menu

Geen haatpreek

Lekker in de tuin werken, een prima manier om het schokkende nieuws uit België te verwerken. Bovendien  was het de vrijdag daarop ideaal weer om bladeren te harken. Torsend met een mand vol bladeren liep ik op de stoep langs de moskee Alkabir, die net leegliep na een dienst.

Geen haatpreek van de imam

Een kleine man, van ik schat en jaar of zestig, begon  aan mijn arm te trekken en  maakte gebaren waaruit viel op te maken dat hij mij wilde helpen met die zware mand. Samen doen? Hij schudde heftig van nee, dus ik liet hem zijn gang gaan. De stroom fietsers, brommers, bakfietsen en snorkarren vermijdend staken we gezamenlijk de Weesperzijde over om de vuilcontainer te bereiken. Zorgvuldig leegde hij de mand, keek nog goed of al het blad er uit was en verdween. Door dit gebaar wist ik één ding zeker. De imam van Alkabir heeft die ochtend geen haatpreek over zijn toehoorders uitgestort.

Niet wegkijken

Ik  ging beseffen dat de  aanslagen in Brussel en  het vliegveld Zaventem ook de moslimgemeenschap hebben geraakt. Verwarring gezaaid. Wat staat ons te doen? Hoe moeten wij hierop reageren? Ik woon al heel wat jaren op een steenworpafstand van die moskee en moet bekennen dat ik geen enkel persoonlijk contact heb met de bezoekers. Hooguit een lichte ergernis omdat elke vrijdag, als er dienst is, de auto’s  dubbel geparkeerd staan, de gerokte heren eindeloos staan te oreren op de stoep, kind aan de hand. Door dit vriendelijke gebaar kwam deze vraag bij mij terecht. Hoe kan ik contact zoeken in plaats van de andere kant uit te kijken? Wie heeft een tip?

Reageren

Auteur

Jacquelien de Savornin Lohman

Jacquelien de Savornin Lohman

Sinds 2005 staat Prof. dr. Jacquelien de Savornin Lohman (1933) als cabaretier op de planken van het theater. Maar dat is niet de enige carrière die zij heeft gehad. Zij was succesvol advocaat, hoogleraar jeugdhulpverlening en pedagogie, wetenschappelijk ambtenaar én van 1991 tot 1995 lid van de Eerste Kamer voor D'66.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten