nooit spijt van gehad.’

Veel geluk

‘Ik heb veel geluk gehad in mijn leven. Zo moest ik in 1946 opkomen voor militaire dienst maar ik zat vlak voor mijn eindexamen. Ik heb uitstel aangevraagd en gekregen. Ik kon mijn studie economie afmaken. Daarna moest ik wel weer opkomen maar doordat ik afgestudeerd was kon ik bij de dienst welzijnsvoorziening werken. Nou, daar heb ik drie jaar gewerkt en een bijzondere tijd gehad. Ik mocht reizen naar Sumatra en Celebes om daar ook welzijnsafdelingen op te zetten. Mijn chef had namelijk vliegangst. Ik ben nog twee keer naar Indië terug geweest om mijn vrouw het land te laten zien. We hebben altijd veel gereisd. De laatste jaren gingen we vaak naar de Moezel. Maar we zijn vaak naar de bergen geweest. Naar Oostenrijk en Zwitserland. Ik ben er trots op dat ik de top van de Wildspitze heb bereikt. Die is 3.700 meter hoog. Ik zie mezelf daar nog staan!’

Leeg huis

‘Ook heb ik veel geluk gehad met mijn vrouw. We hebben het fijn gehad samen. Mijn vrouw is in 2007 overleden. Dat was erg moeilijk. Maar er treedt gewenning op. Ik leef met de herinneringen. In het begin miste ik het praten, het samen zijn. Het huis was zo leeg. Maar in je stoel blijven zitten brengt niet de oplossing. Op een gegeven moment accepteer je het verlies en probeer je het gezellig te maken. Ik heb zoveel moois om me heen. Als ik ‘s ochtends opsta loop ik altijd even langs de kast waar foto’s van mijn vrouw, onze twee kinderen en hun partners en mijn vier kleinkinderen staan. Dan zeg ik hun even gedag.’

Een mooi verhaal

‘Ik eet regelmatig bij mijn kinderen. Ik voel me bevoorrecht dat mijn kinderen zo dichtbij wonen. En ik heb goede buren. Als ik nog in Capelle had gewoond, was ik waarschijnlijk eenzaam geworden. Je moet desondanks wel zelf initiatieven blijven nemen. Zo heb ik een cursus oude muziek gedaan. Als ik heel afhankelijk word, dan hoeft het voor mij niet meer. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen en niet te afhankelijk te worden. Ik doe zelf de boodschappen. Gelukkig zijn de winkels dichtbij.’

Meer weten?

Wil je meer weten over de Vastenactie van dit jaar? Bezoek dan de website van de actie of de aparte website van de 40-dagen challenge.

Lees verder

Meest gelezen