menu

Granny’s breien hippe sjaals en mutsen

Granny’s breien. Tja, dat hoort toch bij oma’s? Alhoewel het breien tegenwoordig ook heel hip is onder jongeren denken wij toch nog steeds aan oma’s die op de schommelstoel breien. Iets wat ze bij Granny’s Finest hebben omgetoverd tot een succesvol bedrijf.

In 2009 ontstond het idee toen Niek van Hengel op bezoek was in een verzorgingshuis bij zijn opa. Een oudere vrouw zat daar een sjaal te breien en ze raakten aan de praat. “Uit interesse vroeg ik haar wat ze aan het maken was en voor wie. Een sjaal, of misschien een hondendekje, ze had eigenlijk nog geen idee. Ook op de vraag voor wie ze het maakte had de dame geen antwoord, ze had immers niet veel familie of kennissen meer om voor te breien. Het was haar hobby en slechts een manier om lekker bezig te blijven.”

Jongeren missen kennis van het ambacht

Het begon al wat kouder te worden en Niek besefte dat er eigenlijk niets fijner is dan een echte, door oma gebreide, sjaal! Het sprak ook Jip Pulles aan, een oud klasgenoot en goede vriend van Niek. Hij besloot om er zijn afstudeerproject van te maken en een bedrijfsplan te schrijven. In de tussentijd studeerde de jongere zus van Jip aan de kunstacademie. Het viel hem op dat deze jonge creatieve studenten mooie dingen konden maken, maar soms de kennis en het ambacht misten om hun ontwerpen te realiseren.

Jip dacht: “Wat als jong en oud elkaar kunnen versterken?” Bovendien zou de link met jonge ontwerpers het stoffige imago van breisels doen verdwijnen.” Hij zoekt contact met een zorginstelling in Ommoord, Rotterdam. De allereerste breiclub wordt als pilot project opgericht en samen met een aantal jonge enthousiaste ontwerpers gaan de oma’s van start! Het blijkt een succes. Vanuit de oudere generatie is er veel vraag naar een leuke ontmoetingsplek om hun hobby uit te voeren en de jongere generatie zit te springen om ambachtelijke handgemaakte producten. Op 19 juli 2011 werd ‘Granny’s Finest’ officieel geboren.

Granny’s breien erop los

Inmiddels zijn er tientallen van deze breiclubs door heel Nederland en weten velen de weg naar de webshop te vinden. Ieder item draagt een kaartje met persoonlijke boodschap, gedicht of groet van de maker. Bij aankoop wordt de consument gevraagd een kaartje terug te sturen om zo interactie te stimuleren. De consument koopt een item gemaakt op ambachtelijke wijze van deze tijd en draagt daarnaast nog eens bij aan een betere wereld. De makers kunnen unieke talenten aanwenden en krijgen erkenning en voldoening uit de bedankjes. Daarnaast worden er van de opbrengst gezamenlijk activiteiten ondernomen.

Meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten