menu

Feiten. Geen meninkjes!

Gelukkig is het 2016.  Zijn wij – ondanks de familie oploop – de feestdagen zonder kleerscheuren doorgekomen. En ook nog – ondanks de vuurwerklobby – zonder verlies van oog of vingers. Het nieuwe jaar ligt ongerept, als verse sneeuw, voor onze voeten.

Nu mag ik voor NED7 een column gaan schrijven. Maar weet je waar ik nu zo’n n gruwelijke hekel aan heb? Ik heb enorm de pest aan columnisten. Van die mensen met opinies, van die meninkjes.

Een vriend van Theo van Gogh

Het Parool heeft een meneer, ik weet zijn naam niet meer, want ik lees hem uit ergernis al tijden niet meer, maar die schijnt een vriend geweest te zijn van Theo van Gogh. Een naam die ik mij nog net herinner. En daardoor heeft hij een gruwelijke hekel aan moslims. Nu kan hij vrijwel dagelijks een column vullen met zijn angst, haat en afkeer van moslims en alles wat daaraan herinnert, zoals hoofddoekjes en  vluchtelingen.

Vrouwen met rugzakjes

NRC Handelsblad heeft een jonge, intelligente, geëmancipeerde dame als columniste en zij heeft gruwelijk de pest aan een heleboel dingen, waaronder feministen. Van die geiten wollen sokken vrouwen met rugzakje die vochten voor de komst van een abortuskliniek. Bah!

Feiten, feiten, feiten

Toen ik net was afgestudeerd had ik een column in het Leidse studentenblad Mare. Dat deed ik afwisselend met Boudewijn Büch. Ik zie hem nog voor mij: wilde haardos, woeste ideeën. Büch was een fantast. Hij verzon een zoontje dat niet bestond en onbekende eilanden, of uitgestorven dieren. Maar hij was ook dol op feiten. Snuffelde archieven door. Kon niets weggooien. Zijn huis was een archief, parkeerbonnetjes. Alles is interessant.  Dat heeft nog iets poëtisch.  Dus jullie begrijpen nu vast waarom ik tegen NED7 zei: “Ik ben niet geschikt als columnist, want ik heb geen meninkjes.” Of toch wel? Dan heb ik ‘in feite’ de pest aan mijzelf.

Vooruit dan maar: ik wens u een gelukkig 2016!

Jacquelien de Savornin Lohman artikelbanner

Reageren

Auteur

Jacquelien de Savornin Lohman

Jacquelien de Savornin Lohman

Sinds 2005 staat Prof. dr. Jacquelien de Savornin Lohman (1933) als cabaretier op de planken van het theater. Maar dat is niet de enige carrière die zij heeft gehad. Zij was succesvol advocaat, hoogleraar jeugdhulpverlening en pedagogie, wetenschappelijk ambtenaar én van 1991 tot 1995 lid van de Eerste Kamer voor D'66.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten