Volg ons online

Nieuws

Genieten van het leven

Genieten van het leven is een belangrijk onderdeel van je goed voelen. Daarom deze maand aandacht voor dit onderwerp in het Vitaal Journaal.

Gedeeld

op

Vitaal Journaal over lekker genieten van het leven

Als je kunt genieten van het leven dan is dat heerlijk! En vaak zit het in kleine dingen, zoals bijvoorbeeld eten, muziek, lekker weer, gezelschap of gewoon ontspanning. En dat deze zaken ook kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en aan meer welzijn, dat spreekt voor zich. Daarom besteden we in het Vitaal Journaal, met Sabine Uitslag, aandacht aan dit onderwerp. En stellen wij de vraag: “Wat vind jij eigenlijk lekker?”

Het Vitaal Journaal gaat dit keer over alles wat het leven leuker én lekkerder maakt. Wat vind jij leuk of lekker: https://goo.gl/ZGKY4h

Posted by NED7 on zaterdag 20 juni 2015

Genieten van het leven en elkaar

Iedere aflevering gaat Sabine Uitslag de straat op om de mening van mensen te polsen. Speciaal voor dit onderwerp vroeg zij aan mensen op straat: “Wat vind jij eigenlijk lekker?”.

En de reacties op deze vraag waren heel verschillend!

Voor het Vitaal Journaal gingen we dit keer de straat op met de vraag: "Wat vind jij eigenlijk lekker?"Dit waren de reacties: https://goo.gl/ZGKY4h

Posted by NED7 on zaterdag 20 juni 2015

Pimp Up My Granny

Speciaal voor NED7 gingen Marit van Bohemen (bekend van oa. CampingLife en de serie Costa) en Jasmine Sendar (bekend van oa. Malaika en Raymann is Laat) op pad om ouderen in heel Nederland te helpen én om wensen in vervulling te laten gaan. Samen met Stichting DoSocial gaan zij in deze eerste aflevering aan de slag om de wens van mevrouw en meneer Slot in vervulling te laten gaan.

Dementie en eten

Meneer en mevrouw Slot wonen in woonzorglocatie Lauwershof in Oudorp. Deze locatie is van Magentazorg en zij waren het ook die contact opnamen met Marit, Jasmine én DoSocial. De wens van mevrouw Slot was om nog één keer heerlijk te kunnen genieten van een avondje uit eten met haar man. Lekker eten, met een goed glas wijn én natuurlijk goed gezelschap. Een uitdaging die het team van Pimp Up My Granny maar al te graag wilde aanpakken. En omdat mevrouw Slot dementie heeft nam Marit speciaal contact op met topkok Pierre Wind. Hij houdt zich namelijk intensief bezig met koken voor ouderen en kan precies uitleggen waarom dit, vooral met een bepaald ziektebeeld, anders is dan koken voor jongere mensen.

Gaat het Pierre Wind lukken om de lang gekoesterde wens van mevrouw en meneer Slot in vervulling te laten gaan?

 

Bekijk de aflevering met Pierre Wind

In de nieuwe webserie 'Pimp Up My Granny' gaan Marit van Bohemen en Jasmine Sendar op pad om ouderen te helpen én om wensen te vervullen. In deze eerste aflevering helpt topkok Pierre Wind de wens van mevrouw en meneer Slot vervullen.Bekijk hier de aflevering: https://goo.gl/pjLMBe

Posted by NED7 on zaterdag 20 juni 2015

Stichting DoSocial

Omdat de zorg momenteel heel erg onder druk staat is er vaak minder tijd voor persoonlijke aandacht en welzijn. Daarom is Stichting DoSocial opgericht, met als doel welzijnsinitiatieven in én rondom de zorg te realiseren met hulp van mensen en bedrijven. Niet uitsluitend met geld, maar vooral ook met expertise, tijd, middelen en  betrokkenheid. De projecten die Stichting DoSocial initieert moeten altijd échte waarde toevoegen aan bijvoorbeeld verzorgingshuizen, zodat de bewoners niet eenmalig maar juist ook blijvend geholpen worden.

Door middel van de ‘Sociale Voorraadkast’, een soort sociale marktplaats, kunnen mensen en organisaties projecten uitzetten waar anderen op kunnen reageren.

Wil jij kijken of je mee kunt helpen bij de projecten van Stichting DoSocial? Of wil je meer weten over DoSocial en de projecten die zij al hebben gerealiseerd?

Bezoek dan ook eens de sociale voorraadkast: www.socialevoorraadkast.nl

KorenProject van Care&Culture

Cultuur kan absoluut helpen om mensen te laten genieten van het leven. Het KorenProject van Care&Culture doet dat door de inzet van muziek. Zij brengen kinderen in contact met ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen om samen muziek te maken.

Het KorenProject is onderdeel van een programma op scholen, waarin de vraag wordt gesteld: hoe is het om oud, beperkt of ziek te zijn? En hoe is het leven in het verpleeg- of verzorgingshuis in de buurt?

En zodra de kinderen dan ook daadwerkelijk in contact komen met de ouderen en muziek beginnen te maken, dan gebeuren er wel heel bijzondere dingen!

Zodra kinderen en ouderen samen gaan zingen in het Care&Culture Koor, dan gebeuren er heel bijzondere dingen!Bekijk het hier: https://goo.gl/WDlbyS

Posted by NED7 on zaterdag 20 juni 2015

Het Vitaal Journaal wordt geproduceerd door Briteminds Media in opdracht van NED7.
Copyright 2015, all rights reserved

Advertentie

Nieuws

Alles mag op zaterdag!

Alles mag op zaterdag. Vroeger was dat wel anders. Vintage blogger GT Rovers blikt terug op tijden waarin zaterdag geen vrije dag was.

Gedeeld

op

door

Alles mag op zaterdag

Alles mag op zaterdag. Wat een heerlijke gedachte en voor ons de normaalste zaak van de wereld. Maar dat is het niet altijd geweest. Vintage blogger GT Rovers legt uit dat nog niet zo lang geleden de werkweek er heel anders uitziet dan tegenwoordig.

Tegenwoordig is het weekend namelijk véél te kort om al onze activiteiten in te proppen. Maar onze voorouders waren al dolblij met één vrije dag per week! Je leest het goed. 48 uur werken was de normaalste zaak van de wereld. Iets wat we ons tegenwoordig, met al onze verworvenheden, niet meer kunnen voorstellen.

Invoering Arbeidswet

Dankzij een lange strijd van de socialisten werd in 1919 de Arbeidswet ingevoerd. Die zorgde ervoor dat de werkweek verkort werd naar maximaal 45 uur. Dat betekende één hele vrije dag per week en één halve. Op zaterdag werkte men voortaan maar tot 12 uur. Door pressie van de christelijke partijen werd de hele zondag een vrije dag, zodat ook de arbeiders naar de kerk konden. Dit was destijds dus al een enorme vooruitgang.

48-urige werkweek

Na de Tweede Wereldoorlog gooide de regering roet in het eten door te besluiten dat een werkweek uit minimaal 48 uur moest bestaan. Het land was immers in de opbouw. Voortaan werkte men doordeweeks minstens 8,5 uur per dag en op zaterdag tot 13 uur. Wederom kwam het socialisme op voor de arbeiders. De arbeidersbeweging pleitte al vanaf 1955 voor de invoering van een 40-urige werkweek. In Amerika en in een aantal West-Europese landen hadden de werknemers al jaren vrij op zaterdag. De productiviteit was daar enorm gestegen, doordat de werknemers uitgerust op het werk verschenen.

Alles mag op zaterdag

Pas op 23 december 1960 was het zover. Zowel het kabinet als het bedrijfsleven stemde schoorvoetend in met dit wetsvoorstel. Vanaf 1 januari 1961 kregen de werknemers vrij op zaterdag. Dit gold overigens niet voor iedere beroepsgroep. Zo werd op enkele scholen nog tot 1971 op zaterdagochtend lesgegeven.

Experimenteren

Voor de economie bleek de nieuwe wet een gouden zet. Meer vrije tijd had tot gevolg dat de bevolking meer geld uitgaf aan luxegoederen, zoals kleding en auto’s om gezellige dagtochtjes mee te maken. In die tijd was men dus zeer content met een 40-urige werkweek. Wat is de volgende stap? Er zijn inmiddels al die experimenteren met een zesurige werkdagen.

Meer weten?

Meer weten over de bijzondere verhalen van vroeger? Op het blog van GT Rovers vind je meer weetjes en unieke feiten over vervlogen tijden in Nederland.

Bron: GT Rovers

Lees verder

Nieuws

Het oude dorp, een dagje terug in de tijd

Het oude dorp waar Rijk vroeger woonde is totaal veranderd. Rijk gaat op reis en deelt zijn herinneringen aan vroeger.

Gedeeld

op

Het oude dorp
Rijk met zijn broers voor het ouderlijk huis

Rijk van den Hoek, intussen al 27 jaar een echte Noord-Amsterdammer, reist af naar het oude dorp Voorschoten. Het is een bruisend dorp met haar jaarlijkse paardenmarkt waar Floris de Vijfde nog zijn paarden kocht.

Tegenwoordig is het trouwens geen dorp meer maar onderdeel van de aan elkaar groeiende gemeenten van ons aller Randstad. Als het weer laag hangt, zie je zelfs een wolkenkrabber waar vroeger een alom gevreesde tandarts woonde en praktijk hield. Menig oud Voorschotenaar denkt nog knarsetandend aan hem terug.

Gruwelijke tijden

Maar laten we ons niet verliezen in die gruwelijke tijden. De oude tandarts moest zich behelpen met een boormachine die niet veel meer dan honderd toeren per minuut draaide. En kiezen moest hij trekken met een tang die hij bij, de tegenover hem wonende, manke timmerman leende. Ja, dat waren nog eens tijden! We konden de hoofdstraat van het dorp niet in wegens een verbouwing aan de toegang. Volgens Rijk waren ze de rails van de blauwe tram aan het weghalen. Ofwel het mitrailleursnest dat de Duitsers in 1944 hadden laten aanleggen bij deze belangrijke toegang tot het dorp en tot het “barakkenkamp” ernaast.

Wagens en kanonnen

We rijden naar de Voorstraat waar Rijk in zijn jonge jaren heeft gewoond. We komen aan bij het huis waar Rijk is opgegroeid. Er zit nu een lunchroom in. Onmiddellijk stromen van alle kanten familieleden toe. Broers, schoonzussen uit Leiden en een dochter uit Den Haag. Hij zou namelijk trakteren en dat gebeurt niet elke dag. Binnen worden tafels en koppen bij elkaar gestoken. De verhalen breken los over wat er niet meer is en wat tegenwoordig zoveel kleiner is dan het vroeger leek. Het huis, de kamertjes. Bedsteden die zijn verdwenen. “Waar we nu zitten was de gang. Daar hing de kapstok met vaders hoed en jas. Verrek, die stenen paal op de hoek voor het huis, die staat er nog. Daar zat Rijk bovenop toen er in 1943 een nieuw detachement Duitsers langs kwam met wagens en kanonnen. Getrokken door kleine Russische paarden. Die gingen steigeren toen ik ‘prrrr prrrr’ riep. En die moffen werden kwaad. Stom hè.”

Beroemde dameskapper

Het huis aan de overkant is nog steeds wit. Vroeger woonde daar de weduwe van een kaashandelaar met haar jongste dochter. Van die dochter werd gezegd dat ze met Duitse soldaten vree. Op 6 mei 1945 werd ze in het openbaar op een stoep aan de overkant dapper kaalgeschoren door de beroemdste dameskapper van het dorp. Zij had daarna geregeld epileptische aanvallen. Achter dat huis was de timmermanswerkplaats. “We speelden daar vaak in de kaal getrapte tuin”. In de loodsen tussen deurposten uit de sloop, die bewaard werden voor nieuwe huizen. Er stonden ook veel bomen waar heerlijke peren aan groeiden en waar je fijn in kon klimmen. Dat deden Rijk en zijn vriendjes samen met of zonder de zoons van de timmerman. Hun opa woonde bij het gezin in en de oudste zoon moest opa wel eens scheren. Dat was best eng, opa had nogal veel plooien en kon opeens woedend worden als de buurjongens weer eens in de perenbomen zaten.

Loek de smid

Er was een smederij aan de overkant, waar ook paarden beslagen werden. Daar werden paarden soms helemaal in een ‘broek’ gehesen. Een soort groot zeil onder hun buik door. Hun poten – vroeger hadden ze die nog, in plaats van benen – werden vastgebonden om ze stil te houden tijdens het verwisselen van de hoefijzers. Binnen was het tamelijk donker, daar was het vuur. Soms mocht je de smid helpen, door aan de zwengel van de blaasbalg te trekken. De ijzers werden gloeiend tegen de hoeven gedrukt en daarna met nagels aan de hoef getimmerd. De nagels kwamen er opzij van de hoef uit, werden afgeknipt, de hoef werd glad gevijld, kreeg een lik zwarte lap en klaar was Loek. Zo heette de smid.

Het oude dorp

De terugreis werd aangevat, langs het huisje waar Rijk’s moeder niet meer woont, langs de straatjes waar zijn kinderen niet meer spelen en door het tuindorp dat helemaal vernieuwd is. Waar hoge bomen staan en de muziektent verdwenen is. Langs de struiken waar Rijk’s geboortehuis vroeger stond en door een stadswijk waar ooit de weilanden van de boer lagen waar zijn grootmoeder dienstmeid was geweest.

Dit verslag is geschreven door Gijs Witkop voor Sara, for good old times

Lees verder

Nieuws

Afscheid nemen doet pijn

Afscheid nemen doet pijn. Vooral als je ziet dat een project mooie resultaten oplevert zoals het project dat Alice Bunt beschrijft.

Gedeeld

op

Afscheid nemen doet pijn

Het vierwekelijks project “Full Colour”, georganiseerd door het Cliënten Service Centrum en Hein Walter, is alweer ten einde. Het Cliënten Service Centrum is een vereniging die zich inzet voor (ex) cliënten van de GGZ in Almere. Tijd gaat snel als je plezier hebt. En plezier hebben we gehad.

Iedere week was het weer een verrassing hoe mooi de resultaten waren. En iedere week waren de tekeningen weer even bijzonder en boven verwachting mooi. Geen van de deelnemers had vooraf het idee dat zij in staat waren met simpel pastelkrijt zulke mooie tekeningen te maken. En dat dankzij de rust en tact van Hein Walter, die de deelnemers iedere keer weer wist uit te dagen een stapje verder te gaan.

Deelnemers genoten

De derde bijeenkomst werd er onder anderen met sjablonen gewerkt. Sommige deelnemers maakten met de uitgeknipte vormen en pastelkrijt vlakverdelingen op grote vellen papier. Anderen tekenden zelf geometrische vormen en kleurden deze in met heldere kleuren. Soms werd er samen gewerkt, soms werkten mensen individueel. Er werd rustig en geconcentreerd gewerkt en aan de stiltes kon je merken hoe de deelnemers genoten van het bezig zijn met hun tekening.

Mooi project

De laatste keer ging alle aandacht uit naar het maken van kaarten op A5 formaat. Op een groot vel maakten de deelnemers met pastelkrijt een sfeer, niets concreets, alleen vage vormen die nog geen betekenis hadden. Daarna werden de grote vellen versneden in kaartformaat en werden de sferen op de kaarten omgetoverd tot een verhaal, een landschap of een abstract beeld. En ook nu weer waren alle deelnemers blij met de door hen zelf gemaakte kunstwerken. Zoals na iedere bijeenkomst werd er gezamenlijk geluncht. De sfeer tijdens de laatste lunch was rustiger, iedereen wist dat met deze lunch een einde gekomen was van een ontzettend mooi project.

Afscheid nemen doet pijn

En nu? Afscheid nemen doet pijn, ik vind het ontzettend moeilijk. Een aantal heel lieve mensen zal ik nooit meer zien, mensen die ik aardig vond, waarmee ik kon praten over dingen die ons beide bezig hielden. En het fijne van die gesprekken was dat je zonder ‘GGZ-patiënt’ te zijn kunt praten over andere dingen dan je aandoening, dat je jezelf bent, je geaccepteerd voelt, niets hoeft uit te leggen. Dat je over allerlei zaken kunt praten zonder het gevoel te hebben dat ‘de ander’ je bekijkt als ‘een GGZ-patiënt’.

Hoe nu verder?

En dat is nu allemaal voorbij. Het definitieve daarvan maakt mij verdrietig, ondanks het feit dat het project helemaal aan z’n doel beantwoorde. Ik weet niet goed hoe het nu verder moet. Wel heb ik ontdekt dat ik tekenen fijn vind, dat er misschien een andere manier is om me te uiten behalve fotografie. Maar “Full Colour” en dan vooral de deelnemers en het gemeenschappelijk creatief bezig zijn zal ik ontzettend missen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de projecten die Hein Walter en Alice Bunt opzetten? Bezoek dan eens de website van De Zijde Rups of de website van Hein Walter zelf.

Lees verder

Meest gelezen