menu

Happy botox to you!

Ik werd dertig en mijn vrienden roken bloed. “Gefeliciteerd. Of moet ik zeggen: gecondoleerd?” “Happy botox to you, happy botox to you…” “Jij onderzoekt toch of mensen gelukkig worden als ze ouder worden? Als dat zo is, dan moet jij onderhand behoorlijk gelukkig zijn…” 

Ik had vroeg in de ochtend al een hele kluif aan het doorlezen van alle onvermijdelijke grappen. Ik kreeg zelfs een artikel doorgestuurd getiteld: ‘Man celebrates 30th birthday by abandoning dream’. Bofte ik even met deze vrienden, die me hielpen wennen aan dit nieuwe getal.

Levenstevredenheid bij ouderen

De aversie die veel mensen hebben tegen ouder worden is precies de reden waarom we bij Leyden Academy onderzoek zijn gaan doen naar de levenstevredenheid onder ouderen. Want het is zoveel meer dan een grapje: we horen het onze vrienden zeggen, journalisten, politici, dokters en werkgevers.

Botox heeft geen zin meer

De pijn van veroudering zit hem misschien het meest in het afstand moeten nemen van dingen die ons lief zijn. Dit is in ieder geval mijn indruk, als vrijwilliger die wekelijks bij mensen thuiskomt van ver in de zeventig en ouder. Ze zien er vergeleken met hun foto’s van vroeger onmiskenbaar doorleefder uit, daar kan botox niets meer aan doen. Hun adresboek is vaak zo dik niet meer; hechte contacten zijn nog op één hand te tellen. Ze horen slecht, rijden vaak geen auto meer, durven niet meer op de fiets te stappen. Het is onvermijdelijk dat ze uiteindelijk dingen moeten opgeven die ze nog zouden willen doen, tot ze zelfs het leven moeten loslaten. Oud worden is verlies, en verlies doet pijn.

Rapportcijfer 8

Uit mijn promotieonderzoek blijkt dat 85-jarigen hun huidige leven gemiddeld nog een acht geven. En dan blijkt het nauwelijks uit te maken of je het aan een zieke of aan een gezonde 85-jarige vraagt. Ter vergelijking: een acht is precies hetzelfde cijfer dat een twintigjarige zou geven, met een strak, ziektevrij lijf en het hele leven nog aan de voeten! Die acht ligt zelfs hoger dan hoe een veertigjarige zijn leven waardeert, met een drukke carrière en nog veel drukkere kinderen.

In een rolstoel

De acht was dus een passend antwoord op de treiterijen van de ochtend van mijn verjaardag. Maar die acht roept ook vragen op. Want hoe veelzeggend dit gemiddelde rapportcijfer ook is, dit helpt niet om te begrijpen hoe een diagnose zomaar van iemand af kan glijden. Hoe je zittend in een rolstoel dezelfde acht kunt ervaren, als staand erachter. Een acht is een acht, maar mijn data zwijgen er nog in alle talen over.

Ik wijd deze blog daarom aan de acht, en hij is voor iedereen die sterfelijk is.

meer informatie

Reageren

Auteur

Thomas Puvill

Thomas Puvill

Psycholoog Thomas Puvill doet promotieonderzoek bij kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing. Hij onderzoekt hoe het kan dat de levenstevredenheid van 85-jarigen hoog blijft, ondanks ziekte en gebreken.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten