menu

Elkaar helpen is typisch Nederlands, of niet?

Elkaar helpen. In ons land zijn wij trots op een lange geschiedenis van openheid, tolerantie en sociale vooruitgang. Ik zie iedere dag duizenden mensen die elkaar helpen via ons platform wehelpen.nl en ik geloof dat dit komt door ons aangeboren gevoel van saamhorigheid.

De decembermaand is een mooie maand om daar eens bewust bij stil te staan. Deze maand is synoniem aan gezelschap, elkaar helpen, iets speciaals doen voor elkaar en vooral denken aan een ander die het minder makkelijk heeft. Los van je geloof zoek je elkaar de komende weken op. Je viert gezellig samen pakjesavond, je denkt na over wat je deze maand gaat eten en met wie. Of je deelt een stukje banketstaaf met de buren of je collega’s. Eerlijk zullen we alles delen, toch?

Hartverscheurende eenzaamheid

Want de decembermaand is niet voor iedereen een feestje. Er zijn tal van mensen die eenzaam zijn en deze maand, met al die gezelligheid om zich heen, zich nog eenzamer voelen. Of dit nu komt omdat ze geen familie meer hebben of omdat ze het lastig vinden om contact te maken met anderen. Het maakt niet uit, het is hartverscheurend. Hoe vaak lees je niet in de krant na een vreselijk ongeluk: “De buren hadden geen idee” of: “Ze waren erg op zichzelf.” Maar ja, als je dat leest is het al te laat.

WeHelpen artikelbanner

Klein gebaar, grote impact

En elkaar helpen is makkelijker dan we denken. Het zijn vaak de kleinste gebaren die de meeste impact hebben. Een onverwachte glimlach naar een voorbijganger bijvoorbeeld. En het kan jou zelf ook veel opleveren. Marie-Cécile vertelde me laatst een verhaal hoe zij tegenwoordig haar dinsdagavond doorbrengt. Ze helpt altijd al graag vrienden en bekenden met sollicitatiebrieven en andere teksten. Gewoon, omdat ze graag met taal bezig is en het fijn vindt als ze iemand daarmee kan helpen. Op WeHelpen zag ze de oproep van een groepje Marokkaanse vrouwen die beter Nederlands wilden leren. Ze maakten kennis en er was gelijk een klik.

Elkaar helpen Nederlands leren

Nu leert Marie-Cécile het groepje vrouwen beter Nederlands. Ze praten over alledaagse onderwerpen en ze leren van elkaar. De Marokkaanse gemeenschap kent veel problemen: werkloosheid, lage inkomens, een laag zelfbeeld, criminaliteit, radicalisering en ze lijden natuurlijk onder de vooroordelen jegens hen. Toch zijn het net als Marie-Cécile gewoon liefdevolle moeders en oma’s die het beste willen voor hun kinderen en kleinkinderen. Door deze vrouwen spreekvaardiger te maken, kunnen ze beter met elkaar en met anderen communiceren. En elkaar en anderen te helpen. Het geeft Marie-Cécile voldoening daaraan bij te kunnen dragen.

Vluchtelingen helpen

Ook mensen die afgelopen jaar gevlucht zijn uit oorlogsgebieden, willen zich hier thuis voelen. Je kunt hen via de website helpen door in je profiel aan te geven: ‘wil helpen met vluchtelingen’. Zo kun je elkaar snel vinden als er bijvoorbeeld een kennismakingskoffiemiddag is, of als er kleding moet worden gesorteerd. Of om iemand te helpen de taal te spreken, net als Marie-Cécile, zodat het gemakkelijker wordt contact te leggen en te integreren.

Doe je mee? Maken we er samen een écht feestelijke maand van!

Reageren

Auteur

Coen van de Steeg

Coen van de Steeg

Coen van de Steeg is één van de oprichters van het platform Wehelpen.nl dat mensen met een hulpvraag en met de wil om te helpen bij elkaar brengt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten