menu

Helpende hand bieden

Een helpende hand bieden aan een ander. Als kinderen leren we het al van onze ouders en is het vanzelfsprekend. Maar toch hebben zo’n 1 miljoen mensen in Nederland moeite om hulp te krijgen uit hun omgeving.

Wehelpen probeert deze mensen in contact te brengen met andere mensen uit de buurt die best die helpende hand willen bieden.

Zelfredzaamheid steeds belangrijker

Sinds de invoering van de Wmo in 2015 streven we in Nederland naar zelfredzaamheid. Het vermogen van mensen om zichzelf te kunnen redden met zo min mogelijk professionele ondersteuning. Op die manier proberen we de stijgende kosten van de korte én langdurige zorg betaalbaar te houden. Voor zo’n 2,2 miljoen volwassenen die zelfstandig wonen, lukt dat aardig. Ze krijgen hulp bij dagelijkse klussen: het huishouden, de boodschappen, vervoer en persoonlijke verzorging. Vooral mensen uit hun eigen omgeving bieden een helpende hand en de meesten vinden dat geen enkel probleem.

1 miljoen mensen heeft niemand

Maar uit recente onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat niet iedereen kan terugvallen op hulp uit de omgeving. Zo’n 1 miljoen Nederlanders moeten het zelf zien te redden als ze langdurig (extra) hulp nodig hebben. Hun sociale netwerk is klein, of woont te ver weg. Ze willen niet lastig gevonden worden, of vinden het moeilijk om hulp te vragen. En het schrijnende is: de cijfers van het SCP gaan over 2014! Dit is dus nog van vóór invoering van de Wmo, die voor veel veranderingen bij juist deze doelgroep heeft gezorgd. We vrezen dus, dat nog veel méér mensen hulp uit de buurt hard nodig hebben.

WeHelpen artikelbanner

Een sterk sociaal netwerk

Zelf heb ik gelukkig een sterk sociaal netwerk waar mijn vrouw en ik op terug kunnen vallen. Ikzelf had het nodig toen ik een ongeluk kreeg met mijn fiets. En mijn vrouw kreeg er vorig jaar mee te maken. Haar moeder had opeens dagelijkse zorg nodig, die mijn vrouw samen met haar zussen op zich heeft genomen. Samen konden ze veel doen, maar ondanks hun enorme inzet was het geweldig dat zij ook konden rekenen op de helpende hand van anderen uit de omgeving.

Helpende hand bieden met anderen

En eigenlijk is dit precies de reden waarom ik ooit op het idee van Wehelpen ben gekomen. Die kleine dingen voor andere mensen kunnen doen geven niet alleen jezelf heel veel voldoening, maar helpen ook echt! En ook het samen kunnen regelen en plannen van deze hulp is heel belangrijk. We kunnen niet alles alleen doen en hoeven ook niet alles alleen te doen. Daarom bestaat Wehelpen uit een onderdeel ‘vragen’, een onderdeel ‘aanbieden’ en een onderdeel samen ‘organiseren’.

Hond uitlaten

We merkten dat een helpende hand ook echt verschil maakt, toen we een vraag op ons platform zagen wie een meneer en zijn hondje Bowie kon helpen. De meneer in kwestie is ouder en woont alleen sinds zijn vrouw is overleden. Hij redt zich prima, maar viel laatst heel ongelukkig van een trapje. Met een gebroken been in het gips was het voor hem onmogelijk om zijn hondje Bowie uit te laten.

Buren leren kennen

Een welzijnswerker van de gemeente plaatste daarom een oproep voor meneer bij ons op de website. ‘Wie kan de komende zes weken Bowie uitlaten?’ Binnen twee dagen waren er maar liefst 12 reacties van mensen die best wilden helpen. Ze konden niet iedere dag, want ze waren druk. Maar daarom was het zo mooi dat meerdere mensen reageerden. Nu wordt het uitlaten van de hond onder deze 12 mensen verdeeld zodat er altijd wel iemand is die beschikbaar is.

Via het hulpnetwerk dat ze op Wehelpen hebben aangemaakt houden ze contact met elkaar en als iemand onverhoopt niet kan springt iemand anders heel makkelijk in. En het bijkomende voordeel…ze leren elkaar ook beter kennen waar ze vroeger gewoon aan elkaar voorbij liepen.

Reageren

Auteur

Coen van de Steeg

Coen van de Steeg

Coen van de Steeg is één van de oprichters van het platform Wehelpen.nl dat mensen met een hulpvraag en met de wil om te helpen bij elkaar brengt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten