menu

Eenzaamheid gaan we samen te lijf

Eenzaamheid is een onderwerp wat ons allemaal bezighoudt. Er rust een taboe op eenzaamheid, terwijl het de normaalste zaak van de wereld is. Iedereen kan zich weleens eenzaam voelen. Dat blijkt ook uit het overgrote deel van de hulpvragen op Wehelpen. Deze draaien om gezelschap.
Soms wordt aangeboden om spelletjes te doen, of een wandeling te maken. Of glashelder: “Ik zoek een maatje.” Want zeg nu zelf: als iemand reageert en het klikt, zijn twee mensen minder eenzaam.

Groter netwerk

Deze week is ook de Week tegen Eenzaamheid, dus dat leek mij een mooi moment om eens wat voorbeelden op te zoeken. Een van de hulpbieders in het noorden, Folkert, klust graag. Hij wilde nieuwe mensen leren kennen. Twee weken heeft hij bij een mevrouw geklust die vlakbij hem in de buurt woonde. Ze hadden elkaar nog niet eerder ontmoet. Hij is vier keer terug geweest en vond het een gezellige plek. Babbelde honderduit en die mevrouw hielp zelf ook gewoon mee. En weet je wat ze naderhand zei? “Kom nog eens langs!” Ze zijn geen vrienden voor het leven geworden of zo, maar dat hoeft ook helemaal niet. Ze kennen elkaar nu en weten elkaar te vinden als het nodig is.

WeHelpen artikelbanner

Meer handen, minder moeite

Mariet dan. Ze woont in een dorpje in het zuiden van het land. Sinds een paar jaar is ze afgekeurd en volledig afhankelijk van haar WAO. Eenmaal per week doet ze boodschappen. Althans, dat is de bedoeling. Want door het gewicht en omvang van de inkopen wordt het voor haar steeds lastiger dit zelfstandig te doen. Afgelopen jaren hebben drie personen van de Zonnebloem haar geholpen. Maar omdat één persoon is verhuisd, is er nu een gat gevallen. Een voelbaar gemis. Op aanraden van een MEE-consulent plaatste ze een hulpvraag op Wehelpen. Jan reageerde. Ze hebben elkaar ontmoet en het klikte. Jan gaat nu regelmatig mee boodschappen doen.

Zeg NEE tegen eenzaamheid

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid zeggen we: “Kom erbij”. Iedereen wordt uitgenodigd en uitgedaagd om mee te doen. Om samen te eten, te praten, ervaringen en ideeën uit te wisselen of een van de vele activiteiten te bezoeken of zelf te organiseren. De grootste gehaakte deken van de wereld vergroten, elke dag Burendag vieren, of gewoon een gezellig kopje koffie drinken met die oudere meneer die een half jaar geleden weduwnaar werd. Gewoon omdat het een glimlach veroorzaakt. Bij die ander én bij jou.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ideeën en ervaringen. Laat hieronder een berichtje achter en deel het met ons. We kunnen van elkaar leren en we kunnen elkaar inspireren!

Reageren

Auteur

Coen van de Steeg

Coen van de Steeg

Coen van de Steeg is één van de oprichters van het platform Wehelpen.nl dat mensen met een hulpvraag en met de wil om te helpen bij elkaar brengt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten