menu

Game over dementie

Weet jij waar de stad Dimentia ligt? Of wie Tuur Geisers is? Kans is groot dat dit je (nog) niet bekend voorkomt. Deze stad en deze persoon bestaan namelijk alleen in de virtuele wereld van de Dementiegame van zorgorganisatie Sevagram in Limburg.

Je leest het inderdaad goed een game over dementie. We horen je ook al denken: hoezo bestaat er een game over dementie? Dit is toch geen entertainment? Inderdaad, dat is het niet. Het is een zogenaamde Serious Game. Een spel waar je wat van kunt leren.

Game over dementie voor mantelzorgers

Volgens Alzheimer Nederland is Limburg de provincie waar in de toekomst het grootste aantal patiënten met dementie woont. Niet gek dus dat juist zorgorganisatie Sevagram op het idee kwam om een game over dementie te ontwikkelen. Yvonne Huveneers is hoofd vorming en opleiding bij Sevagram en werkt met de vakgroepen psychologie en verzorging en verpleging aan de game. “Wij hadden de ambitie een game te maken die ertoe doet. Die serieus is, maar wel leuk genoeg. Die op een speelse manier een ernstig onderwerp behandelt. Zeker nu mensen geacht worden steeds langer zelfstandig te blijven wonen, denken we met een tool als deze een bijdrage te kunnen leveren aan een zo prettig mogelijk verblijf thuis. Iedereen kan er gebruik van maken. Althans: een pc of tablet plus toegang tot internet zijn natuurlijk wel noodzakelijk”, aldus Yvonne.

300.000 mantelzorgers

De game heeft een grote potentiële doelgroep. Nederland kent namelijk 300.000 mantelzorgers die betrokken zijn bij de zorg van iemand met dementie. Dat is een hoog aantal. “Wat we willen bereiken is dat mensen zich erin herkennen”, zegt Jos Jurgens, directeur zorgcentra Heerlen van Sevagram. “We proberen vooral bij hun naasten meer begrip te kweken voor mensen met dementie. Met andere ogen leren kijken naar hun partner: wil hij nog steeds wat hij vroeger wilde? Dat is namelijk niet altijd zo bij mensen met dementie. Met de game hopen we mantelzorgers te leren hoe zij moeten reageren. Dit leidt tot minder frustratie en verdriet bij zowel de patiënt als de mantelzorger.”

De ‘Dementiegame’ moet begin 2016 voor iedereen beschikbaar zijn.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten