menu

Eerste vrouwelijke militair overleden

Zij heette Francien de Zeeuw en hoogst waarschijnlijk zal de naam je niet direct iets zeggen. Maar Francien was de eerste vrouwelijke militair die Nederland kende. Op 93 jarige leeftijd is zij in haar woonplaats Middenbeemster overleden.

Ze stond bekend om haar heldhaftigheid en verzet tijden de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze oorlog was zij telefoniste in Terneuzen en luisterde vanuit daar veel van het Duitse telefoonverkeer af. “Als ik hoorde dat er ergens een overval op onderduikers zou komen, waarschuwde ik mijn vader. Die pakte de fiets en ging ernaartoe. Kwamen de Duitsers dan aan, waren de onderduikers al weg”, vertelde De Zeeuw in een documentaire die over haar is gemaakt. Later in de oorlog smokkelde ze ook voedselbonnen en wapens naar Amsterdam.

Vrouwelijke militair bij de marine

Toen de oorlog in het zuiden van Nederland voorbij was kwam er vraag naar een marine-vrouwenkorps. De toenmalige koningin Wilhelmina was van mening dat dit korps er uitsluitend moest komen als het vanuit de vrouwen zelf kwam. Francien, die toen 22 jaar was, nam hierop het initiatief om een lijst samen te stellen met 12 handtekeningen van gemotiveerde jonge vrouwen die zich wilden aansluiten bij de marine. En dus tekende de koningin op 31 oktober 1944 het Koninklijk Besluit tot oprichting van een vrouwelijke legermacht op zee. Hierop vertrok Francien naar Engeland, waar zij de eerste Marva werd; de vrouwen afdeling waar zij dienst ging doen.

Bevlogen en moedig

Onze huidige minister van Defensie Jeanine Hennis ontmoette Francien tweemaal. Zij omschreef haar als een bevlogen en moedige vrouw, die met veel humor en detail de verhalen uit het verleden kon vertellen. “Als eerste vrouwelijke militair zal ze altijd een bron van inspiratie voor mij blijven”, aldus de minister.

Maandag 14 september wordt Francien de Zeeuw begraven. Haar autobiografie verschijnt in 2016.

meer informatie

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten